Посни јадења без масло

Discussion in 'Рецепти' started by butterfly992, Mar 9, 2011.

  1. didi1982

    didi1982 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    271
    Likes Received:
    4,115
  2. ribabiba

    ribabiba Активен член

    Joined:
    Feb 25, 2019
    Messages:
    35
    Likes Received:
    64
    Јас не сум многу инвентивна, само таан јадам. Покрај другото.
     
  3. Red_Strawberry

    Red_Strawberry Активен член

    Joined:
    Nov 23, 2018
    Messages:
    9
    Likes Received:
    3
    Gender:
    Female
    За оние кој постат со зејтин...
    Свари ги макароните. После се пржи сецкан кромид и сецкани печурки. Откако убаво ќе се испржат се додава доматело. Се динста уште малку и после се поливаат макароните. Брзо, едноставно и вкусно :)
     
  4. Roksifoksi

    Roksifoksi Истакнат член

    Joined:
    Mar 19, 2019
    Messages:
    30
    Likes Received:
    81
    Gender:
    Female
    Vcera napaviv mnogu dobra posna pasteta bez maslo pa eve vi recept: eden kompir,eden morkov,eden modar patljigan,praz,mlado kromidce I mlado lukce.Se svariv osven kromidceto I lukot.Potoa gi staviv vo nutra bulet I dodadov dve lazici taan sol I vegeta.Mi ispadna edna mala teglicka I bese mnogu dobro.
     
    didi1982 likes this.
  5. Roksifoksi

    Roksifoksi Истакнат член

    Joined:
    Mar 19, 2019
    Messages:
    30
    Likes Received:
    81
    Gender:
    Female
    Ako moze nekoi recepti za posni salati
     
  6. Miss_b

    Miss_b Активен член

    Joined:
    Nov 9, 2019
    Messages:
    15
    Likes Received:
    16
    Gender:
    Female
    Dali damla ovosnite bomboni se posni?
     
  7. melnicanecot

    melnicanecot Истакнат член

    Joined:
    Jun 27, 2016
    Messages:
    255
    Likes Received:
    787
    Gender:
    Male
    на пакувањето нема состав ?
     
  8. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Joined:
    Jun 21, 2013
    Messages:
    1,649
    Likes Received:
    33,257
    Gender:
    Female
    Посни се
     
  9. lilo

    lilo Популарен член

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Messages:
    743
    Likes Received:
    1,294
    Gender:
    Female
    Денес почнува Велигденскиот пост. За многу години.
    Ево сега за доручек си приготвив киноа едно ракиено чавче, јатки ореви, и од виталија пола овесна каша од посните од малини или тие што се со чиа.
    За ручек имам грав.
    Е сега да ве прашам: Како да ги зачинам салатите со зелка, марула, морков, цвекло. Дајте некој вкусен предлог. Главниот оброк и десертот не ми се проблем да ги направам но неможам никако да поднесам мешана салата само со оцет и сол. Ми фали тоа маслото да речам. Да не крцка. Јас сум многу голем љубител на свежиот зеленчук. Подобро од тоа за мене нема ништо.
     
  10. andrejko82

    andrejko82 Форумски идол

    Joined:
    Jul 9, 2013
    Messages:
    4,028
    Likes Received:
    61,859
    Gender:
    Female
    стави лимон , место оцет и сол..ако постиш без масло тоа е..
     
    lilo and Orthophill like this.
  11. Orthophill

    Orthophill Популарен член

    Joined:
    May 31, 2012
    Messages:
    1,935
    Likes Received:
    4,714
    Gender:
    Male
    Пробај со таан. Мене ми се многу вкусни салатите измешани со таан. Овде имаш упатство за разблажување на таанот, ама јас го користам и нерастворен.
    https://bigorski.org.mk/magernica/upotreba-na-taan/
     
    kuc, Dessa, LivingGlam and 1 other person like this.
  12. lilo

    lilo Популарен член

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Messages:
    743
    Likes Received:
    1,294
    Gender:
    Female
    Благодарам се мислам да пробам со таан и со хумус.
     
    kuc and Orthophill like this.
  13. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,292
    Likes Received:
    57,256
    Gender:
    Female
    Пробај сенф+мед+лимон за салатите. Настрана мешаш, па преливаш. Таа со цвекло, морков и зелка ја зачинувам и само со мед, лимон и балсамико. Супер е така.
    Ми се допадна и предлогот со таан, ќе пробам.
     
    lilo and Роберт 7 like this.
  14. Роберт 7

    Роберт 7 Популарен член

    Joined:
    Feb 26, 2016
    Messages:
    1,322
    Likes Received:
    11,338
    Gender:
    Male
    Предлог салата ама со зејтин...
    Марула со туна и пченка плус сол и оцет Балсамико, маслото од туната е доволно без да додаваш екстра зејтин. И можеш одозгора да декорираш со посен мајонез Дилајт од Томи, пак ќе речам се ова под услов да употребуваш зејтин за време на постот
     
  15. Avery

    Avery Популарен член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    2,801
    Likes Received:
    14,723
    Gender:
    Female
    Ама за Велигденски пости риба се јаде само за Благовец и Цветници.
    Освен за салата, таанот е супер кога треба нешто да запржиш.
     
    lilo likes this.
  16. GirlfromHoeyland

    GirlfromHoeyland Нов член

    Joined:
    Mar 3, 2020
    Messages:
    1
    Likes Received:
    3
    Gender:
    Female
    Здраво на сите

    се зачленив,за и јас да споделам некои од посните рецепти без масло,кои најчесто ги приготвувам за време на постите
    за сите оние кои почнаа со Велигденскиот пост,нека им е за здравје и за спасение.

