ова ме потсети на една случка од пред 15 тина години. Бевме 5-6то одд и кај мене беа дојдени две другарки. Едната побара вода и јас и дадов. Само што ја зеде праша водава посна е?
Само да ја постирам сликава тука, случајно ја најдов, можеби некој не знае како се пости и кој ден смее со масло, а кој ден риба да се јаде. Чисто информативно.
Најинтересни ми се оние луѓе кои постат а секој втор муабет им е да му умре козата на комшијата. Си слушам и си се прашувам. Навистина мислиш дека тоа што постиш те прави подобра личност? Почит до луѓето кои тоа го прават поради здравствени причини.
Постот нема ништо заедничко со диетите кои луѓето ги држат за убава и стројна фигура. Не постиме поради телесното здравје (иако постот ни помага и во тоа), туку поради духовното здравје. Значи постот не служи за намалување на килограмите туку намалување(воздржување) од гревовни страсти и зла како што се лоши помисли, навреди, пцовки и сл. Не се пости за да се слабее, туку за да се зајакне духот и за да се претпочита духовното над телесното. Тогаш посниот период за нас ќе стане значаен и пресуден момент на нашиот пат кон Бога. Постот ни дава морална чистота, раѓа покајание и ни помага да го презреме гревот. Постот не е цел сам по себе, туку средство за достигнување на целта- средба со Бога. Според свети Василиј Велики, постот е отуѓување од злото, зауздување на јазикот, избегнување на гневот и одвикнување од злите навики. Па јас би рекла секоја чест на тие што се трудат да постат на овој начин. И да! Сигурна сум дека постот на овој начин проследен со молитва те прави подобра личност.
Разбирам и почитувам. Го напишав конкретно за тоа дека познавам многумина кои постат но истовремено шират омраза, колнат, пцуја. Секако не сите ова е мое искуство.
Обично постам по еден ден некои строги пости, сега сакав да пробам последните денови пред велигден, не сум многу по месото и млекото па не ми е многу тешно но, се осеќам некако изнемоштено, целото тело ми се тресе и некоја тапа главоболка како да немам јадено а сум јадела..можно ли е да е од постот?
Зависи што јадеш.Ако не внесуваш доволно шеќер, можно е. Некогаш и психички од самата помисла пост прави такви реакции. Внесувај овошје свежо или суво, посебно бананите се добри за енергија.
Што е сусамова маса? во составот на алвата пишува тоа, и со потемни букви е означено, а постам без зејтин па ми е страв да не е масло, иако повеќе мислам дека е сусам само, но некој што знае точно нека ми каже...
Кaкo штo пишaв пoгoре пoстaм без зејтин, пa ме интересирa дaли прoизвoди сo пaлминa мaст смеaм дa јaдaм?
Јас првпат во животот се нафатив да постам оваа недела (добро еднаш ко помала пробав ама безуспешно) инаку со масло и со риба постам, ама гледам и духовно ако може да се нарече да постам т.е да ги тргнам лошите мисли и лошите зборови...(иако се огрешив два пати со алкохол и можда еднаш со кафе, ама стварно немам појма дали имаше млеко во него)Морам да кажам дека многу полесно се осеќам, и подобро и психички и физички, иако не сум некој голем верник но верувам во силата Господова и си палам свеќи понекогаш во црква, што психички ми помага доста. Другата година цели пости ќе пробам да ги издржам, здравје боже.
Со лесно и благословен нека е Богородичниот пост. Јас сакам да прашам,дали е во ред да се пости со менструален циклус?
А каква врска има тоа? Секако дека е дозволено!! Некогаш БЛАГОСЛОВУВА духивниот отец и причест со циклус.Тоа е благословот на жената. Да даде живот.