1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Пост

Дискусија во 'Религија' започната од Lovely, 13 февруари 2010.

  1. Majski.Cvet

    Majski.Cvet Активен член

    Се зачлени на:
    22 февруари 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Ова е тоа и колку убаво би ни било на сите луѓе, кога сите би биле духовно прочистени, кога во навика би ни поминало еден со друг да не се повредуваме, да се молиме што за другите тоа и за себе.
     
    На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Angel.girl

    Angel.girl Популарен член

    Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    А луѓе знам дека можеби е смешно ама путерот од растително или животинско потекло е?? :$
     
  3. tessie

    tessie Форумски идол

    Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.629
    Допаѓања:
    21.961
    Пол:
    Женски
    Не, млечен е.

    Кога сум веќе на темава, да си прашам.
    Зошто рибата се смета за посна, а не е од растително потекло?
     
  4. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Путерот се прави од млеко. Ама во процес на готвење (додека се готви во храната), го менува обликот и станува *ГИ* (побарај на интернет, сигурно ке најдиш нешто да прочиташ подетално), и тој е неутрален, ни посен, ни мрсен, и луѓето кои го знаат тоа го користат и при пост (зошто е неутрален).

    Знам дека ова малку е чудно и многумина не го знаат, кога ќе можам ќе напишам подетално, сега сум во брзање. ;)
     
  5. Orthophill

    Orthophill Популарен член

    Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.783
    Допаѓања:
    4.398
    Пол:
    Машки
    1. Затоа што рибата според античките систематизации на животните нема крв.
    2. Затоа што долго време симбол на Христијанството било баш рибата. ИХТИС=Иисус Христос Божји Син Спасител.
    3. Кога биле протерани дедо Адам и баба Ева од рајските населби, проклетството паднало на сите животни кои живееле на земјата, но не и на оние во водата.
     
    На Witchman, femina333, friendy и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Еве информации за ГИ (кој се прави од путерот)
    (Во спојлер)
    Премногу е здрав како додаток во исхраната, се користи на ист начин наместо маслото/путерот/маргаринот, и има неограничен рок на употреба, дури со тек на време станува уште подобар и полековит.
    Може да го направите сами од путер, да го купите (немам сретнато каде се купува кај нас, зошто ние дома сами го правиме).
    Но, и при самото готвење на путерот, тој се трансформира во ГИ.

    Gi puter se dobija dugim kuvanjem maslaca, uz konstantno odvajanje pene, u kojoj se nalaze svi proteini, voda, i laktoza. Ovim se dobija namirnica koja sadrži 99,9% mlečnih masti i 0,09% vode, ne sadrži gluten, ni proteine (kazein) i pogodan je za dane posta.


    Gi je poreklom iz Jugoistočne Azije a koristi se najviše u Indiji i Pakistanu i ima mnogo imena. To je prečišćeni puter (kod nas se u narodu zove “maslo”), odnosno puter oslobođen vode, proteina, zasićenih masnih kiselina, laktoze i ostalih čvrstih komponenti mleka. Koristi se kao zamena za ulja i ostale masnoće u svakodnevnom kuvanju, kao namaz umesto putera, margarina. Veoma je pogodan za prženje, jer se za razliku od ostalih masnoća ne raspada na visokim temperaturama (“tačka dimljenja” mu je preko 250 C) i zadržava svoj prirodni ukus. Pokušajte pržiti/dinstati povrće – neprevaziđenog je ukusa. Rasprostranjena mu je primena i u medicini i kozmetici, jer ima sposobnost da upija lekovita svojstva biljaka i da ih pojačava.

    Bogat lako varljivim masnim kiselinama “kratkog lanca” i vitaminima A, D, E i K. Sadrži, takođe, 3% linolske kiseline koja je moćan antioksidant a mogu ga koristiti i osobe osetljive na laktozu jer se u procesu pričišćavanja kuvanjem uklanja laktozni sadržaj.

    Lekovita svojstva Gi -a: balansira višak stomačne kiseline, poboljšava probavu, utiče na kvalitet pamćenja i učenja, usporava starenje organizma, podiže celokupan imunološki sistem organizma. Kod spoljne upotrebe smiruje iritirane sinuse (nanosi se na unutrašnju stranu nosa), pomešan sa medom zaceljuje rane i smiruje upalne procese i plikove, pomešan sa biljkama (ruzmarin, kamilica itd) blagotvoran je prilikom masaže osetljive kože.

    Gi spada u lako svarljive masnoće i naš organizam ga koristi kao izvor energije, sporo sagoreva i tako snabdeva organizam energijom tokom čitavog dana. Jedna kašičica Gi -a (5g) sadrži 45 kalorija, 0,0g proteina, 0,0g ugljenih hidrata, 0,0g vlakana.

