Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Почитување на работното време и културата на муштериите и вработените

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од GirlLove, 19 јуни 2018.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.113
    Допаѓања:
    67.090
    А што правиме со угостителските објекти? Работно време до полноќ, или еден по полноќ, никогаш на време не се излегува, обично еден саат покасно. Има некои ќе заседнат, повеќето сопственици не ги бркаат, ќе угаснеш сѐ и ќе чекаш да станат. Или додека да досредиш, да затвориш каса и пак заминал саатот. И никој не го плаќа тој пола саат, саат. Мислам дека најочајно е во угостителството, од секој аспект.

На blackwave, senza.parole, SV1911 и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Па ќе си низ врата во 10 едино ако почнеш порано да средуваш и миеш машини, а ако се очекува од тебе до 10 машината спремна за сецкање да ти е како што очекуваат муштериите тогаш ќе остануваш прекувремено.
    И тука само еден е виновен и таму да се жалат муштериите, не кај продавачките.

На GirlLove, КикиМаус и SummerGirl им се допаѓа ова.
  3. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Ne begaj @baba Rada , ne daj boze ke padnes ke se skrsis, uste I ke go kostas extra zdrastvoto. :P
    Na nas trosok treba da se lecis (od taxsa sto ni zapiraat za zdrastvo). :lol:

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Јас реално зборувам како што е.
    Бидејки јас 90%сум на свежо месо и јас морам во 9 и 30 да почнам да средувам,мијам машини кој не се мијат лесно треба убаво да се исчистат бидејки се работи за свежо необработено месо,месото го собирам за во комора,мијам тацни правам дезинфекција на површината.
    Во меѓувреме не враќам муштерија,мијам раце дезинфицирам и работам.
    Ако јас ова го почнам да го правам во 22 до 23 нема да бидам готова.
    А ако некоја жена искочи во 23 часот а автобусот последниот и е во 22 и 30 ќе треба да плаќа 200 ден за такси да си оди дома.

На SV1911, Joi, GirlLove и 3 други им се допаѓа ова.
  5. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.018
    Допаѓања:
    52.010
    Ти си во право, работното време ти завршува во 22.

Сите овие проблеми би се избегнале ако маркетот затвори во 21:30, па да имаш 30 минути да исчистиш и да заминеш, тоа и беше муабетот на Бриџит.

На 1209, blackwave, senza.parole и 12 други им се допаѓа ова.
  6. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.456
    Пример ако ти е работно време до 1, рачунај дека никогаш нема да си одиш во толку. Додека си отидат сите гости ( некои си заседнале па не стануваат ), да собереш се по нив, да се изброиш сигурно те фаќа 3. Ова зборувам за ресторанти. А дискотеки, кафичи до сабајле :|
    Нормално дека никој приватен не ти плаќа за тоа.

На GirlLove, КикиМаус, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Не е ова 1964 година. Има маркети што работат 24 часа. Таму ќе си пазарите и крај на приказната. Ако нема ќе си пазарите порано или утре. Не е крај на светов.

На GirlLove и КикиМаус им се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    113.098
    Најмногу ги жалам келнерите:(
    Претеруваме и ние некогаш. Сам келнер да служи 20 маси(facepalm) секако дека кафето ќе ти ги донесе по 20мин јер е сам, а е сам оти газдата нејќи да вработи уште двајца јер плата и за нив ќе требА. Не може тоа така друштво:shake:

На Joi, GirlLove, КикиМаус и 2 други им се допаѓа ова.
  9. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.456
    И да погрешат од кујна/шанк нарачката што и да е, секогаш келнерот е крив и на него испаѓа викањето и жалењето.

Последна измена: 20 јуни 2018
    На GirlLove, КикиМаус, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  10. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Оти ма на твој трошок, па и ја плаќам од плата за здравствено осигурување...и гризни јазик:P

11. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    @GirlLove te razbiram sto sakas da kazes I 80% si vo parvo, te podrzuvam. (y)

Kultura e pocituvanje na tugoto slobodno/privatno vreme.

