Поуки од светите отци

Дискусија во 'Религија' започната од Serafima, 23 јануари 2012.

1. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.647
    Допаѓања:
    107.329
    Никогаш не осудувајте никого. Нека ова ви биде девиза. Ако не можете да ги сакате сите, барем не осудувајте никого.

Свети Гаврил Грузијски

На kuc, GirlLove, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.451
    Допаѓања:
    16.906
    На жената ѝ е потребен сопруг-заштитник. ѝ е потребен тој да ја милува, да ја утеши, да ја притисне на градите и да и каже: „Не грижи се, јас сум со тебе“. Многу е тешко за жена без цврста машка рака, силно рамо, без оваа заштита. Оваа сигурност во семејството е многу попотребна од парите.

Игумен Георгиј (Шестун)

Православни Духовни поуки од Светите Старци

На ThrinaMist, kuc и eliesaab им се допаѓа ова.
  3. Milobebence

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.647
    Допаѓања:
    107.329
    „Да ја поделиме нашата молитва на три дела: еден за себе, вториот за живите и третиот за починатите.“

Свети Пајсиј Светогорец

На ThrinaMist, Bitter-Sweet, kuc и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.832
    Допаѓања:
    80.785
    bab2484686ba0399e06363c3b62a4e76~2.jpg

На Mr.Limonko, Milobebence и Tropical Heat им се допаѓа ова.
  5. Milobebence

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.647
    Допаѓања:
    107.329
    Запомнете, Господ дава според срцето: какво што е срцето, таков е и дарот.

Свети Јован Кронштатски

6. Milobebence

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.647
    Допаѓања:
    107.329
    Староста е Божја милост. Во староста, Господ дава време за размислување, покајание и очистување. Но, ако дури и во староста душата не се стреми кон Бога, тогаш тоа е страшно.“
    „Во младоста човекот гради, во зрелоста живее, а во староста се подготвува да се сретне со Бога. А ако староста не е посветена на Бога, тогаш е празна.“

Схиархимандрит Илиј Ноздрин

На kuc и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.
  7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.451
    Допаѓања:
    16.906
    FB_IMG_1753483599964.jpg

На kuc и Milobebence им се допаѓа ова.
  8. Milobebence

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.647
    Допаѓања:
    107.329
    Книгите на Светите Отци... се како огледало: гледајќи ги внимателно и често, душата може да ги види сите свои недостатоци.

Свети Игнатиј Брјанчанинов

На kuc му/ѝ се допаѓа ова.
  9. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.451
    Допаѓања:
    16.906
    Љубовта е над сите канони и устави. Ако мразиш дури и само еден човек – ти си одвратен пред Бога. Треба да ги сакаме сите. Но ако не можеш, барем на сите посакувај им добро. Во последните времиња луѓето ќе се спасуваат со љубовта, смирението и добрината. Добрината ја отвора вратата на Рајот, смирението воведува внатре, а љубовта Го покажува Бога.

- Свети Гавриил Угребадзе

На kuc му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Burevesnik

Burevesnik Нов член

Се зачлени на:
    9 јули 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    10
    Господ рекол: “Тешко вам, богати зашто веќе сте ја примиле својата утеха”! (Лука 6, 24). Но, Он така не ги обвинува сите што се обогатиле, зашто во нивниот број има навистина и такви кои знаат правилно да го употребуваат своето богатство, според волјата на Оној Кој им го дал - според волјата Божја, какви што биле блажениот Авраам и праведниот Jов, кои бидејќи милостиви се обогатиле уште повеќе и во овој и во идниот век, туку ги осудува, како што рековме, оние, кои сѐ што имаат, сметаат дека им е дарувано од Бога само за нив и не сакаат да бидат милостиви спрема својот ближен. Зашто тоа што им е дадено од Господа не им причинува никаква штета, ако е спечалено со труд и чесност, туку им причинува штета тоа што имаат немилостиво срце и што немаат сочувство кон браќата што се во неволја, а тоа е спротивно на заповедите Христови. Некој може да биде богат и без имот, да има богатство на зборови и на знаење или нешто друго со што може да ја искаже својата милост, зашто тоа што го добил, го добил за да им даде и на оние што им недостасува.
    Свети Марко Подвижник

Не е најважно колку ги знаеш мудростите на Светите Отци на Православнаа Црква туку колку ги живееш.

На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.