Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Постелка

Дискусија во 'Бременост' започната од Snow-Queen, 5 септември 2013.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Исто ко кај тебе, од сам почеток. А рачунај јас бев на терапија со клексани и аспирин. Да било страшно верувај Митко ќе ти кажел.

На eta и *Milicka* им се допаѓа ова.
  2. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    1.760
    Јас не примам од тоа ништо. Само фемибион, криноне и плус сега ми воведе еднаш неделно инекции прогестерон депо. Ќе одам порано пак на трансфузиологија некако шубе ми е што сум без терапија..

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.833
    Допаѓања:
    109.149
    По мои сознанија ти треба да си под терапија, супер што димерите и времињата се мирни, но поради лакуните да не растат, зголемуваат на број, пречат на плодот треба да се почне со некоја антикоагулантна превенција (Аспирин, Клексан, Фраксипарин). Сепак и многу мала недела си каде постелката тек се оформува..
    Сега кога ќе појдеш на трансфузиолог ќе го објасниш својот случај и дадеш извештајот од гинекологот, па тој врз тоа ќе ти даде терапија или мислење за терапија, што сепак повторно во консултација со докторот по мене треба да ја примаш, јас ич не сакам случајности и моменти да чекаме!!

@kukla21 да си имала лакуни, но си примала терапија, па тие со текот на неделите можеби растеле, но не премногу и не пречеле на плодот, а ако не си ги примала.. да не навлегуваме во ,,можеби,, :)

На *Milicka* и kukla21 им се допаѓа ова.
  4. QueenP

QueenP Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2016
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    5.230
    I kaj mene se pojavija lakuni nekade 22ra nedela dve mali,ispitav d dimiri normalni bea I ne primiv nisto. GI sledi doktorot I celo vreme se isti nitu rastat nitu novi se pojavile,isto mi rece do deka bebeto dobro napreduva da ne se grizam I jas taka si teram.

5. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    1.760
    Баш затоа и пишав.. не примам никаква терапија и ме фаќа страв.. Во вторник закажав кај матичната па ќе видам што ќе каже. Бар аспирин да ми дадеа.. Фала ти многу за одговорот

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Girisham

Girisham Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2016
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    943
    Јас сум 32+5 , денес ми рекоа дека постелката е зрела 3 степен и дека може да дојде до предвремено породување. Без памет останав... ;(;(;(

На MiroS му/ѝ се допаѓа ова.
  7. СноуБол90

СноуБол90 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2017
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    855
    Јас сум 36+2 вчера ми рекоа дека постелката ми е на преден ѕид,3 степен на зрелост но ми рече премногу ми е зрела постелката некако во паника сум цело време :sweat:

8. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Не е тоа толку страшно. Во 9ти месец на сите постелката им созрева. Дека е на преден ѕид исто не значи ништо.
    Ова се, значи дека си спремна за раѓање. Може да биде утре, може и по 2,3,4 недели. Биди мирна и спокојна. И позитивна. ;)

На Coco31 и СноуБол90 им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.797
    37ма недела е сосема нормално да е зрела. Без паники.
    Дали на преден дали на заден нема голема важност, сеедно е.

10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Мора да е зрела на крајот. Немаш место за паника. Само почести контроли, а на крајот и онака се чести, за да се следи.

На СноуБол90 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Малечка Маша

Малечка Маша Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2015
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    91
    Јас сум 38 недела и 2 дена, бебо ми е големо како за 36 недела :/ Две недели касни со развој, ми рекоа дека постелката има калцификати од 2 кон 3 степен. Не ми кажаа ништо да испитам, само ако не се породам до термин да одам на преглед. Читам дека некои испитуваат димери, мене ништо такво не ми кажале, не знам дали има место за паника, ме загрижува што бебо не качува килажа последните 2 недели :(

12. СноуБол90

СноуБол90 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2017
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    855
    Пази на исхрана , мислам дека нема врска со д димери јас скоро цела бременост со покачени бев и примав клексани па постелката од 34 недела ми е 3 степен.Не пиј газирано ги јаде витамините , повеќе овошје и зелњнчук,месо, и што повеќе урми пред крај (fingers)

На Малечка Маша му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Оди почесто на цтг и на прегледи. Ако не качува, ако нема доволно плодова вода или ако стане загрижувачко за бебето, ќе те породат. Кај и да е, за две недели ќе биде. Со лесно. ;)

На Малечка Маша му/ѝ се допаѓа ова.
  14. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    1.760
    На некој да му се зголемиле лакуните а да е на терапија? Примам веќе втор месец клексани по еден на ден , а лакуните од 15мм на 20мм ... Малце се испаничив.. Бебе си напредува во согласност со неделата си е.. Но за понатаму ме фати страв..

15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.833
    Допаѓања:
    109.149
    Која недела си, за колку време пораснаа +5мм, доплер правиш??

16. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    1.760
    20 + недела... пораснати од минатиот месец. На 4 недели одам во систина на контрола. Доплер е проток од папочна врвка? Зашто ми гледаше папочната врвка рече добар е протокот... Ама чудно ми е зашто со терапија да се прошири едниот лакун.

17. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.833
    Допаѓања:
    109.149
    Да, доплер е проток на папочна врвца, значи ти прават и засега бебо си добива убаво храна, чим си одговара за неделата и убаво си расте ОК е.

Гинекологот не те посоветува да зголемиш доза на Клексан можеби или не те прати кај Трансфузиологот па взаемно да се одлучи дали треба покачување на дозата??
    Ако не појди кај Трансфузиологот и види и он што ќе ти каже.

Се случува и покрај терапија да растат лакуните, но верувам со терапијата се успорува нивниот раст. Многу е битно и каде се позиционирани, чим докторот не ,,крева врева,, најверојатно се на некое ОК место каде не пречат на бебо, со самото тоа што бебо е ОК засега е така.
    Ќе следите, како идат неделите ќе зачестиш и со контролите, имаш фора за плус терапија, може сега така пораснал 5мм, но може и толку ќе си остане до крај, ќе следите. Чим му веруваш на докторот кој те води биди спокојна, да имало нешто алармантно ќе те известел верувам.

На *Milicka* и NarCis@ им се допаѓа ова.
  18. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    Мешиња велигденски :) кога почнаа да ви гледаат зрелост на постелка?

19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.833
    Допаѓања:
    109.149
    Од старт се следи постелката!

На Coco31, kostarika, wannaBeMomma и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    1.931
    Допаѓања:
    25.340
    Мене на секој преглед ми кажуваат постелка добра, плодова вода доволно и се останато околу бебето, значи си пратат од почеток, кога ќе почне да зрее ќе кажат.

На eli25, Coco31, kostarika и 1 друга личност им се допаѓа ова.