1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Пост

Дискусија во 'Религија' започната од Lovely, 13 февруари 2010.

1. Bobak

Bobak Активен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2025
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    38
    Кога се пости треба воздржување од мрсни храни од животинско потекло , најглавно да му е чиста душата на човек да се воздржува од лоши мисли работи и све што е лошо
    Онај што пости со храна а пцуе колне изневерува лажи кради и итн за џабе му е постењето со храна Господ гледа све
    А ние исто не треба да судиме треба да се гледаме себе си и нашиот пост
    На сите што постат им посакувам лесен пост

На Elenpelen, Mr.Limonko и MiloMalo им се допаѓа ова.
  2. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    123
    И најчесто таквите се најрасположени да делат совети на другите како " треба да живеат ".

На MiloMalo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.987
    Допаѓања:
    4.833
    Во сабота и недела треба да се јаде масло, бидејќи согласно светите и свештени канони, строгиот пост во овие денови е забранет. Во недела поради Воскресението Христовото, а во сабота поради круната на создавањето.
    Дали некој ќе јаде риби, или нема да јаде во дните обележани во распоредот - тоа е небитно. Исто и дали ќе јаде масло во текот на седмицата.
    Христос на Крстот не висеше за дали ние ќе јадеме или нема да јадеме масло или риби. Постот е послушание спрема Црквата и треба да постоиме, но не смее да се заморувам со правила и распореди и следејќи ги нив да Го промаши е Христос!
    А зошто не се одгледувате на подобри примери? Оставете ги тие, што не чинат и огледајте се на оние кои чинат. Јас сум убеден, дека има многу подобри примери.
    Впрочем и ние што одиме в црква и постиме, сме само обични грешни луѓе, со маани и промашувања. Поради тоа, пред Причесната, кога попот ќе возгласи: ,,Светињата е за светите! ", ние одговараме:,, Еден е свет, Еден е Господ Иисус Христос во слава на Бога Отца! Амин!" Ниту јас сум безгрешен, ниту Вие сте безгрешна. Но и јас и Вие еднакво сме повикани да Го следиме Христос и во Него да се огледуваме.

На MiloMalo му/ѝ се допаѓа ова.