Од сосема истиот аспект размислував и јас. Дали HR академиите држат ист кредибилитет како постдипломските на УКИМ? Дали во понатамошно вработување повеќе се вреднува диплома од УКИМ или сертификат од Семос/Creative Hub? Од аспект на практично знаење пак мислам дека академиите повеќе имаат што да понудат и да се посветат индивидуално на секој запишан на истите, отколку теоријата што воглавно се учи на Филозофски. Целосно се согласувам со напишаното. Сепак дали некој воопшто би вработил човек кој нема искуство во HR или пак соодветно образование за истото? Со други зборови where to start? Можеби па и некаков курс на udemy би бил еквивалентно вреден на претходните две опции доколку го нуди тоа што навистина е потребно?
Прашањава ти се за милион долари Ќе одговорам стварно од моја перспектива и од мое искуство. Јас сум филолог по струка и немам никакво формално образование на таа тема, и успеав да добијам работа во ејч ар, иако подоцна во работата, значи со веќе 10+ години искуство во разни сектори. Тоа е секако чиста среќа и беше во странска компанија. Кај нас исто така имам работено ејчар неколку години, после веќе стекнатото искуство (ако добро се сеќавам) и кај нас проблемот е тоа што фирмите сакаат уште еден дополнителен ангажман да ти тупосаат кој не е во суштината на хр, пресметка на плата или правни прашања, за што си има и сметководители и адвокати. Затоа многу често и во огласите ќе видиш дека бараат со правен факултет/економски или психолохија, а најубаво сите три факултети да ги имаш за да можеш за една плата, па колку сака нека е голема, да водиш цела една фирма. Секако дека би пробала со поефтината варијанта на курсера или удеми, искрено не мислам дека е изгубено време и плус ќе опипаш малку работите. Ама применливоста на тоа што е е ејчар навистина, во фирмите, па дури и надвор од државава, е т'нко. Размисли дали сакаш да бидеш канта за сечии фрустрации, не е мед и млеко како што се претставува баш.
@Sanniii Ако те интересира областа, можеш да ја следиш МАЧР http://www.mhra.mk/pocetna/hrm-obja...emijata-za-inovacii-na-coveckite-resursi.nspx имаа и некои обуки, повремени има огласи за практиканство. Инаку еве налетав на линков за ХР сертификати кои се опција наместо постодипломски дури и за оние кои немаат искуство, а се секако помалку скапа варијанта отколку нашиве (аздисани) академии и постдипломски студии, ако ти е од помош https://www.g2.com/articles/hr-certification
Нема проблем, единствената обука за хр која е признаена од МОН (така сами си кажуваат, не проверував) и е со малку понормална цена е на Институт Концепт https://koncept.com.mk/akademii/akademija-za-chovechki-resursi/ Не ми се познати за жал за да споделам од прва рака инфо, ама фрлив око на програмата и ми се чини онака ок.
Здраво, дали можеби има колеги радиолошки технолози кои имаат или се во тек на постдипломски во битола?
Здраво, дали некој знае во однос на потврдата за познавање на странски јазик дали може да биде диплома од курс по англиски?
Здраво, дали некои факултети доделуваат стипендии за запишување втор циклус студии, завршив со 9.53? Еве некои од приватните мна пример, за државните не ми се верува.
Zdravo, dali nekoj znae sto se prasuvaat na usen ispit za uverenie za aktivno poznavanje na angliski jazik na Filoloski (bez odredeno ramniste)? Fala
Дали некој може да пише нешто подетално за втор циклус студии? Како оди, дали редовните одат на предавања, признаеност и сл, не за финансиските трошоци туку општо за студирањето. Сакам да знам за економски на угд ама ако некој знае за останатите би било од корист. Благодарам
Dali ima nekoj koj vo skoro vreme ima polagano za dobivanje uverenie za nivoto na poznavanje na stranski jazik na Filoloski fakultet - Skopje? Kako odi polaganjeto? Sto prasanja ima? Fala vi mnogu
И јас сум во план да конкурирам во вториов рок, на економски, угд. Се двоумам дали вонредно или редовно, бидејќи работам, не сум во тек, како е со предавањата, дали се задолжителни? Дали е навистина тешко? Голема желба ми е да запишам, но малку и ме фаќа паника, дали се постигнува и работа и мастер? Ако има некој искуство нека сподели и нека не охрабри
Здраво, дали некој има искуство да сподели со доделување на ендократен надоместок за изработка на магистерски труд од министерство за образование? По кој критериум се одредува висината на надоместокот дали секој добива што ќе аплицира и слично?
Здраво, дали некој има искуство со предметите Бизнис Аналитика и Менаџмент во осигурување од втор циклус на студии од Економски факултет?
Здраво, сакам да прашам што е услов за да се запишеш на постдипломски студии на економски? Мислам дали е битно што факултет имаш завршено?
Не велам дека не е така, само ми нема логика... Како некој ќе биде магистер по економски науки, ако ја нема научено основата преку 4 годишни додипломски студии на Економски факултет? Што се разбира некој од економија со завршен правен, безбедност, филозофија или нешто друго...