    Rok trajanja Gi –a je neograničen a sa godinama njegova nutritivna svojstva rastu i nakon 20 godina može da leči “sve bolesti na svetu”! Ovo “neograničen” važi samo dok se ne otvori orinalno pakovanje a i tada pazite da ne grabite mokrom kašikom i sl. Zbog zakonskih propisa pišemo da je rok trajanja 18 meseci
     
  7. S.N.E.G.U.L.K.A

    S.N.E.G.U.L.K.A Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 јануари 2013
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    49
    Јас знам од понеделник до петок без зејтин,а сабота и недела со зејтин.
     
  8. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    4.536
    Да и јас знам дека е така на велигденските пости од понеделник до петок:на вода или без масло,сабота и недела:на масло,а Благовештение и Цветници без разлика во кој ден и да се се разрешува на масло и вино.
     
    На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.266
    ^ Со мало надополнување :) .
    За Св. Благовештение и за Цветници разрешено е да се јаде и риба, додека во другите денови не. Само за тие два празници :) .
     
    На Mama25 и Antoninaaa им се допаѓа ова.
  10. pravnicka2

    pravnicka2 Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 март 2013
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    333
    Пол:
    Женски
    Дали можам да си го причестам детето иако не ми е крстено???
     
  11. gentle.girl

    gentle.girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    250
    куваните ѓевречина се посни без зејтин ? ^_'
     
  12. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.266
    Не. Само крстен човек може да прими Света Причест :) .

    Би требало да се посни. Но најдобар начин е да си го прашаш човекот што ги продава. Тој сигурно ќе ти каже. Зашто некои и во нив ставаат масло, може не во текот на печењето, туку во самото тесто кога го месат.
    :)
     
  13. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Има и со масло и без. Порано сите беа со масло, ама сега намерно прават и без масло. Само кога купуваш препрашај.
    Јас во една пекара прашував и имаше и од двете врсти. :)
     
  14. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    Пол:
    Женски
    имам две фамилии пекари а познавам и повеке, секое пециво има зејтин внатре, тоа 1000000000% да знаете, единствено што нема зејтин е лебот и само лебот.
     
  15. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Јас постам со масло, затоа многу не се грижам за ѓевреѕите, ама тие што беа без масло, дури од око се познаваа дека беа посветли и немасни.
    Башка ја познавам продавачката, не верувам дека би ме излажала.

    Порано мислам само со масло правеа, ама сега почнаа и без масло.
     
  16. gentle.girl

    gentle.girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    250
    пс. препрашај убаво за куваните ѓевреци , за се друго знам само за нив мислам дека се без зејтин
     
  17. ecapereca

    ecapereca Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    473
    Да, варени ѓевречиња може да се јаде кога се пости без зејтин, без зејтин се и тие.
    Утре на Младенци може и зејтин, ако е петок. Кога се паѓа празник за време на пости се разрешува и зејтин.
     
  18. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    Пол:
    Женски
    Утре на Младенци може и зејтин, ако е петок. Кога се паѓа празник за време на пости се разрешува и зејтин.[/quote]


    Незнам за ова со зејтинов, јас сабота ке одам да се причестам и мислам дека нема да јадам зејтин денес, можеби има некаде на интернет да се прочита нешто за ова... баш ке проверам.
     
  19. Orthophill

    Orthophill Популарен член

    Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.783
    Допаѓања:
    4.398
    Пол:
    Машки
    Ако се причестуваш утре најдобро е денеска да не јадеш масло, ама уште подобро ќе биде да појдеш вечер(во 17 часот) на акатист и по акатистот да се исповедаш, а утре уште пред камбана да бидеш в црква. (Се надевам ова веќе ти било во план ;) )

    Патем во Скопска епархија, Младенци беа прославени во неделата на Прочка, во Битолска епархија се денеска. Во Штипска епархија, Митрополитот Иларион им разреши масло на тие што ќе слават, т.е. на оние кои се венчале минатата година.
     
    На Witchman му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ecapereca

    ecapereca Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    473
    Незнам за ова со зејтинов, јас сабота ке одам да се причестам и мислам дека нема да јадам зејтин денес, можеби има некаде на интернет да се прочита нешто за ова... баш ке проверам.[/quote]


    Го напишав ова за зејтинот за денес ако не се причестува некој оваа недела, а ако е за причест, тогаш ќе си го прашаш духовникот, тој ќе ти каже како, за оваа работа не се гледа по интернет, можеш да наидеш на различни одговори, како ке ти разреши духовник така, никако самоволно да се пристапува кон Светата Причест.
    Инаку Велигденските пости се без зејтин од понеделник до петок, единствено се разрешува риба на Благовештение и Цветници, а сабота и недела е со зејтин. Единствена и само единствена сабота се пости без зејтин само на Голема Сабота.