Да прашам, дали имате некое брзо и убо посно јадење, немора без масло само неможев да најдам друга тема? Ми треба за вечер, а немам идеа шо да напрам. Нешто со компир мислам ама вака сакам да видам и некои др мислења (сега ќе читам и наназад во темата).
Дали лебот чиабата од Ваташа е без масло? За вујна ми прашувам на хартијата не пишува масло само пишува дека содржи пченично брашно тип 500, вода, сол, шеќер, квасец, соја, адитиви за волумен Е472е, ензими, антиоксиданс Е500 - толку.
Чим на декларацијата не е наведено масло,сметајте го за така-посно без масло,или нека праша директно таму,макар што продавачките не секогаш кажуваат точно.Обично лебот во замесот “бара” малку масло поготово пекарските ама ете можеби нема.
Јас си месам дома леб. Така ми е најсигурно. Баш денес си правев. 1 кг брашно, 1 квасец растворен во млака вода, вода по потреба и сол. Тестото го премесувам 2 пати за да биде по меко.
Вчера си купив мармалад, денес сварив сутлијаш со вода. За ручек имавме мешовита паковка од пченка, грашок и морков додаток со компир парчина и бамји варено во вода. До сега добро е, грав не сакам ама ич, ама сега јадам по малце, вклучувам и домашно слатко од капини и овошје обавезно.
За денес имам леќа со кромид, малку лук, сол и 3 суви пиперки. Чекам да се излади па да јадам И од лепчето без масло што го пишав погоре. И за вчера да пишам си направив Ориз со компири и печурки, од тоа јадев вчера и сабајле, сега за ручек леќата. Вечер или утре ќе направам и десерт па ќе пишам рецепт.
Оваа недела сум без масло Денес од сабајле си направив сендвиче со домат, краставица, печурки маслинки и млад кромид. После ќе печам на суво лепчиња со књчап оригано и печурки. Ќе иатераме цела недела, ама башме интересираат и ваши рецепти
Луѓе, лебот од Жито Лукс пишува дека има растителна маст. А јас без масло постам, слушнав многу луѓе си јадат обичен леб дур постат без масло.
Утрово купив ѓеврек, за ручек 3 сварени компири со оцет и малку кромид, 3 мали парчиња црн леб и зелка салата со оцет. За вечера марула салата со оцет и пченка.
Кај наоѓате гевреци без масло? Секоја година едно 15 пекари поминувам, секаде ми кажуваат дека има и во гевреците масло Или ако веќе нема масло во тестото, тогаш ставаат на тавата кога ги печат.
И јас така знаев, ама секаде каде што побарав ми рекоа дека може да нема во тестото, ама при печење ги ставаат врз масло.
И јас мислам дека нема ѓеврек кој нема масло. Точно дека се варат во солена вода, ама после се печат.