Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поткожни влакна

Дискусија во 'Тело' започната од irena, 10 ноември 2009.

1. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    1.099
    Имам поткожно влакно на препонот ама е огромно, дури мислам и дека не е едно туку повеќе. Веќе 2 месеци ми стое, едно време како да помина а еве сега пак се активира и ме боли многу, мислам дека и целата лева страна ми е отечена. Ставам црна маст, ама џабе е. Што да превземем друго за да помине?

2. Mmi

Mmi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    74
    Probaj da gi tretiras ednas nedelno so piling i mackaj se so @pcelinmelem najdi gi na insta. Ke izlezat nad koza za brzo i ke prestanat da se sozdavaat

3. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    980
    Devojki dali nekoja ja ima koristeno ihitol masta ili flogocid. Dali e edna ista mast ili ne? Mislam da ne se raboti da e ista mast a smeneto imeto. Mi treba za podkozno vlakno. Crnata mast sodrzi stetni sostojki, demek ovaa priodna. Sovetii?
    Se nadevam nekoj ke mi odgovori. Pozdrav:)))

4. MidwifeM

MidwifeM Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2020
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    3.747
    Ихтигал е правилно ако мислиме за истата.Цел живот имам проблем со подкожни влакна особено на нозете.Баш тука на форумот прочитав за таа маст и ја купив како крајно решение за едно преболно подкожно влакно.И реално ми помогна стварно е добра.А за на лице можеби се користи,незнам но,јас лично не би ставила

На Bellaa1234 и Sahlene им се допаѓа ова.
  5. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Ми се имаше појавено еден чир на рака и ставив од маста и одозгора газа со фластер. Преспав така и сабајлето веќе ми беше собрано и го стиснав и ми помина

Последна измена од модератор: 26 август 2020
    На Bellaa1234 и Sahlene им се допаѓа ова.
  6. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.677
    Допаѓања:
    6.565
    На интимниот дел близу препоните уште пред неколку месеци ми се јави поткожно влакно, може и две да се и ми беше доста отечено и болно местото, имаше и бело и вода внатре, истече тоа, ми се чини зошто ставив малку Ихтигал, и се смири малку отокот и болката, но влакното не излезе. Друг пат поткожни влакна сум вадела без проблем, ќе ги стиснев најчесто ко бубуличка и влакното ќе излезеше со белото заедно. Или ќе ставев Ихтигал, ќе извлечеше се, и после со чупалица ги вадев. Но ова уште е подувано малку, тој дел воопшто не ми растат влакна, се гледа една црна точка одоздола, и така затемнет е тој дел.. Пробав некако со чупалица, со ножички нежно за да излезе на површина, со пилинг... Ништо. А и пилингот не ни беше доволно јак. Читнав на нет дека салицилна киселина или општо хемиски пилинг помагало, да капнеш една капка само на местото, и демек ќе излегло на површина влакното, ама не знам баш салицилна на такво осетливо место... Помагајте луѓе. :(

7. Slatkish255

Slatkish255 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    786
    Девојки кажувајте некое чаре, нозеве ми се страшни. Од секогаш се депилирам со восок, зависи дали со топол или ладен кога како, од пред една година две почнаа да ми се прават поткожни влакна ама на цели нозе, најголемиот проблем не е. тоа туку овие црвени точки. Ги имам цело време најчесто се поизразени после депилација но и после тоа не се повлекуваат.
    Редовно правам домашен пилинг и се мачкам со млеко за тело. До сега ги немам третирано со ништо, па да не имал некој ваков проблем?

Исто обично летно време ако се исунчам не се познаваат, ама сепак се гледаат и ми влијаат на самодовербата, не можам ништо кратко да облечам;(

Прикачени фајлови:

8. Kjara15

Kjara15 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2017
    Пораки:
    990
    Допаѓања:
    710
    Да пробаш да се бричиш?

9. Slatkish255

Се зачлени на:
    16 мај 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    786
    Имам пробано ама мислам дека е уште полошо ми се згуснуваат и ми се иритира кожата многу, едино ми е во план ласерска епилација

10. Kjara15

Kjara15 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2017
    Пораки:
    990
    Допаѓања:
    710
    А со шеќерна депилација имаш пробано? Ако имаш у градот шеќерна пробај :) Не остава иритација и црвенило. Ама со паста шеќерна.

11. Little girl

Little girl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    66
    Девојки, имaм едно како топче со гној и мислам дека внате има влакно на горниот дел од интимата. Дали некоја имала слично искуство?

