Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Пост

Дискусија во 'Религија' започната од Lovely, 13 февруари 2010.

1. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.716
    Допаѓања:
    10.203
    Ајде да постиме заедно

„А ти, кога постиш, помажи ја својата глава и измиј го своето лице, за да не те видат луѓето дека постиш, но твојот Татко, Кој е во тајност; и твојот Татко, Кој гледа во тајност, ќе те награди јавно.”“
    (Господ Исус Христос, ев. Матеј 6:18, Библијата)

2. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Ајде да постиме заедно

Кои пости се следни??
    Од вегетаријанство да се префрлам малку на постење.... :)

3. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.866
    Допаѓања:
    4.579
    Ајде да постиме заедно

Веќе се во тек Петровденските пости... Почнаа од вчера. Види ја првата порака.
    А следни се Богородичните пости од 14-28. август.

На Witchman му/ѝ се допаѓа ова.
  4. skenco

skenco Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    49
    рамазан 2013

оваа година рамазанскиот пост запоцнува на 09.07.2013,како и последниве неколку години е во време кога е многу топло и имаме потреба од многу вода во текот на денот.ме интересира доколку има некој од исламска вероисповед или некој што има муслимани пријатели да сподели искуство.јас лицно пред да се омазам постев затоа сто имав и друство(татко ми и брат ми),потоа одма останав бремена кога се омазив,па го доев дететото и не мозев да постам,но овие 2 поминати години постев ама не цел месец,само 20 дена и немозев да издрзам повеке а искрено зал ми е поради тоа засто многу е убаво цуството кога оџата ке даде езан и ке се седне да се јаде ифтар,затоа сто знаес дека муслиманите во целиот свет тогас јадат и пијат-всушност тоа е и поентата да се биде единство

5. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    рамазан 2013

јас имам 19 години а постам уште кога бев 4 одд ама држев колку што ке можев а од 5то одд цел. е сега нормално кога ке добиеш нели неможиш да постиш или пак од некои оправдани причини(еве на пример јас 5 дена морав да непостам затоа што се оперирав во забите и морав да пијам таблети)тие дена што ке ги испуштиш ке си ги препостиш покасно а имаш време се до следниот рамазан така да нема да е ништо тешко. и снаа ми минатата година беше бремена и неможеше да пости ама тие денови си ги надокнади, ние постиме цела фамилија и верувај и на овие жештини нее ништо тешко само првите дена потоа се навикнуваш. еве ке ти дадам пример... татко ми и браката мои се градежници значи цел ден се на сонце а притоа и постат и кога ке ги гледам нив имам уште поголема мотивација. и навистина чувството е уникатно кога ке чекаш да дојде ифтар и кога цела фамилија ке се собере на едно место. можеби ти изгледам мала ама имам познавања од верава па доколку има некој прашања и ако го знам одговорот слободно прашајте

6. renata77

renata77 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    8.605
    Aj кажете дали се мрси во петок или не? Потслушнав дека штом се паѓало Петровден во петок се постело.
    Вистина или...? :?:
    Ако знае некој сигурно нека пиши.

7. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.866
    Допаѓања:
    4.579
    В петок се пости, но е разрешено на масло, вино и риба.

На Witchman и renata77 им се допаѓа ова.
  8. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    Браво! еве и јас ке казам дека неколку год наназад постам..не е ништо страшно :P само е потребна јака волја во Господ :D pozzz

9. merchy

merchy Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2010
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    18
    Почнати се Рамазанските пости, честитки до верниците :)

10. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    25.785
    Рамазански пост

Дали уште трае постот или заврши? Ајде кој знае нека објасни нешто околу постот и Рамазан,мене многу ме интересира зошто се пости како се пости итн

11. merchy

merchy Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2010
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    18
    Рамазански пост

