Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Постдипломски студии

Дискусија во 'Образование' започната од kate, 28 јануари 2010.

1. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    4.991
    mimiiiii се префрли на монетарна?
    Како и да е, со среќа, на сите што почнавте годинава.

Јас пак ќе кажам кај нас постдипломските студии не се ништо повеќе од додипломските, во однос на знаење, туку во дипломата е работата (титулата).
    Ама тоа е што е. Ќе ги дотуркаме како така :)

2. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Не се префрлив :D се вртев по факс , и се чудев дали сметковство дали монетарна :D звонев и дома ме искараа пак не сум знаела што сум сакала и решив ајде ке си терам со првична замисла, а баш се сложувам за знаењето , а и разочарана сум искрено од организацијата на постдипломските кај нас на факултет само да се земе паричка од нас ништо друго :^) ама тоа е , и еве ме во 3 саат пак со книгите нокна смена терам уште една година ке се протурка :D

На drugarka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.186
    Допаѓања:
    23.208
    Девојки знам дека ми е рано за прашањево :D
    Ама многу сум заинтересирана, како студент на Економскиот во Прилеп, дали можи на постдипломски студии на Економскиот во Скопје? Или мора стрикно кај што студирав?
    Можи е глупо прашањево ама не сум многу информирана за ова :tmi:
    И на пример јас студирам СФР, можи постдипломските да ми се на Банкарство на пример, и со тоа што ќе бидам и шо можам да работам?
    Ај некоја по упатена да ми објасни :)

4. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Можеш без проблем да си аплицираш на Економски во Скопје и ќе бидеш примена ;) Не знам што е СФР ама за банкарство еквивалент на економски е Монетарна економија финасии и банкарство , што ќе бидеш ? Ке бидеш магистар по економски науки од областа Монетарна економија финасии и банкарство :D
    Се можеш да работиш поврзано со економија , ако конкретно сакаш банкар да бидеш со образование тоа не се стекнува туку доколку се вработиш во банка :D
    Постидпломските сега ти се како една титула плус барем јас така ги сваќам ,реално со 6 испити не можеш да се образуваш како што треба во едно поле ;)

На Adi888 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.186
    Допаѓања:
    23.208
    ^
    СФР- Сметководство, финансии и ревизија :)

6. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    На економски е само сметководство и ревизија затоа се збунив што е сфр :D , на кој смер сакаш можеш да се запишеш нема влијание врз уписот , сепак ти препорачувам различен да земеш да не биде едно исто , ако одиш на економски монетарна најмногу ја фалат ;)

На Adi888 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. parrot

parrot Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    500
    Луѓе, има некој што е запишан на постдипломски на државен, насока статистички методи за бизнис и економија??
    Сакам да се запишам на овој смер, едногодишна програма, па ако може некој да сподели искуство? Anyone??
    Исто ме интересира која е цената за овој тип студии?

Однапред ви благодарам :)

8. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Не сум запишана на тој смер за искуство не можам да ти кажам , а за цената кај сите смерови е иста те 1000 евра за 2 та семестра и 1000 евра за магистерски значи 2000 евра вкупно . А и плус плаќаш 25 евра од испит , а имаш 6 испита . :)

9. Alyssia

Alyssia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Филозофски факултет Скопје - постдипломски

Колку евра чини студирањето на магистерски студии по психологија?
    Благодарам

10. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Дали може некој со постдипломски на Економски факултет во Скопје, а завршени додипломски на друг факултет да го сподели своето искуство? Поконкретно, ме интересира колку уствари може да се навлезе во областа само со постдипломските, и дали од предавања се учи многу (професорите нудат доволно) или се учи исклучиво самостојно од материјалите за испит.

11. Rubinka

Rubinka Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2013
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    8
    Дали има некој што е во Штип на УГД на посдипломски англиски јазик?

12. Bubbi

Bubbi Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    563
    Општи прашања

Демек ако сум дипломирала на еден факултет и сакам да продолжам со постдипломски морам на истиот?! |(
    Секако дека се работи за истата дисциплина, мислам на насока.
    Не од биохемија на ликовна уметност, туку да речеме нешто како од биохемија (ПМФ) на Медицинска биохемија или Клиничка фармација (ова е на фармацевтски факултет)?!
    Ова се што спомнав е на УКИМ ама на нивните веб страни ништо не пишува... :?:

13. f.e.m.i.n.k.a

f.e.m.i.n.k.a Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2012
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    764
    Феминки дали некоја од вас скоро магистрирала на економски...завршив со испитите па ме интересира како иде со пријавувањето на темата и литература дали се наоѓа...споделета ако можете,поздрав

14. karenin

karenin Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2010
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.172
    Може ли искуство за постдипломски на фон - посебно за смерот детективи и безбедност?

15. rainlover

rainlover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    633
    Има некоја феминка што студира/работи во областа на сметководството што може да ми помогне...
    Ми требаат материјали за ажурноста на сметководството, барав нигде не можам да најдам.

16. bubuu

bubuu Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    4
    Здраво женски :)
    Јас да испозамарам со 1 прашање во врска со мастерот на правен...според онаа програма сум 3 + 2 , е сеа прашањево ми беше..пошо нешо наслушнав ама незнам колку е вистина...Дали е возможно во првата година на мастер , 7ми и 8ми семестар јас да ги запишам и предметите од 9тиот семестар ? во смисла на тоа дали доколку ова е можно ке треба да го платам 9тиот семестар после тоа , ако сите предмети од тој семестар (9тиот) си ги положам во првата година од мастер? :)
    Фала однапред :)

17. Hygieia

Hygieia Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Мене ова со постдипломски ама воопшто не ми е јасно. Еве ја дипломирав на правен факултет, и сеа кај можам да запишам постдипломски, а да не биде на правен?

18. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    На студии од иста или сродна област - стои во конкурсот на УГД :)

На Hygieia му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    bubuu за Јустинијан I ли мислиш?
    Мислам дека не може, зашто во 7миот семестар имаш 4 задолжителни предмети, а во 9иот сите 4 сам си ги избираш, али прашај на студенски може и такво нешто овозможиле.

Hygieia a зашто мастер на друг факултет?
    Со 3 години правен, т.е со 180 кредити не можеш да се вработиш како правник, за нас правниците на сите конкурси бараат со завршени магистерски стидии 240кредити.
    Барем мене не ми е логично кога сум учела 3 години право, сега следните 2 да ми бидат нешто што нема врска со право.
    Имаш огромен избор на насоки за мастер, баш скоро сите насоки од правото.
    На економски едино мислам дека можеш, али па има смерови на правен што се поврзани со економија-бизнис право(деловно, финансово)
    Политички би можела, а филолошки она за човечки ресуриси или како да се викаше смерот..
    Али како колешка би те посоветувала да си продолжиш на правен.
    Мастерот е каде каде полесен од додипломските.

20. Hygieia

Hygieia Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Јас коа се запишував на правен воопшто не размислував, онака се запишав, после првата година студии сакав да идам на економски од почеток, али ете, испадна како што испадна... А не дека ми е тешко на правен, дипломирав со повисок просек, ама не се пронаоѓам во правото. :?:

Иначе јас бев на правни студии, а конркетно ме интересира дали може да идам на постдипломски на Е-бизнис менаџмент на економски?

На Loli4ka444 му/ѝ се допаѓа ова.