Постдипломски студии

Discussion in 'Образование' started by kate, Jan 28, 2010.

1. meriferi17

meriferi17 Активен член

Ako se zapishuvash na filoloski fakultet ke baraat od samiot fakultet da go izvadis uverenieto, a vaka na drugi fakulteti mislam deka primaat od bilo koj centar za stranski jazici

2. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Фала ти

meriferi17 likes this.
  3. ChickPea

ChickPea Активен член

А дали, ако имаш завршено јазик, на пример Англиски јазик и книжевност на друг факултет, а сакаш да запишеш магистерски студии на Филолошкиот факултет, дипломата се смета за доказ или сепак е потребен сертификат?

4. meriferi17

meriferi17 Активен член

Ako imash zavrsheno Angliski smer i sakas povtorno na toj jazik da se zapishesh na master, ne bi imalo nikakvi problemi, ke ti vazhi ili diplomata ili uverenieto. Dokolku sakas na drug jazik da se zapishesh togas mislam deka bi ti barale samo uverenie za poznavanje na toj jazik plus diploma ili uverenie.

ChickPea likes this.
  5. Just_a_kid

Just_a_kid Популарен член

Најубаво е да прашаш во студентски прашања.
    Ама мислам дека мора потврда да имаш за познавање јазик.

ChickPea likes this.
  6. Hoping

Hoping Популарен член

Јас кога прашував за мене, одговор беше дека ако студиите биле на англиски јазик нема потреба од потврда. Ама најубаво да си прашаш на студентски.

ChickPea likes this.
  7. ChickPea

ChickPea Активен член

Апдејт за сите кои можеби беа во иста дилема: задолжителна е потврда за познавање на странскиот јазик на кој се запишувате, освен доколку претходно не сте студирале на тој јазик. Англиски јазик на педагошки или филолошки факултет се смета дека се изучува на македонски јазик, бидејќи јазикот на настава на овие факултети е сепак македонскиот. Поради тоа, ова не се признава како доказ за познавање на странскиот јазик

8. Amellie

Amellie Истакнат член

Да споделам искуство на темата потврда за познавање странски јазик при упис на постдипломски.

Јас се запишав на мастер на Економски на УКИМ на програма што оди на англиски јазик, а имам дипломирано на ПИТ на Филолошки (англиски и француски) и НЕ ми побараа потврда за познавање јазик, ми рекоа дека дипломата се смета за потврда.

Космонаут likes this.
  9. Crnookata

Crnookata Популарен член

Може ли некој да ми каже информации за постдипломски студии потребен просек за запишување, кој се други документи се потребни, парични средства и итн. п
    Може општо но конкретно за Биотехничкиот факултет во Битола ме интересира.

10. BeautifulMess

BeautifulMess Активен член

Дали некој којшто полагал за уверение за познавање на англиски јазил на Филолошки факултет, би можел да ми испрати материјали за спремање доколку има? Благодарам однапред

11. pilemile

pilemile Истакнат член

Би ти препорачала да одиш во Центар за странски јазици на упола цена е испитот и одма ти го даваат сертификатот, пиши ми ако треба нешто, само немам материјал