Правилен строг пост се држи 40 денови но се пости без масло освен сабота и недела кога се допушта масло и некои други празници беа измеѓу и исто така риба се допушта на Благовештение и Цветници во зависност како ќе се падни, минатата година се падна Благовештение пред Цветници после не знам колку години и тогаш имаше риба и задолжително среда и петок без масло, но ние неможејќи сите да постиме вака измислени се некој нови правила меѓу народпт и се пости првата и последна недела без масло а другите недели со масло,значи било и како да постиш сабота и недела дозволено е масло, но не заборавај да постиш среда и петок без масло бидејќи и оној кој е на смртна постела не му е дозволено да јади месо во среда и петок без разлика дали е велигденски пост или не
Sekako ke se konsiltiram i so ispovednikot.Ama sakam i tuka da se informiram.Ti na primer pred prichest vo sabota so zejtin li postish? I ako strog post e eden obrok vo denot so ovoshje i zelenchuk toa znachi edna nedela ili najmalku 3 dena pred prichest samo po eden obrok so ovoshje i zelenchuk?I ne te razbrav ona so devetiot chas(15 chasot). A i ako moze da mi dadesh nekoi link tokmu za tie pravila.Fala odnapred!
Да не испадне дека сакам да кажам нешто против постот, постам и јас. Но во оваа прилика се сетив на житието на Св.Макариј Велики(мислам дека таму го прочитав ова) Кога тој разговарал со демонот тој му одговорил дека: Со пост не можеже да го победиме, бидејки тој никогаш не јаде. Со не бдеење исто така - бидејки тој не спие. Одговорот бил - смирение. Ова само еден мал допринос во темава. Инаку Исус нели исто постел 40 дена. И рекол: овој род се истерува само со пост и молитва. Се прашувам на каков пост мислел Исус?
Јас ке постам без масло и ке се причестам првата недела , немат да се исповедувам , исповедувањето ке го направам на судниот ден ( патем од на форумов прв пат прочитав за исповедување при причесна )
Ti se zafrkavash za ispovedanjeto ili?Jas ti preporachuvam pred bilo shto da pravish prvo informiraj se ubavo i na internet no i so sveshtenikot .Zemi primer od mene,mnogu prashuvam i se sakam da znam od ona shto mi pripaga kako pochetnik.Naiduvam na sopki i nedoumici ama ne se predavam....So molitva ke ti se otkrijat mnogu raboti.
зошто да се зафркавам?? Попот е личност што завршил школо ( за поп) ,како сите ние што сме завршиле школо , мојата баба има 82 год , редовно постела и причествела но за исповедување не чула , никаде во Библијата не пише за исповедување кај поп!
Во сабота пред причест, во зависност од благословот, некогаш јадам масло, некогаш не (ама и кога јадам или лизнувам, или само едниот оброк ми е со масло). Материјали за строгиот пост и за сухојадението имаш во следниве линкови, се надевам се снаоѓаш со: црковнословенскиот, српскиот и рускиот. http://lib.pravmir.ru/library/readbook/1862#part_22550 https://ru.wikipedia.org/wiki/Сухоядение http://www.svetosavlje.org/biblioteka/zakoni/zbornik-kanona-pc.htm
Srpskiot se napregam,ruskiot katasrtofa,a staroslovenskiot znam samo da chitam,go znam pismoto,ama ne i da razbiram shto chitam. Za ona shto prashuvav veke mi se razjasna fala mu na Boga spored ovoj link: http://preminportal.com.mk/polezno-...it-pirejski-za-prichestuvanjeto#comment-10287 Neshto shto bi sakal da kazam vo vrska so posledniot tvoj link.Toj e srpski i vo nego ima pravilo pri nokna polucija 50 psalm se chita i 49 metanija.A vo nashiot pravoslaven molitvenik pishuva 50 psalm iako ima i drugi molitvi dodadeno no i 50 pokloni(ne potencira metanii). Taka da mozebi gresham ama kako shto sekoja crkva go ima odredeno postot(na primer vo Rusija postot e poblag kako shto imam prochitano negde bidejki tamu e i poladno) taka i ovie pravila mozebi sekoja crkva si gi odredila i treba da se pochituvaat.No nema vo nashiot molitven pri budnost ako se sluchi ona kako polucija shto togash kolku dena se chita 50 psalm i 50 pokloni.I voopshto ne pishuva dali naredniot den za noknata polucija smee da se prichestuva ili ne,smeat li da se baknuvaat ikonite i krstot ili ne.I tokmu poradi toa na slednata ispoved i ke pobaram da mi preporacha ispovednikot takva kniga koja e bitna za mene,znachi pravila za mene da ostanam neoskvernet,a ne pravila i kanoni koi se za sveshtenicite i episkopite i ne bi trebalo mene da me interesira.Ako mi dozvoli da ja kupam ok ako ne shto ke kazuva taka ke pravam.
