Може в црква, а може и да се причести по постите. Особено ако циклусот и` заврши следнава недела. Скоро во сите цркви ќе има литургии и причест и: в понеделник, в вторник, в петок и нормално следната недела на Томина недела.
Небитно дали си постела една недела или цел пост, ако имаш менструален циклус несмееш да се причестиш.. Јас пред 2 години незнаев и пред црква го прашав попот, ми кажа дека несмеам да се причестам бидејки сум била "нечиста" ... A за влегување во црква можеш да влезеш. да се помолиш, да запалиш свеќа, но не и да ги бакнуваш иконите.
Koga se pricesnite? Znam za sabota sprema nedela nokta, a mislam i vo sabotata sabajle ima ili se lazam? Jas ovaa nedela bez zejtin postam.
Јас воопшто не сум задоволна како помина мојот пост. Од самиот почеток ми тргна некако неубаво. Искрено очекував да осетам внатрешен мир и леснотија, пробував да мислам само позитивни и убави мисли, ама не. Дали затоа што со оглед на периодов во кој буквално сум под огромен стрес и имам обврски што така фино ми тежат на рамена, одвај кревам глава, дали дека неубаво почнав, што знам.... Цела недела бев исклучително, ама исклучително нервозна, одвај се воздржував да не се карам и само си ќутев и си собирав, под стрес кој мислам дека се дуплираше, а верувајте дека немаше никаква поврзаност со недостигот на храна.... Па денеска мислам кулминацијата ја доживеав, ова поповиве (со чесни исклучоци) од превара до превара. Јас не сум овца отидена во црква па да добијам таков однос, како човек ги прашував и очекуваш како човек да те третираат, ноуп, нема, премногу бараме, ајде стадото нека тера. Моментот што пола и повеќе присутни во црквата не се позамарале денес да дојдат чисти и измиени во црква и на голем празник, а јас морав да делам лажиче на причест со нив, нема ни да го коментирам. Не знам која е таа побожност што ја проповедаат мцкајќи бурек и јогурт во недела на строги пости, а премногу е да се купат мали, пластични лажичиња за секој посебно. Да не навлегувам, во ред е, може има симболика лажицата, ама сепак...... Па после се чудат зошто бегале младите од верата, еве зошто. Ако се решам да постам нареден пат, тоа би го направила лично по мој начин, и да ви кажам право, ќе си најдам некоја монахиња или монах, со нив да се помуабетам. Значи по мои правила за јас да се чувствувам убаво, попот секако ќе си наздрави со една жолта во недела на строги пости. Еве да не грешам душа на празник, може не е убаво вака што зборувам, ама заклучокот ми е тој. Благодарност до Ортофил и до Серафима што од се' срце пробаа да ми помогнат и ми помогнаа повеќе неголи таму каде што се обратив (неколку пати) за помош. Делот со храната ми беше најлесен да речеме, гладна не останав, дека имав некој којзнае колкав избор, немав, ама ништо страшно, мислам дека тука сум одамна отрпната поради моите диетални авантури.
Оваа недела, се мрси секој ден. Па и вчера на Светла Среда, па и утре на Светол (Голем) Петок кој е посветен на чудото на Мајка Богородица и Нејзиниот извор во Константинопол - Балаклија и затоа се нарекува уште Источен (на мк: Изворен) Петок - Балаклија. На Голем Петок пред доаѓањето на власт на Комунистичката партија се одело на излет по околните манастири со чудотворни Богородични извори, каде имало големи панаѓури.
Ова сакав да го кажам ,ама изумив.Мајка ми која си ги постеше цели пости,отиде да се причести во неделата наутро -околу 8 часот.И рекле нема кој да ја причести да дојде во понеделник сабајле.Како во понеделник кога ќе се омрсам во неделата-прашала таа?Добила само стискање на рамења.
Го утнала терминот... Литургија на Велигден се служи на полноќ, ретко каде во Македонија се служи утринска литургија. А причесна има само кога има литургија. Патем, можела и да се омрси па да се причести... Добро и` кажале. Сепак побитно е да се исповедаме, а дури потоа да се причестиме. Оти џабе постиме ако не се исповедаме.
Бев на исповед и се причестив сабајлево.Само избезумив заборавив да прашам..дали може сега да јадам со масло?
тоа е една недела само така не се држи повеке денови? Оти кај нас попот не дава причест ако не е цел пост ако е само една недела. ПР овој за велигден шо се држи или 7 или 40 дена попот не причестува ако не е 40 дена.
Цел пост е, ама треба да се знае, дека оној кој пости и шета по бајачи, постот место за телесно здравје и душевно спасение, ќе му биде на пропаст...