Посни јадења

Discussion in 'Рецепти' started by dowe, Dec 9, 2009.

  1. lolyta777

    lolyta777 Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    2,337
    Likes Received:
    6,902
    Gender:
    Female
    Посна торта со јаболки

    -6 рендани јаболки, им се става одозгора 1 кафена лаж. сода бикарбона и се гмечат со раце за да пуштат сок
    -како мерка се зема една чаша за млеко (200 или 250 мл.):
    -1 чаша зејтин
    -1 чаша сецкани ореви
    -2 чаши шеќер
    -2.5 чаши брашно

    -Се` се меша и се пече на 250 степени (со чепкалка се проверува кога е готова тортата, тестото да не се лепи на чепкалката).
    По желба може одозгора да се стави и прав шеќер.
     
  2. mirindaa

    mirindaa Истакнат член

    Joined:
    Jun 29, 2012
    Messages:
    76
    Likes Received:
    26
    ПОСНА ТОРТА CO ЈАБОЛКИ
    4 големи јаболки
    15лаж.врела вода
    15лаж.гриз
    15лаж.шеќер
    15лаж.брашно
    7лаж.зејтин
    1лаж.сода бикарбона
    1 прашок за печиво
    1 ванилин шеќер
    1 чаша (за вино) сецкани ореви.
    Се пече во тавче по можност бр.28.
    Се рендаат јаболките и се ставаат во врела вода.Потоа се се промешува со лажица.
    Се става да се пече се додека пандишпанот не добие црвеникава боја.
    Кога добро ќе се излади се пари со шарбет.
    Шарбет:Половина килограм вода и половина кило шеќер.Да врие 15 минути.
    Добар Апетит! :)
     
    kikav likes this.
  3. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,272
    Пред извесен период правев една комбинација од што најдов дома. Резултатот изгледа беше добар, кога на другите ништо не им остана во чиниите :wasntme: :geek: .

    Соја со праз и печурки

    Потребно: 1/2 пакетче соја топчиња, една главица кромид, лук по вкус, 2 -3 ловорови листови, 2 стебла праз, 500гр. свежи шампињони, 5-6 поголеми компири, 100мл. бело вино, 100мл. вода, масло, сол, црн пипер, вегета, босилек, 1/3 маргарин кристал, соја сос.
    Подготовка:Сојата се става во вода да зоврие во која се става кромидот, лукот, ловоровите листови. Се остава да врие околу 15 минути, се со цел да се отстрани специфичниот мирис на сојата. Се процедува и се остава да лади. Потоа се цеди со рака, за да нема многу вода во себе. Кромидот, лукот, листовите не се потребни и можат да се исфрлат.
    (*Сојата може да се приготви и ден претходно, за да не одзема многу време.)
    Празот се сецка ситно и се пропржува само малку само да омекне. Се сецкаат на листови шампињоните и се пропржуваат 5-7 минути колку да го испуштат сокот од себе.
    Сојата се зачинува со вегета, црн пипер и босилек и исто малку се пропржува во тава настрана.
    Компирите се сечат на коцкички и се ставаат во подлабока тава или плех. Се додаваат шампињоните, празот и маргаринот. Во тавата се додава виното, водата, маслото и се зачинува по вкус. Се става во рерна да се динста. Кога половина од течноста испари, тогаш се додава сојата. Сојата се додава на половина од готвењето за да не прима во себе течност вишок течност.
    По вкус ставете соја сос.

    Еве како изгледа :) :mm: .
     

    Attached Files:

    • 01.jpg
      01.jpg
      File size:
      257.3 KB
      Views:
      701
    Peppermint likes this.
  4. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    1,440
    Likes Received:
    10,958
    Gender:
    Female
    Посни јадења без масло

    Посни медени колачи
    200 грама Шеќер
    малку Сода бикарбона
    200 грама Мед
    200 милилитри Масло
    200 милилитри Газирана вода
    200 грама Брашно

    Од наведените состојки замесете тесто како за ванилици.

    Расукајте кора, со чашка вадете погачки, обликувајте ги во округла форма и печете ги во загреана рерна.

    Испечените медењаци валкајте ги во шеќер во прав :nod:
     
  5. pravnicka2

    pravnicka2 Истакнат член

    Joined:
    Mar 16, 2013
    Messages:
    296
    Likes Received:
    333
    Gender:
    Female
    Сега за време на постите да ви предложам:
    Посни лепчина со маслинка

    4 чаши брашно
    2 чаши пченични трици
    1 чаша масло
    1 квасец да надојди
    1 лажица шеќер
    1 лажица сол
    20-25 маслинки сецкани
    2 лажици оригано
    Се меси тесто понамеко,се остава да поседи.Потоа се од ново се меси,се сука кора и со чаша се сечат крукчина со дебелина од 1 см.Се печат на 200 степени.
     
  6. The.Pink.Angel

    The.Pink.Angel Истакнат член

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    497
    Likes Received:
    132
    Сакам да прашам дали смоките се посни?
     
  7. The.Pink.Angel

    The.Pink.Angel Истакнат член

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    497
    Likes Received:
    132
    cokoladoto za gotvenje neli e mrsno ??
     
  8. QueenN

    QueenN Популарен член

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    246
    Likes Received:
    342
    Gender:
    Female
    Не е.
     