Мало потсетување за оние кои ќе го постат Велигденсиот пост.. Во однос на телесниот пост... Од утре започнува Сирната недела, односно подготвителна недела пред Велигденсиот пост. Во оваа недела се јаде млеко, јајца, сирење... само се исклучува месото. Велигденсиот пост започнува од наредниот понеделник, 14 март. Со благослов од духовниот отец секој ќе си пости според благословот. На оние кои сакаат да го постат... лесен и богоугоден пост .
Планирам да ги постам овие пости, но дали за да ги постам ми треба благослов од „духовниот отец“ (I have no idea what that means, nor I have one) ?! И во кои денови од постите не се јаде зејтин?! Постите редовно ги постам, ама не сум многу упатена во врска со другите црковни работи (како што се духовните отци)... Па би ви била благодарна ако ми објасните
Објаснување и распоред на постењето поставив овде: http://forum.femina.mk/threads/Пост.976/page-36#post-2715349 За да постите нема потреба од благослов од духовник, но за да се причестите е задолжителна исповед пред Бога и пред духовник (најдобро вашиот парохиски, реонски поп; или било кој поп од најблиската црква). Подготовката за исповедта можете да ја направите според овој прирачник. https://www.dropbox.com/s/c75qevb8mszlnwe/ZaboravenotoLekarstvo.pdf?dl=0 Исто така пред да се причестите, добро е да прочитате малку за нашата света вера, односно од катехизисот на Православната Црква. https://www.dropbox.com/s/bnt5jaebmcb0k6t/KatihizisElektronskaKOE.pdf?dl=0 Се јаде. Иако не сум Серафима.
Ме интересира од каде се појави ова да се исповедаш во православнава религија , за католиците знаев ама се ми се чини дека ова излезе пред неколку години јас од кога знам за мене сум постела ама се немам исповедано...
Во врска со исповедта дека кај католиците ја имало а кај нас излегло пред неколку години. Ке се потрудам да објаснам многу кратко: до 1504 година немало католици (односно римокатолици е правилно) и она што ние сме денес-православни, туку биле во една заедница - христијани. 1054 година се одвојуваат римокатолиците, си има историја подолга околу тоа. Праксата на исповед не ја вовеле тие како новитет, туку таа си постоела во христијанството. Е сега зошто не си информирана за исповедта незнам. Инаку и тие имаат причест, но народот добива само тело Христово, односно леб, оти не бил достоен , а крвта Христова (и телото) им се дава само на оние со свештенички чин(зборам за римо-католиците, оние на кој поглаварот е во Ватикан) Додека во православното христијанство, сите се подеднакво недостојни пред Бога и свештенство и народ. И затоа и народот кај нас се причестува и со тело и со крв Христова. Не знам дали ја знаеше оваа разлика меку католиците и православните, затоа ти ја објаснив. Има уште да се објаснува за разликите, може да прашаш некој друг поупатен и поелоквентен од мене да ти објасни.
Serafima, sto e stavot za trudnicite? Dali se oslobodeni od post? Dali moze da se posti samo na Cist ponedelnik? Oti mislam samo eden den deka mozam sega vo 9ti mesec.
Светата тајна исповед, т.е. светата тајна покајание постои откако постои и Црквата. Во Светото Писмо стои: „Исповедајте си ги гревовите еден на друг!“ Во првите векови, христијаните се исповедале јавно пред целата Црква (заедница). Но, како луѓето сме луѓе, грешни и оговарачи, со тек на времето тие исповеди почнале да се злоупотребуваат. Односно да се осудува и потценува грешникот. Поради тоа било воведено луѓето да се исповедаат тајно, само пред Бога и свештеникот, кој има сила да врзува и разврзува на земјата и небото, односно Бог преку молитвата на свештеникот да ги проштева гревовите. Исповедта ја имало од секогаш, но во времето на Југославија главно било забрането да се врши оваа света тајна, верниците се исповедале, ама свештениците не смееле јавно да бараат од луѓето да се исповедаат. Оваа света тајна е голема, зашто само преку оваа тајна ни се проштеваат гревовите. А нема човек кој живеел, а да не згрешил. Затоа треба да се исповедаме што почесто, а особено пред светата причест. Почитувана сестро во Христа, до сега си се причестувала без да се исповедаш, но немој да ја повторуваш таа грешка. Зашто и цел живот да постиме најстрого, не сме сигурни дека Бог ќе ни ги прости гревовите. Ако се исповедаме, добиваме невидлив документ дека гревот е простен. Откако ќе се покаеме и исповедаме за тој грев, тој веќе не постои... Иако се случил - избришан е. Немој да се срамиш, зашто нема ниеден грев кој што си го направила, а да не можам да го направам и јас, или да го направи и свештеникот.