USER_SCOPED_TEMP_DATA_orca-image-1607030890871_6740376093704976919~2.jpeg

На Winteer му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.905
    Допаѓања:
    6.669
    Јас мислам дека кај тебе станува збор за keratosis pilaris (кокошкина кожа) или може некаде да ја сретнеш како strawberry skin. Така што не е до депилацијата, до кожата е. Не сум доволно стручна за да тврдам со сигурност. А и не знам што би ти помогнало. Кај Магнолија ко да имам сретнато нешто на профил, ама не сум сигурна.

На Slatkish255 и pdb123 им се допаѓа ова.
  13. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    И јас сум исто.. а мислев само јас имам ваков проблем (facepalm)
    Не си најдов решение и јас, а имам многу светол тен плус овие :| смрт.

На Slatkish255 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.911
    @Slatkish255 @tinka-mace да се пријавам во тимот на кокошки :rofl:
    Нема спас луѓе... Прво мислев дека ми е од бричење, после мислев дека ми е од депилаторот, сега се депилирам со топол восок и пак е исто..

На dayla, Glowy, Slatkish255 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    Исто и јас, се пробав. Брич, дебилатор, Veet крема, тоа прашокот за паста да се направи, топол восок...:sweat: Не знам веќе што да правам, ептен лошо изгледа во лето поготово. :x
    Сега ми е полесно кога знам дека имам друштво. :D:muscle:

На dayla, Slatkish255 и S.W.A.G им се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    @Slatkish255 @tinka-mace и јас имам ваква кожа.
    Нема врска со депилација, јас ги имам од кога знам за себе, и пред да се депилирам. Сетете се и вие дали сте имале претходно.
    То ест може да се познаваат повеќе на пример некогаш после депилација, ама пак не е тоа примарната причина.
    Не знам чаре за нив, мислам и нема трајно решение. Али си се навикнав.

На Slatkish255 и tinka-mace им се допаѓа ова.
  17. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    5.893
    За keratosis pilaris помaгаат производи пред сѐ со AHA (евентуално BHA), за ексфолијација на кожата (а со тоа и намалување на поткожните влакна) или уреа. Лосиони со AHA кај нас колку што знам нема, иако може да се најдат онлајн. Јас имам keratosis pilaris, особено на надлактиците и користам BHA течност и ми помага (но ја порачав онлајн).

Евентуално да се проба со средство за миење од True Alchemy (го има во Bellina) со AHA и BHA - да се употребува 3-4 пати седмично. Би се намачкала со тоа, би оставила да поделува некоја минута и после би се измила. Со оглед на тоа што keratosis pilaris оди рака под рака со сува кожа, лосионите со уреа многу помагаат во тој поглед. Сум користела лосион од Sebamed со 10% уреа, и иако ми ја омекнуваше кожата повеќе од било кој лосион, многу тешко се размачкуваше, така што, кога ќе го потрошам сегашниот лосион, ќе пробам некој друг лосион од уреа.

За лек, нема лек, може само да се третира и контролира.

На Glowy и Slatkish255 им се допаѓа ова.
  18. Slatkish255

Се зачлени на:
    16 мај 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    786
    @pdb123 @Tan4ence @tinka-mace Еден саат одвоив и читав на интернет за ова и на многу страни прочитав ама во глобала истото го пишуваше еве https://sportsclinictampico.com/interior/how-to-fix-strawberry-legs/
    Ке пробам некои од работиве што ги пишувале па ке видам, јас мислам дека со ласерска епилација би се решил проблемов, можеби не скроз, ама е скапо. Искрено би штедела колку и да треба ако е тоа чарето:(

@pdb123 Каквов лосион користиш?
    Со уреа лосиони видов на еуцерин има.

И да ве прашам дали ве чешаат нозете? Не знам дали е од ова или што ми е сува кожата..? Иако ја мачкам со млеко за тело обично зимно време пресуви ми се нозете и општо цело тело и ме чеша.

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  19. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    Да, да, да! Многу ме чешаат нозете, најмногу неколку дена после депилацијата. :| Првен мислев комарци ме укасале ама цели нози ме чешаа, црвени жар ги правев, страшно.

20. Slatkish255

Се зачлени на:
    16 мај 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    786
    Леле исто ;( Мене еве 2 недели скоро после депилација уште ми се црвени од што се чешам цела рани си направив :@
    Мене мислам дека ми се направија пред неколку години, едно лето цело лето се бричев и се си мислам дека од тоа. Ама еве ако викаат дека нема врска тоа тогаш стватно не знам од што. Година дена скоро две се депилирам еве брич немам употребено воопшто и исто е пак:smirk:

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.