Посно сирење и кашкавал

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by turnitoff, Nov 19, 2013.

1. turnitoff

turnitoff Нов член

Може ли некој да ми каже кој им е составот на т.н. посни сирења и кашкавали што се наоѓаат на нашиот пазар по многу поволна цена? Дали навистина се „посни“ или само се обезмастени и млечните масти им се заменети со растителни масла, како на пр. палмино масло? Или се пак се направени без никаков додаток на масти од животинско потекло?

2. StarSky

StarSky Истакнат член

За посните сирења не знам, ама за посните кашкавали можам да ти кажам дека поштетно нешто од нив не постои. Содржат состојки кои не можат да се разградат во организмот бидејќи човекот едноставно НЕМА такви ензими за нивна преработка. Се исфрлаат така, несварени. Го имам дискутирано ова и со личности што колку-толку се разбираат од вакви работи (не се стручњаци, ама не се будали што би треселе глупости), така да јас лично не би ги препорачала никому. Мислам, многу е просто.. Се знае дека кашкавалот и сирењето се МЛЕЧНИ производи. Како може да се очекува тие да бидат посни??? :^) Тогаш не се ни кашкавал ни сирење.. Нека ги викаат како сакаат (што би рекла една моја блиска личност - гума од пони точак!), ама сирење и кашкавал не можат да бидат па што сака нека биде.. |( Особено оние со ниски цени... Само Господ знае што се има во нив... камо да е палмино масло, среќни ќе бидеме :P
    Сепак, види размисли.. И мене ми беше сеедно едно време, дури не ми текна да го вклучам мозокот и да се запрашам што уствари јадам. Така сега не ми текнува ни да помирисам такви работи, а не па да пробам...

3. angelche16

angelche16 Популарен член

Посни сирења?

4. Queen8

Queen8 Популарен член

Посниот кашкавал е добар за во пост и врши работа стварно, посебно во комбинација со тестенина.

5. Ма.нев

Ма.нев Истакнат член

Земав посно сирење од еден маркет, го отворив, го пробав и го фрлив цел и никогаш веќе на памет нема да ми дојде да купам пак.

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Пластика
    Запали ги со запалка и види како горат и смрдат на пластика

7. Queen8

Queen8 Популарен член

Јас го користам само посниот кашкавал, и тоа само на неколку производители, зашто другите не ми имаат вкус, не верувам дека се здрави продукти, но за во пост понекогаш заменуваат мелечни протеини.

8. truffles

truffles Истакнат член

За жал нема посни сирења на нашиот пазар, ако под посни подразбираш сирење со намалени или без маснотии.
    Додуша порано имаше еден кашкавал со 25%мм во сува материја, го заборавив името пошто чудно беше, словенечко потекло, ќе го најдеш во рамстор.

Тие тнр. сирења со растителни масти не се посни сирења туку ефтина замена за сирење. Не ни смее тоа губре да се нарекува сирење.

9. Ма.нев

Ма.нев Истакнат член

Јас пред точно една година најдов посно сирење од наш производител во една локална продавница.
    Дали сеуште го има, не можам да ти потврдам. Не сум купувал од тогаш во таа продавница.

10. truffles

truffles Истакнат член

Интересно. Кој наш производител?

11. Ма.нев

Ма.нев Истакнат член

Не може да ми текне зошто беше од поодамна, но сигурен сум дека беше наш производител. Маркетот од кај што купив беше во Скопје. Ако не ме мрзи да застанам до продавничката, ќе видам баш дали го имаат баш истиот производ сеуште и би ти кажал точно кој е.

truffles likes this.
  12. Dust

Dust Game Over

Растителен кашкавал Ирко на пекабеско
    Растително сирење, еден куп такви се декларираа порано, почнувајки од тоа на здравје радово што стои во полиците со растителни производи, па сирењето на милко од струмица и ред други..
    Дека нема ни грам млечни масти ми е малку тешко за верување..

Ма.нев likes this.
  13. butterflu

butterflu Истакнат член

Za vreme na postite, go odmeni mrsnoto...

14. Brunhilde

Brunhilde Популарен член

Не јадам такви работи.