Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Пост

Дискусија во 'Религија' започната од Lovely, 13 февруари 2010.

1. ldpink93

ldpink93 Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    6
    Aj kazete mi kakva hrana mozam da jadam

2. Angel4eeee

Angel4eeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2013
    Пораки:
    529
    Допаѓања:
    336
    Pravat svadbi, ja sum pokaneta na 23 ti avgust...

3. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.505
    јас ке постам без масло , имаш овошје и зеленчук сега колку сакаш , само незнам дали ке се причестувам {тој период треба да добиам }

4. ldpink93

ldpink93 Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    6
    Можеш да се причестиш и ако добиеш. Кас кога прашав дали може да влезам в црква да палам свеки дека имам попот ми рече дека и богородица е жена дека може само да не ги бакнуваш иконите

5. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    4.583
    Не може да се причестувате ако имате менструација. Причесната не е ни влегување в црква ни палење свеќи!

6. ldpink93

ldpink93 Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    6
    E kako nemoze koga jas za veligdenot bev so menstruacija i go praav popot dali moze a on mi kaza deka moze . Deka i bogorodica bila zena i deka toa e prirodna rabota. Ne biva kaj bebe da odis so e leunka so menstruacija (kaj svoeto moras ) a za v crkva moze.

7. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    4.583
    Се извинувам што е на српски:
    2.правило: О женама у менструационом циклусу, да ли им је допуштено док су у таквом стању да улазе у дом Божји, ја сматрам да је сувишно питати, пошто не мислим да ће се и оне саме, ако су верујуће и побожне, усудити да у таквом стању приступе светој Трпези, или да приме Тело и Крв Христову. Јер и она која је дванаест година имала крволиптије, када је хтела да се излечи, није се дотакла Христа, него само скута Његовог. А молити се треба свако без обзира на стање у коме се налази, и ма како да је расположен нека помиње Господа и тражити помоћ од Њега; али, потребно је забранити да у светињу ступа онај који није сасвим чист душом и телом.

7.правило: Ако нека жена запази да има менструацију, да ли се тога дана може причестити или не?
    Одговор: Не може се причестити све док се не очисти.

2. правило светог Дионисија, затим, 7. правило Тимотеја, напомиње да жене које су у менструационом циклусу, не могу се дотицати ничега што је свето. Ово прописује и древни закон. Такође, забрањује им се и да се састају са својим мужевима јер од тога бива да постаје болешљиво и слабо оно шта се сеје те је због тога Мојсије каменовао оца онога богаља јер тај отац, због неуздржаности своје жене, није сачекао да се она сасвим очисти. Заповедамо: да буде на четрдесет дана без причешћа свака она жена која за време менструационог циклуса пренебрегне одлуке закона и приступи светим Тајнама.

На Serafima и anakonda88 им се допаѓа ова.
  8. anakonda88

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.505
    мислсм дека не може да се причести ако имаме добиено , се пали свеќа но не бацвање на икони, мене вака ми кажаа ,

9. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    4.583
    Во претходната порака ги напишав свети канони кои се однесуваат на причестување на девојките и жените кои се во менструален циклус. Поголем авторитет од каноните нема!

На Tanjamm и anakonda88 им се допаѓа ова.
  10. ldpink93

ldpink93 Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    6
    Naseto pravoslavje dozvoluva. Jas to kazuvam mene sto mi rece popot. Eye iMac pa mi napravi molitva popot I na krstevka mi dade na sin mi da bidam. ako nekate ne postete a post bez pricest e grev.

11. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.566
    А ти кажа попот дека пост + барање/посетување бајачки е уште поголем грев?

