Посна торта со јаболки -6 рендани јаболки, им се става одозгора 1 кафена лаж. сода бикарбона и се гмечат со раце за да пуштат сок -како мерка се зема една чаша за млеко (200 или 250 мл.): -1 чаша зејтин -1 чаша сецкани ореви -2 чаши шеќер -2.5 чаши брашно -Се` се меша и се пече на 250 степени (со чепкалка се проверува кога е готова тортата, тестото да не се лепи на чепкалката). По желба може одозгора да се стави и прав шеќер.
ПОСНА ТОРТА CO ЈАБОЛКИ 4 големи јаболки 15лаж.врела вода 15лаж.гриз 15лаж.шеќер 15лаж.брашно 7лаж.зејтин 1лаж.сода бикарбона 1 прашок за печиво 1 ванилин шеќер 1 чаша (за вино) сецкани ореви. Се пече во тавче по можност бр.28. Се рендаат јаболките и се ставаат во врела вода.Потоа се се промешува со лажица. Се става да се пече се додека пандишпанот не добие црвеникава боја. Кога добро ќе се излади се пари со шарбет. Шарбет:Половина килограм вода и половина кило шеќер.Да врие 15 минути. Добар Апетит!
Спојлер Пред извесен период правев една комбинација од што најдов дома. Резултатот изгледа беше добар, кога на другите ништо не им остана во чиниите :geek: . Соја со праз и печурки Потребно: 1/2 пакетче соја топчиња, една главица кромид, лук по вкус, 2 -3 ловорови листови, 2 стебла праз, 500гр. свежи шампињони, 5-6 поголеми компири, 100мл. бело вино, 100мл. вода, масло, сол, црн пипер, вегета, босилек, 1/3 маргарин кристал, соја сос. Подготовка:Сојата се става во вода да зоврие во која се става кромидот, лукот, ловоровите листови. Се остава да врие околу 15 минути, се со цел да се отстрани специфичниот мирис на сојата. Се процедува и се остава да лади. Потоа се цеди со рака, за да нема многу вода во себе. Кромидот, лукот, листовите не се потребни и можат да се исфрлат. (*Сојата може да се приготви и ден претходно, за да не одзема многу време.) Празот се сецка ситно и се пропржува само малку само да омекне. Се сецкаат на листови шампињоните и се пропржуваат 5-7 минути колку да го испуштат сокот од себе. Сојата се зачинува со вегета, црн пипер и босилек и исто малку се пропржува во тава настрана. Компирите се сечат на коцкички и се ставаат во подлабока тава или плех. Се додаваат шампињоните, празот и маргаринот. Во тавата се додава виното, водата, маслото и се зачинува по вкус. Се става во рерна да се динста. Кога половина од течноста испари, тогаш се додава сојата. Сојата се додава на половина од готвењето за да не прима во себе течност вишок течност. По вкус ставете соја сос. Еве како изгледа .
Посни јадења без масло Посни медени колачи 200 грама Шеќер малку Сода бикарбона 200 грама Мед 200 милилитри Масло 200 милилитри Газирана вода 200 грама Брашно Од наведените состојки замесете тесто како за ванилици. Расукајте кора, со чашка вадете погачки, обликувајте ги во округла форма и печете ги во загреана рерна. Испечените медењаци валкајте ги во шеќер во прав
Сега за време на постите да ви предложам: Посни лепчина со маслинка 4 чаши брашно 2 чаши пченични трици 1 чаша масло 1 квасец да надојди 1 лажица шеќер 1 лажица сол 20-25 маслинки сецкани 2 лажици оригано Се меси тесто понамеко,се остава да поседи.Потоа се од ново се меси,се сука кора и со чаша се сечат крукчина со дебелина од 1 см.Се печат на 200 степени.
