Баш напротив, тројца доктори ме гледаа од 22 недела,никој не ми ја спомна постелката. Да не прочитав во извештајот од скрининг немаше ни да знам дека била 2 степен во тој момент. Не сум сигурна но мислам ако е потребно нешто од терапија за предвремено зреење,се прима клексан инекции. Тоа поупатените може да ти кажат.
Мамички здраво . Имам 27 години , без претходни абортоси и сериозни инфекции ( освен Кандида ) , крвната слика ми е супер , д'димери , хемостастаза , мокрача се е во ред . Бременоста ми се одвиваше сосем нормално , си пешачев редовно , секс 4,5 пати неделно со внимание , без кревање тешко и нервози, но во 20 недела и 5 дена ми се случи да прокрварам малку при мокрење ( крварењето е или светло розево исто како пред да добиеш или е темно кафеаво како што кога завршува менструацијата ). Најчесто имам само некоклу какпи на тоалетот при бришење , а понекогаш и во wc шолјата . Веднаш отидов до матичната и која ми утврди placenta previa . Отидов и на второ мислење во приватна клиника и ми ја дадоа истата дијагноза . Ми дадоа терапија од 6 инекции Progesterone depo 250 mg еднаш неделно , Utregesteron 200 mg 3 пати днвено орално да ги зимам , Pancef еднаш дневно за превенција на инфекција , како и Linex Forte . Ми забранија секаква физичка активност , буквално само лежење и до wc да одам , потешко од чаша вода да не кревам . Инску фала Богу бебенцето е супер , и crevix ми се супер . Веќе 3 дена сум на терапијата и знам дека е прилично рано , но крварењето не е сопрено во целост . Дали сте имале вакво слично искуство , кога ви престанало крварењето и кога ќе почне да се крева плацентата ( и дали воопшто ќе се крене во ваква состојба ) ? Ве молам за мислење за состојбата и секој совет плус е добредојден .
Јас во 13та недела имав слична дијагноза каде плацентата целосно го покрива цервиксот, бев на строго мирување , после 4 недели на контрола плацентата почнало да се крева 4 цм од цервикс, така да сега сум во нормална состојба. Мое мислење е само мирување Поздрав
Zdravo na site, 22nedeli sum no postelkata mi kazaa pocetna federalna degeneracija, postelkata mi e na zaden dzid, doktorot kaza deka ke mora da primam inekcii clexane za da izdrzi postelkata do kraj na bremenosta, dali ima nekoj vakvo iskustvo da spodeli? Dali e rizicno za bebeto?
И јас во првата бременост имав втор степен во 22 недела и исто на скрининг во државна ми кажаа, истерав до крај без никаква терапија, се породив во 39+5. Имаше ли испитано димери претходно, не знам само за постелката дали даваат клексани одма?
Ispitav d dimeri 1146 mi se, piev aspirin apcinja, sega mi kazaa clexan inekcii 14dena da primam da gi prekinam aspirinot Rizicno li e toa so postelkata za bebeto?
Не, напротив, Клексанот е прв лек на избор кај коагулопатиите. Ке ја подобри и прокрвеноста и ухранетоста на плодот, а истовремено те штити и тебе! Ништо страшно не е.
Нема ништо загрижувачко, SA + е дека има срцева акција, ОПВ е околуплодова вода, дека има доволно, постелката ти е на заден sид, значи од страната накај твојот 'рбет, од втор степен на зрелост, бебенцето си одговара на неделите, терапијата е Клексани, и за две недели да повториш и димери и времиња на коагулација..се си е ок
Еве јас, како дежурна Си одговара на неделите, 15+1или 2, тоа се занемарливи разлики (до 2 недели варијации се ок) Водата е добра, постелката исто, но има дел што не си го сликала, препокрива дел од ..... Цервиксот ти е долг (24-60 мм е нормално) срцева акција има.. тоа...
Само тоа го пишува незнам онаа кратенкана OUI што му значи, само ми рече не кревај тешко и да немаш физички напор некој, ако видам крв малку да не паничам засега ништо немам фала Богу а некои по строги мерки не кажа само тоа. Па незнам што би требало она со постелкана да значи со кратенката
OUI е дека е ниска, во смисла препокрива дел од долниот дел на матката, близу до цервиксот... Но, со оглед на тоа што си 15 недела, како расте бебето, така ја влече нагоре со себе, и ќе се крене, не се секирај...
Ахам сега веќе сум 17+3 докторот го прашав дали треба да ме загрижува тоа дека ми рече можно е да видиш крв не рече не е ништо страшно ама не ми објасни подетално па ми беше во мисла да прашам таму умот ми работи цело време. Па ќе видиме што ќе кажи на следна контрола крај на месецов. Ти благодарам премногу *