Уште едно прашање,дали не смеам да јадам геврек,перек,леб и се лепчесто и што е многу важно за бисквитите да ми кажете ,затоа што во нив има масло?
Ѓеврек ќе јадеш само варен иако велат дека и во него има зејтин демек морало од горе кај сусамот да ставеле малку зејтин, ама јас не верувам во тоа. Леп јади си фала Богу ете со мармалад можеш тоа е барем посно. За бисквитите ќе гледаш на опаковката од што се направени бидејќи постојат и посни и мрсни
п.с. најдете чаша од 250 мл., и користете ја за да ги мерите состојките од рецептот. за тестото 1 1/2 чаша брашно 1 чаша шеќер пола чаша какао 2 мали лажичиња цимет 1/4 мало лажиче сол 1 мало лажиче сода бикарбона 1 лажица балсамик оцет 1 ванилин шеќер 1 и пол чаша ладна вода за филот 2/3 чаша какао 2/3 чаша шеќер во прав пола чаша ладна вода (почнете со помалку вода и додајте ја целата количина од пола чаша ако е потребно) Измешајте ги сите суви состојки во голема посуда, додајте го оцетот и водата и измешајте го тестото со обична лажица, ама не го мешајте премногу. Во ред е ако има неколку неизмешани грутки. Печете го колачот во загрена рерна на 180 Ц степени.покријте го тавчето со хартија за печење, и печете го околу 40 - 45 минути. Во меѓувреме, измешајте ги состојките за филот. Кога колачето ќе биде сосема оладено, намачкајте го со еден слој фил. Уживајте !
Поубави посни тестенини од тие на Пелафино немам пробано, колку лесен и убав вкус имаат..незаменливи ми станаа и не ми се убави веќе тестенините со јајца. Од други посни јадења без масло особено ми се допаѓа хумусот, јас си го ставав како крем намаз на лепче.
Да дома го правиме, по различен рецепт од погорниот. Во блендер се става 300 гр. сварена леблебија (наут), се додаваат ситно исечкани 2-3 чешниња лук, сок од пола лимон, свежи зачини (нане, магданос, копар...(јас ставам копар најчесто)). Се се блендира заедно. На крај се става сенф (а по желба може и таан, сусам..) и сол по вкус и желба.
состојки 1кг компир 4моркови 1 поголемо парче праз 1 парче целер 1 пашканат 2супени лажици вегета 2супени лажици сол црн бибер 300гр маринирани шампињони припрема празот се сечка на помали ситни паршиња за да може подобро да се свари.се сечкаат и другите состојки.се се става во да се вари и се зашинува со сол и вагета.откако ќе се свари зеленчукот се става во блендер и се пасира како каша.откако ќе се испасира се враќа во тенџерето се додава уште малку вода(зависи каква густина сакате да добиете) и се остава да зоврие.на крај се ставаат и шампињоните и тие да се сварат и да го добијат вкусот на чорбата. Спојлер може да зачините по вкус или ако немате блендер сето ова поситно да го исечкате.
Плескавици од печурки 200 гр праз 400 гр шампињони 230 мл вода 3 чешниња лук 3 лажици мелени ореви 6 лажици лебни трошки 1 компир сода бикарбона сол,бегета,бибер (зачини по вкус кој што љуби ) Празот се сецка на ситни крукчиња и се става во претходно загреана тава цо сол. Се динста додека убаво не пушти вода ( ако сте скептици и ви се брза може да стаите капка вода за да не ви лепи) .Печурките ситно се сецкаат и се додаваат во празот и на тивко крчкаат,потоа се додаба ситно сецканото лукче мелените ореви и на крај се додава одата постепено и се мешаат додека смесата не се соедини. Кога смесата ќе биде готоа се додава компирот кој претходно сте го изрендале, прстофат сода бикарбона,сол,бибер,вегета и зачини по вкус. Сето тоа се проварува уште 10 мин и потоа се додаа пола од лебните трошки. Се става во блендер се да се иситни,одкога ке биде готово се додава преостанатата презла за да може да ги обликувате во плескавици. Се редат на хартија за печење и се оставаат во рерна на 220C степени 15 мин
Медено срце (без масло) Потребно:2 чаши( од 250мл) шеќер, 2,5 чаши минерална газирана вода, 3,5 чаши брашно, 1 пак. прашок за пециво, 1, 5 малечка лаж. цимет (по вкус може и 2 полни), 1, 5 малечка лаж. сода бикарбона, 3 лаж мармалад (независно кој) + 3 лаж. за премачкување. Глазура: 100 мл. вода, 100 гр. шеќер, 1 пак. ванила шеќер, 2 лаж. какао. Подготовка: Сите состојки за тестото се мешаат со лажица и потоа се става во плех бр. 30 кој е само набрашнет (јас користев четириаголен плех, кој е тефлонски и затоа не ми се залепи воопшто ). Потоа се става во загреана рерна на 250 степени и се остава 5-10 мин. колку убаво да крене. Откако крене тортата се намалува на 180 степени и се пече околу 35 минути. Кога се испече уште врела се премачкува со мармалад и се става да излади целосно. Се сече и потоа се прелева со глазурата. Тортата ладна, а глазурата топла. За глазурата: Прво се става водата и шеќерот да зовријат, па на крај се додава какаото. Еве како изгледа . Моите импресии од оваа торта се големи. Со оглед на тоа што е посна, па и без воопшто масло, тортата е претерано мека и сочна. Иста и останува и дури ако постои 2-3 денови.
Еве усте еден рецепт за заблажување Банана бисквити со вода 2 зрели банани 200гр кристал шеќер 270гр брашно 50гр мелени ореви 2 супени лажици мед 1 прашок за пециво Бананата се гмечи на неа се додаваат лашиците мед и шеќерот. Пото содинетата и измешаната смеса се топи на пареа,одкога ќе се растопи се додава прашокот за пециво.Се меша.Одкога смесата ке се олади се додаваат мелените ореви.Со сукалка се се расукува тесто и се вадат со модла по желба форми,се додека не се потроши тестото (може да се адат и со чашка од ракија кој нема модли). Бисквитите се редат на хартија за за печење,се премачкуваат одозгора со вода и се попрскуваат со малку шеќер кристал. Се печат 10 мин во загреана рерна на 180 степени.