  9. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,935
    Има и посно и мрсно, читај состав кога купуваш :)
     
  10. The.Pink.Angel

    The.Pink.Angel Истакнат член

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    497
    Likes Received:
    132
    a smokite mrsni se ?? i uste nesto da prasam do koga trae postot do velgiden i koga se pricestuva jas prv pat postam sakam da gi izdrzam site denovi
     
  11. Lina24

    Lina24 Истакнат член

    Joined:
    Feb 26, 2010
    Messages:
    2,230
    Likes Received:
    438
    прв пат ќе постам, не се заречувам сакам да видам како ќе ја истерам првата недела. некои викаат дека првата и последната недела се строг пост без зејтин. знам дека зејтинот е посен, но.. ако има некој што постел и знае како да се храни за овие денови, ве молам кажете како изгледа еден ваш ден во поглед на исхраната, доручек, ручек, вечера, што јадете.. ги прочитав рецептите, кажете некое дневно мени со повеќе опции :)
     
  12. Dazey

    Dazey Истакнат член

    Joined:
    Nov 24, 2011
    Messages:
    311
    Likes Received:
    124
    Смоките не се мрсни но се со масло, па затоа ако постиш без масло , нив не смееш да ги јадеш.
    Велигденскиот пост започна денес (Чист Понеделник), а завршува на 4ти Мај, зошто на 5ти Мај е Велигден.

    Колку што јас знам, овој пост е најстрогиот пост во годината, и масло е дозволено да се јаде само за викенди и празници, а преку недела е без масло, но така е многу тешко , па затоа повеќето луѓе не јадат масло само првата и последната недела. Исто така овој пост дозволува да се јаде риба само на Младенци и Цветници, но бидејќи оваа година Младенци паѓаат во првата недела од постот рибата е забранета.
    За време на постов мо=е да јадеш печен или варен компир, макарони без или со масло, потоа зеленчукови мешавини со грашок, морков, посни манџи, овошје, соја. Меш да си купиш од оние кеси за печење и внатре да ставиш на пример компир исецкан за помфрит, некој морков, зачини, кромид на парчиња, стави го да се испече и да видиш колку вкусен оброк ќе имаш.
     
    Lina24 likes this.
  13. kuc

    kuc Форумски идол

    Joined:
    Aug 3, 2010
    Messages:
    2,227
    Likes Received:
    84,512
    Gender:
    Female
    Риба се јаде на Благовест и на Цветници,а не на Младенци поздрав
     
    Dazey likes this.
  14. gentle.girl

    gentle.girl Истакнат член

    Joined:
    Jan 27, 2013
    Messages:
    594
    Likes Received:
    251
    навистина не ми е јасно како можит да е мрсен кога јасно на некои пишува дека е посен, и за таков го продаваат,има и некои урди така што се посни и кога ќе слушнам од некој викаат дека не се. навистина ова ептен ми е одвратно вака

    иначе да прашам..куваните ѓевречина,мислам дека се посни без зејтин но не сум сигурна? :)
     
  15. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,272
    Урдата 100% гарантирано се прави од обезмастено млеко (ама млеко), значи основната суровина не е соја млекото или некое друго млеко кое потекнува од растително потекло :) .

    Кај кашкавалот е истата процедура. И колку да негираме, нема шанса оној куповен кашкавал во својот состав да не содржи казеин. Зашто казеинот е основниот протеин во млекото.
    Порано се сеќавам имав семинарска за млекото и колку што се сеќавам е дека казеинот не се наоѓа лесно во природата. Односно само во млекото и според тогашните испитувања само во едно дрво кое не расти секаде и е доста ретко. Значи нашите технолози и колку да сакаат, најефтината варијанта за добивање е само млекото. Никој нема да одгледува дрва, за да добие казеин. Додека и самите можете да видите, во секој млечен состав (кашкавал, посен шлаг, посна хопла...) сите содржат казеинат.
    Тоа е она што го прави мрсен и кашкавалот и посното сирење и се :) .

    Најлесен начин да видиме што е потполно природно, е да влеземе до оние продавнички кои продаваат 100% природна, растителна храна. Зачудувачко е што може да најдеме млеко во прав од соја, кокос, ориз... додека сирење, урда, кашкавал... нема за лек :) .

    Куваните гевречиња би требало да се без зејтин :) .
     
    gentle.girl and Hopeful like this.
  16. Nine25

    Nine25 Популарен член

    Joined:
    Oct 14, 2010
    Messages:
    210
    Likes Received:
    1,726
    Gender:
    Female
    Јас решив оваа недела да постам без масло и нормално во недела сакам да се причестам.Иначе варените гевречина се посни јадиме туршија(зелка морков пиперки патљиџан по наше иначе домати)пиперки црвени од низалка компири грав сутлијач соја многу слатко или џем овошје и зеленчук Кој постит господ да му поможи со лесно да си помини постот.
     
  17. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Зависи кои смоки.
    Сите смоки имаат емулгатори.
    Емулгаторот може да се прави од растително или животинско потекло.

    Некои произведувачи, како смоките од Штарк навеле на амбалажата дека смоките се со емулгатор од растително потекло, значи не се мрсни (само се со масло, доколку постиш со масло).

    Некои смоки (мислам дека тука спаѓаат оние црвените од Витаминка) не се наведени со каков емулгатор се, и поконкретно за овие имам слушнато дека се со животински (поточно од свинско) емулгатор.
     
  18. linuska

    linuska Истакнат член

    Joined:
    Nov 2, 2010
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    дали алвата е посна без масло?
     
  19. pravnicka2

    pravnicka2 Истакнат член

    Joined:
    Mar 16, 2013
    Messages:
    296
    Likes Received:
    333
    Gender:
    Female
    Алвата содржи масло
     
  20. linuska

    linuska Истакнат член

    Joined:
    Nov 2, 2010
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    а сенфот?