Доколку сакаш да се причестиш последнава недела треба да ја постиш без масло и да секако треба да се исповедаш ако сакаш да имаш правилна причест.Не треба да јадеш се што е од животинско потекло јајца, млеко, месо, масло...има многу посни јадења што се без масло,секако дека можеш да издржиш!
Мене ми кажаа дека можам да си пијам турско кафе, а постам со зејтин нели, освен утре петок здравје планирам без зејтин. Е сега, причестувањето кога е? Во сабота вечерта, или недела наутро?
Абе луѓе може да си пиете кафе, само без млеко. Турско, еспресо, инстант, нес, што и да е, само да е чисто кафе. Инаку бројче, причест има и во сабота и во недела. Со тоа што, ако се причестиш во сабота, во текот на денот продолжуваш со постот, ама со масло. Ако оставиш за во недела, тогаш и сабота ја постиш без масло. Изборот е твој
Јас ќе постам денес и наредните два дена, во сабота после 12 на црква ќе се омрсам со јајце Инаку кафе може да се пие, само внимавајте да е без млеко.
Сакам утре на Велики Петок да држам строг пост.Е сега ако може некој да ми каже повеќе околу тоа.Знам дека се пие само вода и не се ја ништо ,но дали од 12 до 00 или пак од изгрејсонце до задијсонце?
Некоја идеа за јадење денес, мислам строг пост без никакво јадење не правам. Некој рецепт за посно нешто, ве молам?
^ missfortuna, отвори ја темата Посни јадења без масло, многу интресни идеи ќе најдеш. И солени и благи рецепти
Да прашам дали утре на Литургиите, посабајле ке се врши и света причест во поголемите цркви и каде ако е така?
Значи неможе да постите само 3 дена или недела и да се причестите големи сте за тоа, тоа за малите деца . Јас три години по ред постев по 40 дена ( првата и последната недела без зејтин) и се причестував. Сега последниве години ги постам само овие 3 дена чисто за мене , за здравје, ама не се причестувам. Зашто навистина не е убаво возрасни особи кои можат да издржат и подолг пост тоа да го прават само 3 дена и ај одма на причесна
Колку за инфо... Од денес започнуваат Петровите пости. Траат од денес 16 јуни, па до 12 јули. Начинот на постење е следен: Понеделник, среда и петок се пости без масло, додека вторник, четврток, сабота и недела со масло и вино. Во сабота, недела и празници се благословува да се јаде и риба. Лесен и Богоугоден пост . п.с. Доколку постојат други околности кај човекот, како здравствени (кај болни, бремени, доилки) со благослов на духовниот отец, постот се ублажува да се пости само на масло или да се воведе посилна храна (како млеко).
Сакам за прв пат во животот да постам,(барем да се обидам)затоа што никогаш не сум постела,освен за празник и постам секој петок.Не за причесна,пошто имам проблеми со желудникот,не верувам дека ќе можам без масло една недела.Што треба да знам,нека ме упати некој Грев ми е ако го прекинам постот???
Цитат од светица... Каков е тој пост кој го планираш без причесна ? Мислам дека не е пост. За време на пост не се одбира кои денови ќе постиш. Земи благослов од отец и пости со масло ако мислиш дека не можеш да издржиш. Утре почнува нов пост. Две недели без масло.
Јас од утре почнувам да постам.Никогаш во животот не сум постела и сега ќе постам.Не е којзнае колку но сакам да се причестам со грозје во недела.Па затоа ќе го постам постот без зејтин и мрсна храна.Ќе си јадам мармалатче,алвичка и такви работи.
Со твоево напишано само ме исплаши Познавам многи луѓе кои постат цели пости а не се причестуваат.И мислев дека се пости една недела со масло една без масло.Не планирав некои днеови да постам некои не,кажав само дека во тие денови до сега сум постела.Ти благодарам
Каква е таа причестна со грозје? Грозје се зајадува на свето Преображение (вторник). Не е толку битно како ќе постиме, со масло или без. Битно е да се исповедаме и да се причестиме.