Ненамерно грешење ништо страшно, си продолжуваш со постот. Сигурно нема поради парче сирење да прекинеш цел пост .
Да си го продолжиш постот, без грижа на совест. Пред света Причестна задолжително да се исповедаш, за сите гревови што си ги направила. Ќе ја кажеш и оваа незгода. Лесен остаток од постот.
Кажете ми ручеци без масло? Уште 6 дена немам идеја што да правам. Еве денеска ќе ставам леќа, утре печурки ќе печам, со печени пиперки и салата. Еве у четврток грав, а у среда? Тестенини со сос од патлиџан? Петок и сабота ќе бидам на леб и маслинки, леб и партлиџам и пиперка... ама овие другиве денови?
Грав, леќа, зеленчукова супа, варен компир салата (јас со таан го правам и младо кромидче, лимон и солца), течна манџичка со зеленчуци (грашок, компир, боранија), пица со доматно пире и зеленчук (ако најдеш тесто без масло, ако не можеш на парчиња леб), тестенини со доматен сос или било каков печен/варен зеленчук, рижото..
На 23 април е причеста, навечер кај полноќ, така? Ако е така, дали утре цел ден не треба ништо ни да се јаде, ни да се пие? Благодарам однапред за одговорите.
како мислиш во сабота? за вечерта знам после 12, ама не и претходно? Сакам да отидам кога има помалку народ, незгодно ми е со тоа лажичето сите....
Ако се гнасите од лажичето, подобро да не се причестувате! Зашто очигледно не знаете Кој е во лажичето и со Кого се соединувате и Чиј дел станувате. Во лажичето нема лепче и винце, кое се дава за награда за оние што постеле, туку Самиот Христос, Нашиот Бог, Кој поради нас и нашето спасение прими крајно понижување, и шамари и камшици, и исмевање и лажна баграница, и венец трнов, и распнување и прободување со копје и смрт на Крстот... И во Адот слезе за да го ослободи родот човечки и од расколот со Бога и пак да го востанови рајот, од кој Адам и Ева отпаднаа грешејќи. Ни се дава за и ние да станеме дел од Него и за да ни Ги спали гревовите и да добиеме Живот вечен, преку заедницата со Него. Извинете, што вака Ви се обраќам. Сабајлето на Велика Сабота има света литургија, исто како што имаше и денес. Инаку кога и да се причестите постот завршува по велигденската света литургија. Во овие денови не треба само да постиме туку и да одиме на богослужби.
Планирам да постам за богородичниот пост, па се мислам дали ќе можам да издржам и што би готвела да јадам. Малку е незгоден период бидејќи нема да сум дома и имам мало бебе па дојам. Но од друга страна смо две недели е постот, а јас осеќам некаков немир во себе и верував дека со постот ќе успеам да се смирам. Што јадете во пост? И дали е дозволен оцед да се јаде? Размислувам за салати кога би правела со сол и оцед само. И дали кечапот е посен без зејтин?
Штом доиш и штом ќе бидеш надвор од дома, јади си слободно масло. Инаку оцетот и кечапот се без масло.
Причастие се дава со благослов на свештеник, после света тајна исповед. Најмал проблем за свето причастие е јадењето на масло, посебно од страна на доилка. Најдете свештеник исповедајте се (не мора веднаш пред причастието) и потоа причастете се.