@kikin рецепт за тесто: 1 кг брашно, квасец, 3 варени компири и вода по потреба. Од ова тесто можеш се да си правиш, пример пици, панцероти, кифли, леб, колачиња... Многу убаво меко тесто излегува. Леќа со 2-3 главици кромид, лук, зачини и неколку суви пиперки, и ова е мн вкусно. Имаш на интернет рецепти за торти без масло.
Леќа црвената, поубава ми е, ке ја стаам во тенџерче да се вари, додавам цела главица кромид, морков ,пиперка и рендан патлиџан, зачин нели солца, вегета и откако е скоро се сварено си зимам во едно тавче пржалче си го раздробувам кромидот, морковот и пиперката и да ми е густичко и ми е превкусно така, враќам па во тенгерето и да се доври уште 10минутки доволно е
Јас знам дека таанот како таан е посен, а таан-алвата има масло. Или сум грешка? Планирав да си правам крем супа од компири со таан. Трет ден од постот, не чувствувам дека сум лишена од нешто или дека сум гладна. Си јадам овошје и зеленчук, посни шпагети со сос од домати и буковка, посна пица, итн. И пијам од Саси водата, ме заситува.
Таанот е чист мелен сусам, а самиот сусам испушта сопствено масло. Така да ако го оставите таанот некое време да стои без да го мешате, ќе се оддели маслото од сувата материја, ќе биди на површина.
Па посен е во смисла што е растителен продукт, ама пак содржи масло, така да претпоставувам не е погоден за строги пости без масло. ( Ама сепак, прашајте некои поупатени во постење, јас само кажувам технички )
Сакам од недела да почнам да постам, но да го постам цел пост без зејтин. Тоа што ме интересира е дали има голем избор на јадења што можам да ги зготвам дома или да ги купам од маркет што се без зејтин? Прв пат ќе постам без зејтин цел пост, па сакам со време да се подготвам.
@Ма.нев Мислам дека најдобро би ти било да пребараш по Интернет, види какви се не рецепти и јадења има и таман ќе се инспирираш и за готвење дома, ќе добиеш идеи
Барав да ти кажам до сега, но не најдов многу избор. Повеќето се на компир. Повеќето од јадењата што ги најдов на нет ќе ги зготви сигурно мајка ми, бидејќи и потешки се за готвење, а јас не сум многу вешт во кујна. Него, дали можам да најдам голем избор на посни јадења без зејтин и во маркетите како Веро, Тинекс, Рамстор и сличните? Сакам природни посни работи без зејтин, да не е посен мајонез, посно сирење и таквите глупости.
Мислам дека би било добро тука да споделуваме рецепти што се без масло. И често за време на постот правам сутлијаш, само вода и ориз . Леб домашен без масло. Од јадења леќа, златна мешавина, салата со кромид и авокадо и лимон. Повеќе рецепти за време на постот.
За време на претходниот пост, постев една недела без масло. Макарони варени во вода со печурки и секакви зачини и кечап, (омилено ми е), мармалад мачкав, голем број на манџи варени само со вода.
Денеска започнувам со посно гравче. Правам сутлијаш без млеко, само со ориз , шекер и вода, пченица со ореви и цимет, си правам салати со балсамико, златна мешавина со ориз, печен компир со ориз, печен спанаќ, печени тиквички со вегета, мармалад , доста овошје и смутиња.