Ја можам цел ден без храна ако спијам.. Ќе ми прости и мене, ама у несвест ќе паднам у спротивно Со слабо железо сум, уште тоа фали.. Ќе си запишам на лист сега ова А како правиш манџи без зејтин? Ја обично : пржам кромид и пример ако правам грашак ставам грашакот сѐ тоа после
На пример, варам компири и ги јадам со сол и кромид, јадам маслинки, варам грав, онака бел го оставам без запршка, ориз варам со грашок и пченка, има разни други посни рецепти, се издржува за вака кратко. Еднаш само имам постено 5 недели и се откажав последната недела, а не требаше. И јас имам слабо железо инаку, исто си варев компири со цвекло заедно и така јадев, со кромид е вкусно ко салата, а цвеклото е топ за железото. Едит:Не ме фаќај строго за збор за типикот што ти го пишав како да постиш по редослед, верувај дека и да каснеш масло нема да ти се налути Господ, гледај во деновите на пост да бидеш смирена духовно и после се по ред.
Од утре почнуваат велигденските пости? Преку недела без зејтин за викенд со зејтин? Риба само на Цветници и Благовештение?
Можеш да си го симниш овој календар и да се водиш според него. Не можев и јас да најдам точен типик и ми кажаа за календаров. Ти пишува за секој ден.
Денес бев на литургија, го ислушав отецот што кажуваше и како да не разбрав. Јас разбрав дека вели дека сите денови се пости без масло, а среда и петок со масло. Најверојатно погрешка сум го разбрала. Имам и една апликација Православен календар, за утре вели целосно воздржание од храна и пиење. Зарем воопшто не треба да јадеме и пиеме? Ако некој знае како се пости, нека пише.
Првите 3 дена од постот се наречени Тримир и значи целосно воздржување од храна и пиење, што значи не треба ништо да се внесува во текот на тие 3 дена. Не може секој да го издржи тоа, треба да си потполно здрав и да немаш никакви медицински проблеми ама секако најважно е да имаш воља и да си ги знаеш границите. Ако не можеш да го издржиш Тримирот (си го знаеш организмот) тогаш не го почнувај и почни да постиш на вода (храна без масло). Потоа се продолжува според типикот.
Велигденскиот пост се пости на вода ,а во викенд,празници се јаде масло ,а на Благовест и Цветници риба. Секој пости како може,а најдобро во консултација со свештеник бидејќи сите луѓе не сме исти. Не само телесно но и духовно да постиме.. и во постот не е битно што ќе јадеме битно е да не се јадеме меѓу себе. Лесни и Богоугдни пости да имаме
Јас лани почнав прв пат да постам и ја постев само последната недела. Оваа година првата и последната.
И кај нас попот го кажа истото, не знам од каде излегоа овие нови модни топик бла бла Баба покојна секогаш постоеше вака и беше религиозна личност така да... Постете си како мислете треба, не заборавајте и на духовноста Лесни пости на сите кои постат
Јас овие ги најдов на истата страница според кои постев и претходната година.Исто така и попот од црквата го овјави истото. Е сега гледам различен е.. претходната година се постеше од пон до петок без масло,а овде пишува негде и среда со масло…ваљда за секоја година е различен календарот?!
Оваа среда не се јаде масло, освен ако не одите на тримир, па ве почестат со храна на масло. Празникот на свети Јован се префрла за в сабота. (ова по однос на типикот, кој јаде масло и оваа седница нека јаде, ништо страшно) Во однос на другата среда, тогаш е свети Алексиј човек Божји, кој дава масло.
https://www.crkvenikalendar.com/index_mk.php?year=2022&month=4 Пошто би сакала да постам од 17ми до 24ти, може да ми објасни некој што значи ова? Таму води кај што пишува, треба на вода да сум цел ден? И ова строг пост што значи. И кажете начин за опстојување на вода само, или алтернатива..
Медот се јади и во пост без масло. Води значи јадење на храна подготвена без масло. Србите место без масло викаат „на вода“. На Велики Петок ако сме во можност треба (но, не мора) да се воздржуваме од секакво јадење и пиење. На Велика Сабота се јаде откако ќе заврши службата. Ама пак без масло. Ако ја постите само таа недела без масло за да се причестите, не јадете масло и на Велики Четврток.
Манџи без зејтин јас му правев на мм кога постеше. Воопшто не зспржував кромид, туку ќе ставев се заедно во тенџере само да се вари. Пример еве грашок: ставаш кромид, морков, домат, грашок се заедно си се вари, после на крај за запршка, во филџанче си ставав брашно, црвен пипер и вода, ќе измешам убаво да нема грутчиња, ќе го истуриш во манџата да се довари уште 5-10 минути, ставаш зачини, и тоа е тоа. И за сите манџи вака правев.