Најдобро и правилно е на причест да се оди со благослов и дозвола од духовникот. Така да, треба да отидеш на исповед, а после тоа ќе побараш одговор на овие прашања. Како што си имаме лекар од кого добиваме совети за нашето здравје, така треба да си имаме свој духовник кој ќе нѐ советува како правилно да постиме. Појди во црквата и побарај свештеник со кого би поразговарал за ова.
Решив да постам последнава недела од постот(со масло). Дали може да се причестам иако не постам цел пост? Фала
Ова прашање ќе му го поставите на Вашиот свештеник. Ние овде не можеме да Ви дадеме дозвола да се причестите. Тоа може само поп.
Кога се прашува за причест, се прашува за конкретна личност. Општо правило нема, затоа што сите немаме исти услови за живот, исто здравје, исти гревови и исти добродетели.
Apsolutno si vo pravo ,samo jas koga prasav mi rekoa kako i da e poslednata nedela moram bez zejtin ako sakam da se pricestam
постам јас цела недела без масло за причесна арно ама вчера јадев желе мислеќи дека не е мрсно ама денес случајно наидов на ова па помош сега дали е мрсно или не, и ако е дали да се причестам или не?
Луѓе јас направив грешка, не сакајќи отпив една мала голтка кафе со пена од кафето на сопругот и веднаш штом ми текна му го дадов. Секако ќе продолжам зо постот, но се чувствувам лошо поради оваа моја заборавност
Не мислите дека премногу се потресувате некогаш околу постењево? Мислам океј, ако сакаш пости ама нема потреба до толку потресување ако малку сте прекршиле како да не знам што сте направиле.
здраво мала помош пред 4дена се исповедав и се договорив со попот да земам причест вечер али јас сега избувнав се извикав салам дури и упцув некој да каже совет сто да се прави позз
А колкава била пената? Ако била тенка, 5 пати Аве Марија изрецитирај ја. Ако била подебела, 10 пати и немаш гајле.
И зошто ваков ироничен одговор? Жената си кажа најкултурно дека несвесно пивнала од кафето на мажот и, најкултурно си се искажа дека се кае поради нејзината заборавеност, а не рече дека треба некој да и соли памет @BlackNight Ништо страшно, си се напила на грешка ете, несвесно си го сторила тоа, на сите ни се случило да згрешиме за време на пост, ама тука е каењето и освестувањето, и нормално да биде грешењето реткост не намерно грешење и опуштање. На крајот на краиштата многу поважно е духовното (внатрешното) постење од храната за која многу се потресуваме.
Па мислам дека нема потреба од сарказам токму на ваква тема. Можеше да кажеш дека сметаш дека не е ништо страшно, како што пишала членката @Rama, отколк да се споменуваат молитви во ваква конотација.
Најубаво да си разговараш со поп, тој ќе те упати, јас се имам причестувано и со постење од еден ден, секако тоа со дозвола на мојот духовник кој пред тоа ме ислуша за тоа што ме мачи, ми рече да испостам еден ден, ме причести и како товар да ми се симна од грб... Е сега, нормално дека подобро е да постиме поголем временски период, како духовно со душа, така и телесно со храна, ама не го може тоа секој, за жал и јас не можам да издржам така подолго да постам, многу ми е криво за тоа, ама опаднав многу и духовно и телесно...