Може, ако ти дозволи попот. Во парохиските и поголемите цркви во текот на овие пости треба да има причест. Можете да се информирате претходните денови кога и ќе се исповедате. Само немој да се изненадиш, во деновите од понеделник до петок во овие пости се прават метании.
Нека ви е лесен постот на сите што постите. Јас годинава прв пат се решавам да постам и колку што знам и сум запознаена постењето е ограничување на исхраната на храна од растително потекло па прв пат слушам дека може за време на пост да се јаде месо јајца итн ако ти дозволи попот. Сметам дека нема што попот да дозволува или не дозволува пост е пост или постиш или не. Сепак тие се тука за консултации иако веќе религијата стана добра зделка и бизнис и секој ден нешто ново се измислува. Е сега бидејќи дечко ми ќе биде тука само 10 дена па повторно ќе оди во странство од секс не би можела/ сакала да се лишам и заради таа причина не се нафатив на недела без масло бидејќи секако не би требало да се причестам по некоја логика моја треба ептен да се испостиш и лишиш од се за да си чист кога ќе застанеш на причест. На крај најбитно е да не правиш свесно и намерно гревови оти ако е така џабе ти е постот ако сакаш и цела пост биди си на вода тоа што свесно си донел одлука да направиш грев посебно ако е голем ќе си ти стои на челото и после 100 пости и пречести.
дали за време на великиот пост смее да бидат интимни сопругот и сопругата и дали може да спијат во ист кревет воопшто? Кои се правилата за тоа?
Се` мора да биде договорено. Најдобро е брачните другари да не општат за време на постот. Но, ако едниот од брачните другари сака да општат другиот мора(во склад со посланијата на свети апостол Павле) да се согласи на општење. Во спротивно го потикнува својот брачен другар на блуд и оној што не сака да општи двојно прави грев - блуд. Ако општат, не го прекинуваат постот, особено не го прекинува оној кој бил поттикнат на општење. Дури ни поттикнувачот не го прекинува постот. Единствено не е препорачливо поттикнувачот да се причести 5 дена по последното општење што го поттикнал (и не треба да поттикнува три дена по причестувањето). Оној што е поттикнат на општење може и да се причести (иако не е препорачливо) дури и утрото откако општел со својот брачен другар. Поттикнувачот треба да почека уште 5 дена. Но, ако поттикнуваниот одбие да општи со својот законски брачен другар, не смее да се причети! Воздржувањето во бракот не е препорачливо. Воздржувањето надвор од бракот е задолжително. Под брак се разбираат црковно венчани маж и жена. Се надевам бев јасен.
Девојки значи ме интересира за растителниот кашкавал...прочитав дека е направен од млечни масти ...тоа значи дека не е посен...дали некоја од вас знае некој посен (без млечни масти) кашкавал??
Постот во Христијанството е време на средување на мислите.Свесно на човекот за Бог,гревовите,апститенција од храна,лоши дела и блудови.Не е забрането ама не е ни препорачливо зошто се расејува умот.Ако ги контролираш мислите и погледот за време на пост ќе успееш,ако не џабе ти е.
Jas bi dodal za vreme na post ne e preporachlivo i muzika.Tuku za vreme na post da se zasilat molitvite pridruzeni so plach.
Ние на форумов не можеме да ти кажеме дали смееш или не смееш да се причестиш. Тоа може само попот во чие присуство на Бога ќе му ги исповедаш гревовите.
Да,најстрого забрането е да се причестуваш со најсветото нешто а да не си исповедана.Библијата вика дека ако човекот ја злоупотреби причеста(се причести неисповедан) ќе добие само болест а не се ретки случаите и смрт ... нема играње со Причеста.