Ako se zapishuvash na filoloski fakultet ke baraat od samiot fakultet da go izvadis uverenieto, a vaka na drugi fakulteti mislam deka primaat od bilo koj centar za stranski jazici
А дали, ако имаш завршено јазик, на пример Англиски јазик и книжевност на друг факултет, а сакаш да запишеш магистерски студии на Филолошкиот факултет, дипломата се смета за доказ или сепак е потребен сертификат?
Ako imash zavrsheno Angliski smer i sakas povtorno na toj jazik da se zapishesh na master, ne bi imalo nikakvi problemi, ke ti vazhi ili diplomata ili uverenieto. Dokolku sakas na drug jazik da se zapishesh togas mislam deka bi ti barale samo uverenie za poznavanje na toj jazik plus diploma ili uverenie.
Јас кога прашував за мене, одговор беше дека ако студиите биле на англиски јазик нема потреба од потврда. Ама најубаво да си прашаш на студентски.
Апдејт за сите кои можеби беа во иста дилема: задолжителна е потврда за познавање на странскиот јазик на кој се запишувате, освен доколку претходно не сте студирале на тој јазик. Англиски јазик на педагошки или филолошки факултет се смета дека се изучува на македонски јазик, бидејќи јазикот на настава на овие факултети е сепак македонскиот. Поради тоа, ова не се признава како доказ за познавање на странскиот јазик
Да споделам искуство на темата потврда за познавање странски јазик при упис на постдипломски. Јас се запишав на мастер на Економски на УКИМ на програма што оди на англиски јазик, а имам дипломирано на ПИТ на Филолошки (англиски и француски) и НЕ ми побараа потврда за познавање јазик, ми рекоа дека дипломата се смета за потврда.
Може ли некој да ми каже информации за постдипломски студии потребен просек за запишување, кој се други документи се потребни, парични средства и итн. п Може општо но конкретно за Биотехничкиот факултет во Битола ме интересира.