Едно прашање зошто не се разбирам многу.. дали ако на некој производ пишува "може да содржи траги од млеко..", се смета за посно или не?
Едно прашање, во 12 часот кога си честитаме воскресение и се кршиме со јајца, а недела сабајле се причестуваме не смееме ништо да јадеме и пиеме до тогаш, за да биде правилно причестувањето? Или општо, кога се иде на причестување сабајле, не смееме сабајлечки да пиеме кафе? Или доручек да јадеме?
Да, си го најдов одговорот на литургија се иде на гладно срце ништо да не ставаш во уста, ниту мастика да џвакање
Понекогаш не издржувам цели пости да ги испостам,но земам причесна. Преку целата година средите и петоците ги постам задолжително.
Најдобро да се консултирате со попот од црквата во која би се причестувале. Да Ви кажат кога е причесната.
Не треба да се јаде грозје и смокви (од годинашната берба) до 19 август (Преображение Христово). Да имаме лесен и благословен пocт.
Здраво јас сум нова овде до сега не сум постела. Би сакала да ми помогнете, пред некој месец на сон ми дојде жена и свештеник и ми рекоа треба да се причестам бев во црква тогаш беше баш на Петровден празник како и сонот ноќта. Попот ми кажа дека сега завршувале постите,да се причестам од 14 до 28 Овие пости биле Богородични и ми рече да појдам на 14 да разговараме нешто како молитва го разбрав. Кжете ми што се јаде деновиве што не се јаде некое малку ми е страв да не згрешам. Поздрав
Понеделник до петок пост без масло, сабота и недела со масло. Првата сабота, на Преображение, се јаде и риба.