На Tanjamm, Ordinary и Orthophill им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.970
    Допаѓања:
    219.525
    Да го споделам моево искуство околу постот.
    Постам секој петок, и постам со се.
    Зависи од можностите што ги имам кога постам празнично т.е пред големи празници постам без зејтин, и не сум верувала колку натприродна сила и ведрина имав во сене, бев изненадена.
    Иако работев, покрај физичка работа јас постев бев зејтин и се чуствував посилна колку никогаш.
    Постам кога имам можност а петочкиот пост ми е веќе години наназад задолжителен.
    Имам мир и спокој.
    Би и препорачала на сите верници во бога да си постат кога и колку можат.
    @ldpink93 можеш да јадеш лебче подгреано во микробранова со салати од зеленчук внатре, превкусно е исто салати од компир зеленчукова пица и мн овошје околу благо имаш суви смокви и др суви овошја кои се превкусни и здрави.

На kala21, Rama и anakonda88 им се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.438
    Допаѓања:
    38.448
    Дали има некое олеснување за бремени во постот или временски дали може пократко да се пости пред причест?

14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.970
    Допаѓања:
    219.525
    Мила јас знам дека една недела пред причест можеш да си постиш без масло т.е 7 дена, кога прашував лани во црквата рекоа дека таа недела се пости без масло со исклучок на два дена едниот беше неделата а др незнам баш кој каде може да се пости со зејтин и да се јаде риба, за секој случај прашај си поп тој најубаво ке ти каже бидејки во секоја црква и секој крај различно кажуваат.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  15. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    22.340
    Слушав емисија во која гостуваше свештеник, мислам дека српска беше и беше истово прашање поставено.
    Свештеникот рече дека бремени жени не би требало да бидат престроги, освен ако можат да се носат со тоа; има бремени жени цели пости ќе ги испостат и немаат никаков проблем затоа што таква храна им одговара. Ако се ограничени од мачнини и слични нешта да јадат сè што е посно и на пример на листата на видови храна коишто им годат има некои мрсни производи, бидејќи и онака се ограничени и такво ограничување ако си наметнат, го лишуваат плодот од квалитетен оброк, мислам количински и би било греота за детето. Важно е, во рамките на твоите можности, што повеќе да се трудиш. Јас така го разбрав.

Само сепак мислам дека таа работа е индивидуална и свештено лице треба да направи разрешување лично на тебе. Но, не се секирај, не верувам дека нема да биде прифатен иако имаш одредени разрешувања во поглед на храната. Имај си спокојна бременост и лесни пости.

Последново важи за сите коишто денес почнуваат. :) И препорака од мене, разновидни мешункасти плодови. Ем делуваат како супер летна замена за месо, ем имаат калциум.

Последна измена: 14 август 2015
    На anakonda88, vitamina и kristina.k им се допаѓа ова.
  16. anakonda88

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.505
    И јас имам некоја сила кога постам , сум постела 7недели без масло , сум издржала , не ми било тешко, Господ дава стварно сила и смирение , ама сега има секакво јадење , овошје колку сакаш , заленчук колку сакаш , Господ да ви поможи на сите што постете :)

На tessie и vitamina им се допаѓа ова.
  17. ldpink93

ldpink93 Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    6
    Postot pocna denes a bajacki i gatacki od mnogu pricini pobarav , Ako me sledis ke vidis. pozdrav

18. ivanus

ivanus Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    51
    Здраво женски! Јас од денес почнав со постот, мислам од понеделник до петок без масло, сабота и недела со масло. И на 19ти само риба. Сакам да се причестам на 19ти дека треба да добијам околу 27-28ми. Прашањето ми е дали ми е правилно постењето, дека баба ми ми вика требало до 19ти да постам без масло, а откако ќе се причестам на 19ти, потоа само среда и петок без масло. Незнам како е правилно, вие што мислите? Поздрав

19. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    4.583
    Можеш да постиш како сакаш, и како што вика баба ти е правилно и како што си прочитала е правилно. Не е толку битен постот без масло, побитно е да се исповедаш пред причесната.

На korisnichka и ivanus им се допаѓа ова.
  20. martina4

martina4 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    198
    Sakam da prasam dali sega za praznikot Uspenie na Presveta Bogorodica se mrsi ili se posti toj den deka petok paga?