Епа вака, имам 16 скоро 17 години, и за првпат оваа година ќе постам но само првата и последната недела. Сакав да прашам дали мора овие две недели без масло да се постат или може на пример 1 ден со масло а другите без масло? И дали мора да одам да се исповедам? И некои други работи кој треба да ги знам...
Ова прашање е за твојот парохиски свештеник. Ако сакаш да се причестиш, мора да се исповедаш. Ако планираш да јадеш месо во текот на постите или да не постиш во среда и петок, подобро да не се причестуваш. Сепак добро е барем да се исповедаш, па како ќе ти каже попот така. Ама да му кажеш дека планираш да мрсиш. Пред причесна, се надевам дека си физички здрава, треба да попостиш една недела без масло.
Лесен и благословен пост на сите. Неделава ќе постам без масло, дали е проблем да се јаде ржан леб кој содржи ленено семе и др семенки? Утрово јадев леб и сол, па ми е страв да не утнав уште на старт? ме интересира и дали можат да се јадат мешункасти плодови?
Зависи од кафето. Ама и од филџанот... Лесен пост и на тебе! Може слободно да се јадат сите семиња и мешунки, и секој леб (освен тој што содржи млеко).
a dali znaete dali moze da se jade pcenka ...potocno pcenkata od kam e haha vo sostav pisuva samo pcenka sol zacini ..e sea nekoj vika przena e vo maslo nemoj dr vika cim nepisi jadi e sea
Мрсни се! Обично оние кои пушат добиваат правило, една недела пред и 3 дена после причест да не пушат.
Ако дента е сабота или недела, или празник, може. Потоа како ќе постиш ќе ти каже попот кај кого ќе се исповедаш. Нормално за да ти каже треба да го прашаш.
Citam nekoi komentari moze meso,mleko I jajca za vreme na post.Tocno li e toa?Jas ne se pricestuvam ovaa godina,ja postam samo prvata I poslednata nedela.