Citam kako e vo Germanija I pravam sporedba, vo Kanada e uste postrogo.
    Prodavnicite (sekoj vid usluga) raboti sekojden vo godinata do 10 vecer samo 25 Dec e ne raboten I 1 July (Canada day).
    30min pred zatvaranje na razglas se napomenuva deka uslugata e reducirana poradi priprema za zatvaranje na dukanot. Se sto e po frizideri, torti, suvomesnato, gotova hrana se pribira, cisti I klasificira so utresen datum, se trga od polica da ne bide utre "prodavate roba so izminat rok".
    Ke bides usluzen salama ama samo veke seckana I spakovana (pravilo zemi si sam), torta ke ti izvadat od frizider ama ako znaes koja ja sakas, nema "daj da vidam". Zboram za 30min pred zatvaranje.
    Vo prodavnica rabotat mladi luge, ucenici I student so pola rabotno vreme, na koj kako mu odgovara I niv gi vodat sefovi koj se obicno po 1-2 vo smena so polno rabotno vreme.
    Koga te primaat na rabota nikoj ne te prasuva kako ke dojdes, imas li avtobus, kolku vreme ti treba,... Toa se uslovite, minimalec na nivo na provincija, sakas /nejkes, tvoe e. Toa go znaes odnapred I mrcenje "ne rabotam I sum drzok zasto sum slabo platen", nema. Ima drugi koj bi prifatile. Toa e sekade taka.
    Kako rekov ovaa rabota e za skolarci I studentarija I od nejze kuka ne se gradi ali se zivee skromno.
    Decata se inzvonredno poslusni I kulturni, a I musteiite koj nekogas I samite bile prodavaci kako ucenici ili sega se roditeli na deca koj rabotat vo trgovija se strplivi I kulturni.

Zaboraviv da kazam deka koga se otvara nova kasa, kasierot e toj sto so raka go nasocuva koj musterija prv ke bide usluzen. Nikogas nema turkanje, pikanje preku red ili ona poznato jazik ne razbiram ", kasierot vospostavuva red.
    Najgolem stram e da stois poblizu od dva cekora od toj pred tebe. Nedaj boze nekoj da se pikne preku red.
    Toa nekade kaj go procitav "majka so dete da se pustalo preku red". Toa nema. Toa znaci najgolema uvreda za majkata, "ne e dovolno sposobna pa sega site primetuvaat I ostapuvaat mesto". Takov stram nesaka nikoj da dozivee pa nitu babicka ili osoba so invadilitet.

Ima uste mnogu pravila ama aj da ne siram ponataka.

:bow:

Последна измена: 20 јуни 2018
    На SV1911, Mamli, mia9184 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    babe taxsa site plakame I od taa taxa se dvoi za zdrastvo, patista, skoli,....
    znaci se lecis na kolektiven trosok. :nod:

13. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Abe mace, ti rekov kade rabotam..a ke imam vrski, nema da platam:rofl:

На toogood и SummerGirl им се допаѓа ова.
  14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.684
    Во Базаро во 10 до 10 ги повикуваат муштериите да дојдат на каса. Јас ги разбирам. Они мора да ја затворат касата во 22 часот. Па после тоа да исчистат.

Да пишам за бутиците. Навистина има безобразни муштерии. Земаат облека за да ја пробаат и наместо да ја вратат на место, ја фрлаат. Не им е битно дали таа ќе падне на под или не. Многу пати сум нашла облека на под, испогазена. Па ако облеката има конче што виси, им се дерат на продавачите. Како продавачите да ја прават облеката.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Со луѓе работиш, ама за 30-40 илјади, не за 9000

Еден е муабетот кога работиш за 30 илјади, со одмори, платени прекувремени, храна, патни трошоци, друго е кога работиш за мали пари и ни еден од другите услови исполнети.

Не им се лутете на продавачите, лутете му се на системот, на газдите.
    И ценете си го трудот повеќе бе! Немаме слога како народ, ако некој сака работник во никакви услови и за минимална плата, треба никој да не му се нафаќа да работи... знам, знам.. ситуацијата е никаква и луѓето се очајни со беспарицата, ама со слога, може многу да се постигне.

Последна измена: 21 јуни 2018
    На SV1911, Sanjichka007, FallenAngell и 2 други им се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.684
    Или ќе работиш за 12 000 денари или ќе си седиш дома. Кај нас ретко се цени трудот. Не дека не можат повеќе да ги плаќаат вработените. Туку така им одговара. И си земаат за право да се изживуваат со вработените. Ќе те тера да останеш после работно време да ја средиш робата, па да вршиш проверка дали има нешто оштетено, и др. Можеби ќе останеш саат повеќе, а тоа нема да ти се плати. А има некои кои не можат да бираат работа. Издржуваат фамилија со тие пари.

На GirlLove и WildMk им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Во теорија, може да има обединетост во ставот на целото работничко тело и да не прифаќа такви услови.
    Сега, во напредни земји, ова се организира преку работнички синдикат. Кај нас, работничките синдикати се, практично, уште една функција на која секој е избран во менаџерското тело, за да лапа пари, а не да се грижи за правата на работникот.

На Sanjichka007, theowndemon и SummerGirl им се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.684
    Така им одговара. Не ме ни чуди што по маркетиве постојано бараат персонал. Ретки се тие што се нафаќаат да работат за 12 000, и плус во недела и за празници (скоро сите). Сега за секој празник работат, а не ти плаќаат. За празник не треба да се работи, а во недела работното време да го скратат. Мислам дека еден период во недела се работеше до 12 часот.

19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Смее да се работи за празник, ако апсолутно е потребно, ама дневницата е дупла за празник. По закон!

На Sanjichka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.684
    А кој го почитува тоа?

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.