А во однос на исхрана? Месо не јадам и онака. Ама зејтин алкохол тоа кога смее? Ако издржам една недела без пцуење после тоа опасно ќе биде
По правило овие пости се најтешки и се постат без зејтин од понеделник до петок. Зејтин е дозволено во сабота и недела, риба само за Св. Благовештение и Цветници. Штом не се јаде зејтин, не е допуштено ни алкохол да се пие. Е сега, според мене, најдобро е да си најдеш духовник, кој ќе ти даде благослов и ќе те упати како да постиш (и телесно и со молитва). Можеби ќе ти дозволи зејтин да јадеш цело време или и риба, можеби само пред Причест без масло... Да не нагодувам, најдобро со свештено лице да си разговараш.
Избегнувај месо, млечни производи, животинско потекло, храна подготвена со зејтин. Алкохол и зејтин за викенди само. За алкохолот како е по правилно незнам нека каже попаметен.
Девојки ако не е глупо прашањево , во маркет ми рекоа дека алвата е посна и ја купив и во нејзиниот состав пиши пржени семки од сончоглед , тоа значи дека има масло ?
Не знам да ти одговорам, ама ако ти е од помош, алвата од Кристал, Велес е без масло. Состојки: таан (мелен печен сусам), шеќер, лимонска киселина, чуенов екстракт, ванила.
Здраво јас моментално постам со масло бидејќи тешко ми е многу без масло, ама денеска апнав Орбит бомбон на кој пишуваше дека содржи млечна киселина видов откако веќе го изедов дали сега може да продолжодам со постот или веќе сум се омрсила?
Дали ви е познато, дали во црквата Св. Јован -Аеродром (наспроти Double Tree by Hilton) ќе даваат причесна? Или ако имаат профил на социјални мрежи да споделите, би ви била многу благодарна.
Лесен пост на сите кои се одлучиле да постат. Во овој пост сакам да го споделам мојот ручек со вас. Во тенџере ставам вода, компири сецкани ситно и моркови, ги оставам добро да зовријат и им додавам воранија. По обарувањето очекувам да се олади и ја блендирам во влендер, потоа додавам вегета. Одлична супа за сите оние кои постат без зејтин. Доколку некој од вас ја направи нека ми испрати сликичка и имресија. Наздравјеееее
Ќе може некој да ми каже оваа недела постев без зејтин се причестив денес дали можам вечерва после 12 да се измрсан дали е правилно И ако може да ми каже некој ако постам среда и петок може да се причестам во недела на литургија бидејќи пред постите бев и даваа причесна, не знам како оди тоа дали ќе може некој да ми каже.
Ќе постиш или мрсиш сега??? Ако си се причестил треба да го постиш целиот пост до Велигден. За причестувањето постави му го прашањето на свештеник и тој ќе ти каже дали е во ред или не.