http://sezahrana.mk/17-најдобри-рецепти-за-посни-колачи-и-то/ Од овие скоро сите ми се испробани, лесни и брзи.
Компир салата Компири варени колку сакате Праз или црвен кромид исечкани Маслинки црни исечкани Печурки Сушени домати во тегла со масло. Мешате се и му го додавате малку масло од теглата на сувите домати,посолувате и малку магдонос
Вчера посна руска правев Ситни макарони, посен мајонез, растителен кашкавал, кисели краставички и златен микс. Се мислев и туна да ставам ама се предомислив. Кога постам обично замени не користам ама сега така излезе . Правев и мусака посна со печурки и соја и слични такви чуда.
Посни сармички ми се љубовПеридов само заради нив го обожавам.Од Св.Никола до сега не знам колку ги изедов. *дали јадењњто е посно ако е правено со зејтин?Ова никогаш не си го разјаснив. Јас воглавно бидејќи не јадам месо, се на посно сум Манџи, салатки..сармички
Ако нема млечно и месни продукти (освен риби,морски плодови) , посно е. Ако постиш црковен пост има денови која се пости и без масло.