1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Пост

Дискусија во 'Религија' започната од Lovely, 13 февруари 2010.

1. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    4.550
    Таанот не е масло. :) Така останало од стари. Исто и сенфот. Па и путерот од кикиритки.

Алкохолот е посен. Но, се употребува во деновите кога се јаде масло. Нормално по една чаша.

Кога сме кај маслото и алкохолот. Грците за масло го разбираат само маслиновото, а пак Србите во пост „на вода“ (без масло) пијат и по едно чаше ракија.

На MeowMeow, L.i.n.a.a и theowndemon им се допаѓа ова.
  2. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    2.947
    Денес се јаде масло? Сите различно ми кажуваат
    @Orthophill

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    4.550
    Не се јаде за тие што постат. :) Оние кои не постат, ама одат по тримири се јаде. :)

На L.i.n.a.a му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.842
    Допаѓања:
    19.528
    Постам без масло дали ќе може да се причестам оваа недела?
    Сакам и последната недела да ја постам и да се причестам и тогаш.. Дали може вака?

5. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    912
    Советувај се со свештено чице за да ти даде благослов. Со среќа постење :)

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.542
    Допаѓања:
    78.706
    Колку што јас знам, можеш. Само, нека не е постот само на храна. Важни се делата, мислите, молитвата.

На Elenpelen и Justicija им се допаѓа ова.
  7. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.842
    Допаѓања:
    19.528
    И ја знам дека можи така, само сакав да се консултирам за мислење и на темава

8. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.149
    Допаѓања:
    161.778
    Дали хартија за печење се смета за „мрсна/ со масло“? Ова е последна дилема дома шо ја дискутират па ај да му одмалам маката и да прашам. :D

9. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    4.550
    Дали можеш или не можеш да се причестиш не можеме да ти кажеме овде на форумов. ПОстењето на овој начин не е пречка, но мора да се исповедаш претходно и да добиеш благослов од поп за причест. И ништо да не јадеш седум недели, без исповед и благослов не може да се причестиме.

Ај, не претерувајте. :D

На Elenpelen и theowndemon им се допаѓа ова.
  10. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.149
    Допаѓања:
    161.778
    Абе не си играм мајтап, не постат прв пат ( не нагласив и претходно ко пишав, за родителите прашвам во нивно име пошто јас не сум религиозна и исхраната ми е независна од религија, ама тие се и пошто и јас сум в кујна сакам да им угодам), ама овај пат како опседнати се не знам шо му е. :rofl: Цел живот постат и то без масло ама овај пост не знам шо му е. Јас не постам ама оти готвам сум во crossfire и константно за масло ме прашват оти за друго знат дека знам пошто јас се хранам „посно“ регуларно. Ова е најново и ме остај без зборој. :D

11. Босилче

Босилче Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2021
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    211
    Мрсната хартија е така наречена затоа што е отпорна на маснотиите (течностите) од самата храна кои истекуваат/испаруваат/се јавуваат одоздола на храната (како сакаш наречи ги, мислам дека ме сфати на што мислам) која се печи. Самата хартија на себе не содржи ништо мрсно (масло) туку е премачкана со слој на восоци за истата да не се залепи, да се скини и остани на самата храна кога ќе ја вадиш од плехот. Така да слободно можете да печите на неа во време на постот. :)

На Hande24 и theowndemon им се допаѓа ова.
  12. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Dali znae nekoj da me pouci sto znaci pettolebie koga se pravi ,kakonso koja cel zainetersirana sum ne znam bi sakala nekoj da mi kaze?fala

На Босилче и Orthophill им се допаѓа ова.
  13. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    4.550
    Свето Евангелие според Матеј, глава 14 (Зачало 58 )
    14 И кога излезе Исус, виде многу народ; (Во она време, виде Исус многу народ) и се смили над нив и ги излекува нивните болни.
    15 А на стемнување, се приближија до Него учениците Негови, и рекоа: – Овде е местото пусто, а и времето е веќе доцна; пушти го народот да отиде по селата и да си купи храна.
    16 Но Исус им рече: – Нема потреба да одат; вие дајте им да јадат!
    17 А тие му рекоа: – Ние овде имаме само пет леба и две риби.
    18 Он им рече: – Донесете Ми ги тука!
    19 И откако му заповеда на народот да седне по тревата, ги зеде петте леба и двете риби, погледна кон небото, ги благослови и, откако ги прекрши, им ги даде лебовите на учениците, а учениците – на народот.
    20 И јадоа сите и се наситија; и кренаа дванаесет кошеви полни со останати парчиња.
    21 А оние што јадеа беа околу пет илјади мажи, освен жените и децата.
    https://www.bible.com/mk/bible/1706/MAT.14.MK2008

