Постои Библија се што ќе ти каже некој или ќе прочиташ од некаде провери го во Библијата и ќе видиш колку е точно... Можеш да разговараш и со други христијани не мора духовник, зависи што точно сакаш да прашаш..
Твојот духовник е свештеник или монах?Како го најде ,да биде баш тој?Со одење на литургија ,после тоа можеш да прашаш и други свештеници за тоа што те интересира за верата,мислам дека духовник е само или главно за исповед.
Мислам не е баш само за исповед, баш он ми има кажано дека е како пастир што ќе одговара пред Судот за неговото стадо, и не му се лутам зошто е ограничен со време инаку е свештеник од мојата црква што ме познава од дете
Незнам што прашања имаш во врска со верата имав и јас еден куп кога почнав активно да се бавам, за добар дел од нив ми помогна духовникот за нешто и сам се снаоѓав и наоѓав одговори на нет и во некои групи по социјалните мрежи и вака по форуми. Барем денес во ера на информатика Слава на Бога имаме еден куп места каде можеме добро да се информираме. Мој совет ти е да побараш и да се зачлениш во некои православни групи на фејсбук и редит и ќе можеш слободно да си прашуваш тоа што те интересира. А свештеникот убаво ти објаснаја погоре максимално што може да ти посвети време е еднаш до 2 пати неделно по некоја минутка на телефон и кај мене е истиот случај едноставно имаат премногу обврски и не можат ни посветат повеќе внимание од тоа.
од годинава решив дека ќе ги постам сите 4ри поста. две години го постам само Велигденскиот ама со масло и риба (не по правило и затоа не се ни причестив). е сега сакам да одам на причест. може некој да ми објасни малце повеќе како се одвива тоа. како е постапката во црква и слично?
Прашај во црквата каде одиш најдобро ќе ти дадат совет или кај парохискиот свештеник. Овде секој ќе каже како знае или како слушнал...лесни и богоугодни пости
Да прашам дали можеме прво да мислиме дека ќе постиме без масло а после да смениме и да постиме со масло?
Може. Ако не можеш од х причини да се воздржи без масло слободно пости со масло и она генерално според црквата постот е со масло среда и петок е без види некој го има пратено погоре. Никој не пости е правилно правилен пост не само докажување од храна многу повеќе од тоа е треба да не осудуваш, не пцуеш, д постиш и психички што е далеку по тешко и скоро секој прекршил тука.. Исто така Библискиот пост е без ништо да се јаде..