Постдипломски студии

Discussion in 'Образование' started by kate, Jan 28, 2010.

1. Antebellum

Antebellum Популарен член

Имам неколку прашања за постдипломски на „Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности“ на социјална работа или на „Стратегиски менаџмент на човечки ресурси“ на Економски ама не можам да најдам некоја која веќе завршила. Има некоја да ми помогне и да ми каже отприлика кои испити се? Два различни факултети се па ме интересира искуства.

2. BE YOU

BE YOU Истакнат член

Zdravo! Vaka sakam da ve prasam vie sto ste zavrsile master na drzaven , dali stignuva pismo posle sekoj sovet? Posle prviot koga se odobruva temata mi stigna odluka, dali i sega koga se formira komisija treba pak pismo da stigne? :^)

3. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

@Antebellum На официјалната страна на Филозофски (а најверојатно и на Економски) ги има смеровите на прв и втор циклус студии, и ги пишува предметите што се изучуваат, како и нивно објаснување. Извини што не можам да ти бидам повеќе од помош, ама барем за испитите да знаеш кои се.

Antebellum likes this.
  4. Antebellum

Antebellum Популарен член

Барав ама премногу е непрегледно... Мислев некоја ако има на тие смерови да сподели искуство. :(

blueeparadise likes this.
  5. m.i.s

m.i.s Истакнат член

Здраво девјки. Имам едно прашање до оние кои веќе имаат искуство. Сакам од октомври да запишам магистерски студии на еконоскиот факултет во Скопје насока - Маркетинг. Е сега бидејќи јас дипломирав на ФЕИТ а со еконосмки немам многу искуство во смисла професорите, квалитетот итн. Ме интересира и како е со плаќањата и кои се трошоците за се нешто? Како се изведуваат предавањата и како се полага.. Писмено, усно? Ве молам кој има искуство и познавање да ми се обрати. Благодарам.

6. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Не знам на кој факултет си, меѓутоа јас на правен имам завршено, ниту еднаш немам добиено писмо, си проверував на огласната табла на сајтот на факултетот.
    Сега гледам уствари кога си пишала :) сигурно досега си завршила работа.

BE YOU likes this.
  7. Luna91

Luna91 Популарен член

Наставата се изведува после пладне, а полагањата се писмено. Трошокот за семестар е 500е плус 20 или 25 евра(не се сеќавам точно) по испит се плаќа пред полагање на истиот. На крај одбраната ја кешираш 1000е плус трошоци за лекторирање на трудот(во зависност од лекторот што ќе го најдеш) и околу 100е за диплома.
    Јас магистрирав на Монетарна економија, финансии и банкарство, ама и на останатите насоки е исто.

8. m.i.s

m.i.s Истакнат член

Ти благодарам на одговорот. Имам уште малку време да размислам, се надевам дека ќе успеам. :)

Luna91 likes this.
  9. chocolade

chocolade Популарен член

Има некој на посдипломски на ФОН? Може д ами пише ЛП, ми требаат некои информации. Фала...

10. Cholipam

Cholipam Истакнат член

Колешке кажи нешто повеке за насоката, јас дипломирав на надворешна, како би се снашла на оваа насока? Дали е многу потешко од додипломските?

11. AURUA

AURUA Истакнат член

Какви впечатоци имаш за овој смер, досега сигурно си при крај или завршено?
    Што мислш за МИТ постдипломски БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА ако имаш некои податоци.

12. katencezlatence

katencezlatence Истакнат член

Здраво. Дали има некој што е на постдипломски на Економскиот институт, да сподели искуство со предмети и професорите итн.. Фала!

13. lealeo

lealeo Нов член

Здраво :) Ве молам доколку некој може да ми препорача лектор. Итно ми е потребно. Фала.

14. poker_face

poker_face Популарен член

Дали знае некој кога треба да излезе, или кога вообичаено излегува конкурсот за запишување студенти на втор циклус студии?

15. mynameislove

mynameislove Популарен член

Во октомври би требало, или крај на септември :)

poker_face likes this.
  16. ladymici

ladymici Истакнат член

Сосем го запоставив, положив 2 испити од вкупно 7 што ми беа и останав бремена, родив и сега со бебе тешко да продолжам. Инаку толку колку што одев ми се виде интересно и лесно, покрај положениот испит треба да приложиш и семинарска, имав испити само со труд и истражување, професорите флексибилни.

AURUA likes this.
  17. s.w-e.e-t.y

s.w-e.e-t.y Истакнат член

Здраво.
    Дали некој знае дали при запишување на втор циклус студии се ослободува од кофинансирање како што се прави при запишување на прв циклус? И ако може некој да ми објасни кога се почнува со настава, кога се полага итн? Сакам да се запишам на втор циклус и немам баш од кај да се информирам затоа вака си прашувам :$

18. audrey_forever

audrey_forever Истакнат член

Дали на правен факултет Јустинијан Први (за правни студии) мора да се земат двете години на мастер или може само четврта, т.е дали е сеуште 3+2 или 3+1+1?

19. @lex

@lex Истакнат член

Devojki mi treba pomos..
    Znae li nekoja dali e mozno promena na master nasokata? Na primer od eden smer na drug, no na istiot fakultet?

20. tinkerbel33

tinkerbel33 Истакнат член

Ме интересира со диплома од економски факултет на кои постипломски програми од други факултети може да се конкурира?