Поуки од светите отци

Discussion in 'Религија' started by Serafima, Jan 23, 2012.

1. mickey18

mickey18 Истакнат член

„Ќе дојде време кога свештенството нема да живее според Евангелието, туку вие ќе живеете според Евангелието: епископите ќе им завидуваат на кучињата во нивните одаи, а црквите ќе бидат сквернавени од еретиците.
    Ќе дојде време кога ќе се тешите дома“.

АРХИМАНДРИТ ТАВРИОН (БАТОЗСКИЙ)

2. mickey18

mickey18 Истакнат член

Смиреноста не е мртвило. Смиреноста е доблест што се стекнува на тежок начин, преку борба, надминување на гордоста и високото мислење за себе.

Патријарх Павле

Elenpelen likes this.
  3. mickey18

mickey18 Истакнат член

Во пеколот нема оган?

Некој цар сретнал јуродив и го прашал, од каде доаѓа.
    - Од адот - одговорил блажениот.
    - Што правеше таму?
    - Барав оган, да го запалам лулето.
    - И го запали ли?
    - Не, тамошниот цар, одговори дека нема оган.
    - Како тоа, зарем во адот нема оган – се зачудил царот.
    - И јас се изненадив – рекол јуродивиот.
    Но, домаќинот на адот ми одговори: овде немаме оган за да ти дадеме, овде секој го донесува својот оган. Тој оган и него самиот го гори.

4. mickey18

mickey18 Истакнат член

Некои тврдат дека не ја доживуваат битката со блудот, но тоа е глупаво: сè додека постои разлика меѓу половите, ќе има битка. Главната работа, за љубовта Христова, е да не се приближувате кон жена кога ќе ве совлада телесна страст. Тоа е подвиг.

Свети Гаврил Грузиjски

5. mickey18

mickey18 Истакнат член

„Запомнете, треба да заминете од таму каде што луѓето се впуштаат во потсмев, подбивање, каде што им се исмеваат на своите ближни.
    Заминете, заминете, заминете кога ќе западнете во таква нечиста средина!“

,,Покријте ги ушите и одете подалеку од тие несреќни потсмевачи и подбивачи...“ -

Свети Лука Кримски

Elenpelen, eliesaab and Dominodancing like this.
  6. mickey18

mickey18 Истакнат член

На Судниот ден, Пресветата Мајка ќе клекне пред својот Пресвет и Пресладок Син, нашиот Господ Исус Христос и ќе каже: „Господи, Боже мој и Сине мој, оваа измачена душа, иако згрешила, секогаш ме молеше.
    „Прости ѝ, помилуј ја и биди милостив кон неа“.

И така, преку молитвите на Пресвета Богородица, ќе добиеме милост и во сегашниот век, и во времето на смртта, и на Судниот ден.

Архимандрит Клеопа (Илије)

7. mickey18

mickey18 Истакнат член

Многу е подобро да мислиме дека нашата смрт ќе дојде пред крајот на светот отколку дека крајот на светот ќе дојде пред нашата смрт!
    Св. Серафим Саровски

8. mickey18

mickey18 Истакнат член

Зошто сме болни? Бидејќи сме нервозни. А зошто сме нервозни? Затоа што грешивме. Кога има неред во нашата душа, ова влијае врз нашето тело и нашето здравје се распаѓа. Но, ако дозволиме Христос да се всели во нашата душа, тогаш гревот се повлекува, нервозата се повлекува, болеста се Кога се предаваме на Христос, тогаш нашето духовно тело влегува во состојба на мир, што резултира со тоа сите наши органи и жлезди почнуваат да функционираат Потоа ќе лекуваме и ќе престанеме да страдаме Ако грижата за Бога и нашата душа ја довериме да бидат спокојни, тогаш Божјата благодат, заедно со овој душевен мир, може да работи на таков начин што болеста може да исчезне.

Свети Порфириј Кавсокаливит .

9. Freedom Fighter

Freedom Fighter Активен член

10. mickey18

mickey18 Истакнат член

Зошто се опасни нашите гревовни страсти?
    Што е страст?

Тоа е гревовна приврзаност, болна склоност на нашата природа кон она што ни штети и не разрушува однатре.
    Страста – тоа е грев којшто преминал во навика.
    Во внатрешноста на човекот се јавила потреба од некаков си грев, нешто незапирливо не влече кон него, противењето на таа наклонетост предизвикува внатрешна болка, болка која како да вели: „Поскоро задоволи ме, инаку нема да имаш мир“.

Страста е нешто што те гризе од внатре: завист, љубомора, осудување, блуд, червоугодие… таа лишува од внатрешен спокој, го раскинува срцето, предизвикува бура од помисли, го помрачува умот, а волјата ја стега со челични притисоци. Човекот буквално станува исполнител на туѓа, злобна волја, го прави она што не би го правел во здрава состојба на душата.

Секоја гревовна зависност воопшто е уривање, уништување на она убавото што Бог го всадил во секого од нас. Страста паразитира на нашите природни способности, потреби, дарови и ги претвора во штета за човекот.

Потребата за јадење и пиење се претвора во стомакоугодие и пијанство, потребата за љубов во блудна похота, потребата за совршенство – во гордост и самоувереност.

Отец Валериј Духанин

11. mickey18

mickey18 Истакнат член

Не брзај кон јадењето и пиењето, туку побрзај кон Божјото дело, и кога го извршуваш не мисли на нив. Постојано помни пред Кого си застанал, со Кого разговараш, Кого воспеваш. Целиот биди во Бога и на тој начин припаѓај Му целосно само Нему; моли се со радост во срцето; од се срце служи им на ближните како на себеси, и не дозволувај да има неслога во мислите и во срцето, Господи! помогни „ без тебе не можам да правам ништо. “ (Јн. 15, 5).
    Свети Јован Кронштадски

12. mickey18

mickey18 Истакнат член

Библијата не е дозволенa да се чита во училиштата, но е дозволено да се чита во затвор.
    Доколку децата можеа да ја читаат Библијата во училиште, многу од нив немаше да мораат да ја читаат во затвор.

Свештеник Петр Гурјанов