    *за некои од состојките немам конкретна мерка,ги ставам од око и по вкус

    Намаз од индиски ореви или така наречен вегански мајонез *(омилен на мене и мојот сопруг)
    -непечени индиски ореви околу 100-150 грама
    -мало чешне лук
    -лажичка сенф
    -сок од пола лимон
    -сол
    -вода,
    -а во деновите кога се јаде масло,додавам и 20-30ml. масло

    Индиските ореви се оставаат преку ноќ во вода,или околу 5-6 часа.Се цедат,мијат и со другите состојки се блендираат до хомогена смеса.Индиските ореви треба само малку да бидат облиени во севкупната течност, затоа јас прво ги ставам лимонот и маслото и на крај додавам маалку вода.Но одкако ќе го направите 2-3 пати,сами ќе си ја најдете вашата мерка и густина ,можеби ќе го сакате повеќе на лук,помалку на сенф, се по ваша желба.Истиот рецепт го правам и со сончоглед или лупени непечени бадеми.Со и без масло,секако е превкусно,со свежа краставичка,младо кромидче или буковска пипер мх мх ...

    од листата на десерти:

    Бомбици од урми и ореви
    -150гр. урми
    -60гр. ореви
    -сок од пола портокал
    -1 лажичка мед
    -1 Ванилин шеќер
    -Кокос

    Урмите исецкани на ситно,се блендираат заедно со оревите.Медот и шеќерот ги мешаме со сокот од портокал и додаваме во смесата.Месиме со рака и формираме топчиња.Увалкуваме во кокос,или по желба во мелени ореви.Навистина слатко и посно задоволство.

    Варена пченица
    -500гр. пченица
    -200гр. ореви
    -150гр.шеќер
    -5 Ванилин шеќер
    -1 лажичка цимет
    -5 лажици презла

    Пченицата се мие,и се остава 5 часа во вода.Се прецедува,се мие и се вари 1 час.Во меѓувреме ги сечкаме оревите.Ги мешам обичниот шеќер со ванилиниот,циметот и презлата.Одкако е готова пченицата,прецедуваме и миеме со ладна вода и ја гмечиме со раце.Додаваме оревите и мешавината од шеќер и убаво мешаме.За крај посипуваме мелени ореви.Превкусно е.

    Колач со модри сливи
    -3 чаши брашно (200мл.)
    -околу 1,5 чаша вода
    -1 лажичка сода
    -1 лажичка цимет
    -1 чаша шеќер
    -1 ванилин шеќер
    -1 лажица какао
    -околу 10 сливи,исечени на пола
    -пола чаша сецкани ореви или лешници

    Се мешат сите суви состојки и постепено мешајки со дрвена лажица или жица, ја додаваме водата.Количината на водата може да варира,затоа се додава постепено.Тука се бара и малку проценка на смесата од око.Налик густа смеса за палачинки.За оние што се малку понови во кујната,смесата треба да тече бавно од лажицата (не знам баш како вистински да доловам) ..Се истура во калап и се редат сливите одозгоре.Се пече на 200 степени додека се крене тестото и фати убава кафеава боја,некаде околу 20-30 мин..и потоа на 180 се пече до крај ...немам конкретно време за печење,го надгледувам цело време и проверувам со нож во средината дали е испечен колачот.Колачот има ептен убава темно кафеава боја,и од сливите добива толку убава сочност и свежина што неможе човек да познае дека е без масло..пред послужување посипете со шеќер во прав.

    Од листата на солени јадења,како и сите вас ги правам посното гравче,густа компир манџичка со морков,макало од компир и суви пиперки,погоре го имаше некој споделено рецептот за посни панцероти со соја без масло,многу вкусни.За салатите како дресинг најчесто мешам сенф,лимон,мед,сол и црн бибер.

    на сето ова ќе ги додам сите врсти на смуди,од кои омилено ми е банана со авокадо,мед,некое суво овошје или јаткасти плодови и млеко од соја,со вкус на ванила..Вкусен извор на енергија,кој ќе ве држи сити најмалку 2 часа ...Измеѓу по некое парче овошје,кафе,чај,омилениот компот од суви сливи и така се поткрепуваме во деновите на пост без масло.

    Ви посакувам на сите мирен и благословен Велигденски пост
     
  17. kalimero1000

    kalimero1000 Истакнат член

    Joined:
    Nov 18, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    4
    Здраво на сите,како пред почеток на велигденскиот пост да се посоветувам со Вас,дали двопекот е посен или не?
     
  18. hermosa

    hermosa Популарен член

    Joined:
    Dec 7, 2011
    Messages:
    3,848
    Likes Received:
    9,899
    Gender:
    Female
    треба да е мислам оти е посен ,барем јас го користам кога не јадам мрсна храна, пападоплус го јадам јас
     
    kalimero1000 likes this.
  19. **MajkaE **

    **MajkaE ** Истакнат член

    Joined:
    Sep 23, 2020
    Messages:
    260
    Likes Received:
    299
    Gender:
    Female
    За ланскиот пост правев печено гравче во рерна.
    Се вари гравот со морков и кромид. Одкако ке се свари се додава зачин по вкус плус црвен пипер и брашно помешано со вода. Се става бо тавче и се пече. Е сега ме искритикуваа дека за пост гравот бел се јадел. Ваше мислење???
     
  20. La-loca

    La-loca Популарен член

    Joined:
    Jun 10, 2020
    Messages:
    1,062
    Likes Received:
    6,791
    Gender:
    Female
    И јас тоа се мислам дали смеам да ставам црвен пипер во гравчето. Постам без зејтин иначе