ПЕТОЛЕБИЕ
    Во текот на великиот пост, во петоците кога се чита Акатистот на Пресвета Богородица, верниците носат петолебие (пет поскури (просфори) или пет округли лепчиња), вино, масло и пченица (пет свеќи и список со живи) за благослов на семејството, градот и државата. Светите отци за Петолебието велат: „ Овој, пак, благословен леб има разни дарови, ја прекинува температурата, кога се прима со вода, ја прогонува секоја ужасна слабост и кон рожба поттикнува“. Слично зборува и свети Симеон Солунски: „ На оној кој ги прима со вера( лебовите и виното), му пренесуваат благодат, исцеление и други дарови“.
    Значи, голем благослов е овој леб од петолебието и треба да го примаме со вера. Но, да не го сведеме нашиот духовен живот само на обреди, туку должни сме како христијани да постиме, да се молиме, да се исповедаме, да се причестуваме, да доаѓаме редовно во црква, да бидеме почесто во друштво на ангелите и светителите кои се присутни во храмот, и тогаш сите обреди ќе дејствуваат на нас и ќе ни бидат за здравје и спасение. Амин.
    https://www.facebook.com/paraklisprilep/posts/2480103455458182

Благословените лебови имаат различни дарови, односно ја смируваат грозницата на оние кои ги јадат со вода, и треската ја отстрануваат, и секоја мака и секоја болест ја исцелуваат. Освен тоа, и отстрануваат глувци од житото и другите штетници ги прогонуваат. (Типикон, гл. 2)
    https://orthodul.wordpress.com/2014/12/17/петолебие/

Рецепт за поскури: https://mk.wikipedia.org/wiki/Поскура
    Напомена, во поскурите не се става ништо друго освен бело пченично брашно, вода, сол и квасец. Ни шеќер, ни масло, ни ванила, ни нешто друго!

На kuc, Elenpelen, MeowMeow и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Keystone

Keystone Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2020
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    54
    Не знаев дека треба да земеш благослов пред да се почне со постот, мајка ми постеше па решив годинава и јас да започнам да си постам. Но таа е почината и немаше кој да ме оправи во врска со постењето доцна ми текна да читам по форумов. Сега дали можам да земам благослов или веќе е доцна?

На kuc и Orthophill им се допаѓа ова.
  15. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    4.550
    Како што пишав веќе еднаш, благослов за постење не е неопходен. Неопходна е исповед пред причеста.
    Ако сакате благослов, можете да земете во секој момент.

Бог да ја прости мајка Ви и Царство Небеско да и` подари.

На IRBBB и Keystone им се допаѓа ова.
  16. Ivana222

Ivana222 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    34
    Screenshot_20220313-195344_Chrome.jpg zdravo, dali ovie kolaci se posni?:)

17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.281
    Допаѓања:
    33.449
  18. celineparis

celineparis Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.575
    Јас многу сакам да постам, но ко за беља јадам се и тешко ми е да одолеам. :(

19. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    4.550
    Со малку труд се` се постигнува. Пробај да ја постиш само последната недела.

На edna_malecka и celineparis им се допаѓа ова.
  20. Prolet123

Prolet123 Нов член

Се зачлени на:
    5 април 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Прв пат постам и тоа од 7 март сакам целиот пост до велигден да го постам и тоа строг без масло (само викендите со масло), ама денеска на едно поминување во една фарма за производство на сирење понудија да пробаме од сирењето и го пробав без да размислам дека не смеам а еве цел месец се придружувам не сум згрешила. сега дали да продолжам со постот дали ќе можам да се причестам. знам дека најдобро е да разговарам со свешетно лице но ја најдов оваа група и решив да пишам.

На Ygritte му/ѝ се допаѓа ова.