a smokite mrsni se ?? i uste nesto da prasam do koga trae postot do velgiden i koga se pricestuva jas prv pat postam sakam da gi izdrzam site denovi
прв пат ќе постам, не се заречувам сакам да видам како ќе ја истерам првата недела. некои викаат дека првата и последната недела се строг пост без зејтин. знам дека зејтинот е посен, но.. ако има некој што постел и знае како да се храни за овие денови, ве молам кажете како изгледа еден ваш ден во поглед на исхраната, доручек, ручек, вечера, што јадете.. ги прочитав рецептите, кажете некое дневно мени со повеќе опции
Смоките не се мрсни но се со масло, па затоа ако постиш без масло , нив не смееш да ги јадеш. Велигденскиот пост започна денес (Чист Понеделник), а завршува на 4ти Мај, зошто на 5ти Мај е Велигден. Колку што јас знам, овој пост е најстрогиот пост во годината, и масло е дозволено да се јаде само за викенди и празници, а преку недела е без масло, но така е многу тешко , па затоа повеќето луѓе не јадат масло само првата и последната недела. Исто така овој пост дозволува да се јаде риба само на Младенци и Цветници, но бидејќи оваа година Младенци паѓаат во првата недела од постот рибата е забранета. За време на постов мо=е да јадеш печен или варен компир, макарони без или со масло, потоа зеленчукови мешавини со грашок, морков, посни манџи, овошје, соја. Меш да си купиш од оние кеси за печење и внатре да ставиш на пример компир исецкан за помфрит, некој морков, зачини, кромид на парчиња, стави го да се испече и да видиш колку вкусен оброк ќе имаш.
навистина не ми е јасно како можит да е мрсен кога јасно на некои пишува дека е посен, и за таков го продаваат,има и некои урди така што се посни и кога ќе слушнам од некој викаат дека не се. навистина ова ептен ми е одвратно вака иначе да прашам..куваните ѓевречина,мислам дека се посни без зејтин но не сум сигурна?
Урдата 100% гарантирано се прави од обезмастено млеко (ама млеко), значи основната суровина не е соја млекото или некое друго млеко кое потекнува од растително потекло . Кај кашкавалот е истата процедура. И колку да негираме, нема шанса оној куповен кашкавал во својот состав да не содржи казеин. Зашто казеинот е основниот протеин во млекото. Порано се сеќавам имав семинарска за млекото и колку што се сеќавам е дека казеинот не се наоѓа лесно во природата. Односно само во млекото и според тогашните испитувања само во едно дрво кое не расти секаде и е доста ретко. Значи нашите технолози и колку да сакаат, најефтината варијанта за добивање е само млекото. Никој нема да одгледува дрва, за да добие казеин. Додека и самите можете да видите, во секој млечен состав (кашкавал, посен шлаг, посна хопла...) сите содржат казеинат. Тоа е она што го прави мрсен и кашкавалот и посното сирење и се . Најлесен начин да видиме што е потполно природно, е да влеземе до оние продавнички кои продаваат 100% природна, растителна храна. Зачудувачко е што може да најдеме млеко во прав од соја, кокос, ориз... додека сирење, урда, кашкавал... нема за лек . Куваните гевречиња би требало да се без зејтин .
Јас решив оваа недела да постам без масло и нормално во недела сакам да се причестам.Иначе варените гевречина се посни јадиме туршија(зелка морков пиперки патљиџан по наше иначе домати)пиперки црвени од низалка компири грав сутлијач соја многу слатко или џем овошје и зеленчук Кој постит господ да му поможи со лесно да си помини постот.
Зависи кои смоки. Сите смоки имаат емулгатори. Емулгаторот може да се прави од растително или животинско потекло. Некои произведувачи, како смоките од Штарк навеле на амбалажата дека смоките се со емулгатор од растително потекло, значи не се мрсни (само се со масло, доколку постиш со масло). Некои смоки (мислам дека тука спаѓаат оние црвените од Витаминка) не се наведени со каков емулгатор се, и поконкретно за овие имам слушнато дека се со животински (поточно од свинско) емулгатор.