Зошто се пости. Тоа е 3-от исламски шарт (должност) Ги има 5. Знаќи секој муслиман и муслиманка кој/а е полнолетна паметна и здрава должен/а е да пости. Да постиш значи да се воздржуваш од јадење, пиење, пушење, сексуално уживање... Обавезниот пост е да се пости за време на Рамазан и тоа за сите полнолетни, паметни, здрави муслимани и муслиманки. Од постот се ослободени тешко болните, бремените жени, доилките, но може да ги надокнадат после тоа. Тие што се многу болни немора да ги постат некој др ден пропуштените денови туку едноставно само да поделат фидија, ако се во материјална способност. Фидија е храна за една особа.Има уште нешто со ова ама ако го пишам тоа ќе морам да објаснам и тоа шо значи. :D Постот ќе го расипат оние дела кои што се забранети лага, клевета, оговарањеи др.А да и женското кога ќе дпбие тие денови што има не пости, ќе ги пости од 2 ден од Бајрам.Иначе уште трае. До 7 август. На 8 авгус е Бајрам. Иначе во текот на денот не смее ништо ни да се јаде ни да се пие ни цигара ни мастика ништо. Има одредено време од до. Денес е од 3:17 (наутро) до 20:05. Е кога ќе дојде ифтар односно 20:05 ја прво шо праам (а верувам и поголемиот дел од муслиманите) вода пијам. па после јадам. Е после ифтар можеш да јадеш да пиеш доколку си пушач смееш да пушиш пак до следното утро до кај 3:19 е сеа мислам...

На malooto, skenco и Barca-Gril им се допаѓа ова.
  12. Barca-Gril

Barca-Gril Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    927
    Рамазански пост

Не,уште трае постот до 08.08 годинава,тој ден е Рамазански Бајрам кој трае три дена... :)

На merchy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. VIN.diesel

VIN.diesel Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2013
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    420
    Рамазански пост

Зошто велиш дека мора да се пости?Познавам луѓе тоа што не го практикуваат поради х нивни причини,зарем се грешници ( и треба да се срамат или нешто слично )доколку се издвојуваат и не постат?..Колку што сум информиран знам дека кој сака и кој може тоа да го направи е добро ,важно да е полнолетен (па и дете но под контрола на возрасните )за да му се "опростат сите гревови " да покаже почит према Алах итн .... (не ме фаќајте за збор кажувам што сум слушнал од пријатели и прочитал на интернет ) Некако ова (мора да се пости ) е наметнување :wasntme: и не го разбирам зошто се прави како да е модерно сите да постат (без разлика на верата (зборувам и за христијаните ) .А и по ова што го видов сега мислам дека постењето е по своја желба и не е морално :!:
    http://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_boo ... _posta.pdf

14. merchy

merchy Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2010
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    18
    Рамазански пост

Абе гледај кој сака може да пости кој несака немора. Има некои неможат без јадење, некои без цигари, некои без вода. Немора да постат. Од Алах е кажано да се пости, е сега кој ќе го поштува кој не тоа си е негово. :)

На VIN.diesel му/ѝ се допаѓа ова.
  15. rici.aaaaa

rici.aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.403
    Мислам дека богородичните пости почнуваат од 14.08 до 27.08
    Некако чудно,но имам потреба да постам незнам така чуствувам како да морам како душава да ми бара да постам....ке пости ли некоја од вас?

На Mama25 и Serafima им се допаѓа ова.
  16. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.455
    Јас сакам да постам, за да земам причест. Многу одамна не сум.

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.272
    Малечко потсетување, дека од утре започнуваат постите :) .
    Кој може да издржи, од понеделник до петок без масло, а само сабота и недела се блажи со масло. Риба е благословено да се јаде само за празникот Св. Преображение.
    Додека кој не може, со благослов од духовникот може да блажи и да пости со масло, освен кога се подготвува за Света Причест.

Исто, ако не сте знаеле, досега не се јадеше грозје, зашто на празникот Св. Преображение се благословува.

Да нема збунување, иако завршува постот и Успението на Пресвета Богородица е во среда, тој ден не се јаде мрсно. И тој ден се пости, но е благословено да се пости со масло, вино и риба :) .

Лесен и богоугоден пост на сите кои ќе постат :) .

На vinozito1, renata77, tessie и 2 други им се допаѓа ова.
  18. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Јас си го постам скоро секоја година постот и годинава ќе си ги постам само со масло бидејќи нели сум во благословена состојба :lol:
    Само не се зарекувам зошто може на сред пости да се породам па не ќе можам додека сум во болница да барам посна храна така да ќе видиме дали ќе издржам до крај.

На Mama25 и Serafima им се допаѓа ова.
  19. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    епа ако грозјето се благословува на Св. Преображение и не се јаде се до тој ден, тогаш како примаме причест еве на пр. на Велигден, Божиќ итн. јас мислам дека нема врска за тоа со грозјето. ако грешам некој нека ме поправи

20. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.650
    Допаѓања:
    22.300
    Koнечно за првпат навремено да дојдам до информација за постот.
    Со Господ напред ќе се потрудам да истрајам.

На karenin му/ѝ се допаѓа ова.