Постелка

Дискусија во 'Бременост' започната од Snow-Queen, 5 септември 2013.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.092
    Допаѓања:
    117.934
    Е богами тоа стварно тешко е :|

На Bicc му/ѝ се допаѓа ова.
  2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Jas mislam deka e ok za tie nedeli. Sepak doktor treba da kaze. I ne e do ishranata

3. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    @Bicc еве ме, 27 гн, лакуни, созрева, доплер ок, дидимери 550... Паники. (facepalm)
    Уште една недела до контрола. Првава ми падна имунитетот плус настинав, ама убаво.
    Сеа за сеа само трпение и чекам уште една недела.
    Докторите, некој испаничи, некој ко ништо да не било. Другаркиве викаат немај гајле, ништо страшно. :worried: Се шашардисав. ;)

На Bicc и fana им се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.092
    Допаѓања:
    117.934
    Иста вредност во истата недела, не ми се верува. Сега сум 35+5 а во 27ма правев димери и резултатот ми беше 550. Имав и имам лакуни бев на второ мислење ми рекоа додека бебето се храни добро и напредува нема место за паника :)

На GoldenFrida, Bicc, Momichka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    А земаше ли нешто? Аспирин, клексани??

6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.092
    Допаѓања:
    117.934
    не не. Трансфузиологот ми имаше пишано мислење “уреден наод“ потоа бев пак кај матичниот и на второ мислење (во државната болница во Битола на гинекологија) и двајцата рекоја дека супер е се и покрај лакуните.

На eli25 и Leo_29 им се допаѓа ова.
  7. Bicc

Bicc Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    17

Страшна работа... како ќе поминат овие две недели не знам...

8. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Постелка втор степен на зрелост и почнале да се создаваат лакуни нормално ли е за 36+ недела и од која недела е нормално трет степен на зрелост или нема правило?

9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.092
    Допаѓања:
    117.934
    Немa прaвилo, a твoетo е нoрмaлнo. Сo леснo мaјкa, 36+ е безбеднa зoнa веќе:)

На kukla21, ana-banana и Melinda85 им се допаѓа ова.
  10. minneymouse82

minneymouse82 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.549
    Мамички. Што значи ако "постелката е на заден зид. Ниско всадена со хомогена структура" ? Адамова не ми објасни убаво. Иначе 12+4 сум.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.092
    Допаѓања:
    117.934
    Знaчи декa пoстелкaтa е нa ѕидoт oд мaткaт кoј е пoблизoк дo грбoт(aкo беше нa преден ѕид тoгaш е нa ѕидoт кoј е пoблизoк дo бешикaтa) хoмoгенa структурa е без лaкуни (еднaквa, рaмнoмернa структурa) и нискo пoстaвенa е нискo пoстaвенa нaдoлу кoн цервиксoт (битнo е дa не гo прекривa). Се нa се дoбaр нaoд.

На minneymouse82 и ana-banana им се допаѓа ова.
  12. minneymouse82

minneymouse82 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.549
    Ви благодарам. Одлично објаснето.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  13. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    Некој да знае што е тоа нехомогена постелка? Докторката ме гледаше на обично ехо се беше во ред срцеви откуцаи 195 ( некако мн ми се виде) ама ми вика постелката е нехомогена.. Ми даде упат за трансфузиологија. Рече таа се формирала до 25 недела ама пак да испитам... Некој искуство?

14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.953
    Допаѓања:
    112.164
    Нехомогена постелка е постелка која ја губи/намалува својата структура, предвреме зрее, ја губи својата функција, бебето не добива доволно храна и кислород, каде може да доведе до намален или целосен раст и развој на фетусот. Причини можат да бидат најразлични од инфекции, состојби до анемија и стрес.
    Плацентата се формира до 16та недела и до 30та не треба да губи од својата структура.

Совет веќе си добила, одма на Трансфузиолог, побарај и второ мислење каде што ќе има пософистицирано ехо, контроли почести, побарај и доплер на папочна врвца да ти направат. Најверојатно имаш калцификати тие некако се пропратени со предвремено зреење на постелката, па чарето е Клексан/Фраксипарин.

Која недела си??

15. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761

9 + 2.. me gledase na obicno eho preku stomak.. a koga bev vo sistina na 6+6 niso ne mi kazaa... @emkaemka

Последна измена: 13 јануари 2018
    На Enola2 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.953
    Допаѓања:
    112.164
    Многу е рано за било каков заклучок, мала недела си каде што постелката сеуште не си ја превзела функцијата, сеуште е во фаза на формирање.. не сум ни сигурна дека во оваа фаза од бременоста може да се донесе таков заклучок..
    Појди си на Трансфузиолог, но второ мислење обавезно :)

На Coco31 и kukla21 им се допаѓа ова.
  17. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    Здраво јас пак да побарам совет... Бев на трансфизиолог резултатите беа добри не ми дадоа ништо терапија. Е сега на прв скрининг 11 плус 4 во систина докторот ми рече во право била докторката што ме пратила на трансфузиолог рече пак да одам пред нареден преглед и ништо друго. После на извештај читам пишал 3 до 4 лакуни под 15мм... се извадив од памет... ќе одам на трансфузиолог за 2 недели и за 3 ќе закажам пак преглед. Он ми кажа као нареден преглед за 6 недели ама тоа мн ми се гледа. Сакав да прашам ако резултатите пак ми се во ред а лакуните си стојат чаре???

18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас имав 2 лакуни цела бременост.

19. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.468
    И мене веќе ми е зрела постелката, имам лакуни неколку. Мислам дека е нормално со оглед што одам накај 37 :?:? Има сепак доволно проток. Ме интересира дали си издржува и вака зреела уште некоја недела?
    и Клексаните што помагаат од тој аспект? Јас ги примам за димерите,ама мојата докторка кажа и за постелката се добри.
    Ме интересира и дали зрее постелката од тие инекции за зреење на детето? Јас така наслушнав па баш ме интересира? :)

20. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    Се утепав од читање се испопаничив.. Па една блиска што исто имала во бременост одма ми вика да сум одела незнам кај која докторка дека не било добро што толку рано ми се појавиле... вчера неможев да спијам... Тебе кога ти ги видоа прв пат?