По смртта

Дискусија во 'Религија' започната од RainBow, 4 февруари 2010.

1. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Со смртта го оставаме ова наше дотраено тело, а душата секогаш иста - продолжува напред. :)
    Јас знам само за реинкарнација и никој друг не може да ме преубеди за нешто друго. :)

2. Shortie

Shortie Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2011
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    71
    Луѓе јас искрено мислам дека не треба да размислуваме на таа тема,ние можеме да претпоставувавме колку што сакаме и да филозофираме колку што сакаме..сепак мое мислење едно од многуте претппоставки дека рајот и пеколот се кажани само колку луѓето да двојат што е добро а што е лошо,што треба да се прави а што не..Во секој случај тука сме да се покажеме колку добро можеме да направиме..и на крај можеби а можебои и не ќе си го добиеме заслуженото..Само знам дека има нешто мноооогууу поголемо од тоа што се дешава тукаа..Само еден знае што..Семоќниот ум-БОГ!

3. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Во право си.
    Да не размислуваме сега, да уживаме, а кога ќе дојдиме на 70год. да се тресеме од став: Што понатака?????
    Најнормално прашање на секој човек е каде оди понатаму?
    Зошто сме овде? Што треба да правиме? И каде ќе одиме? :)

4. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.192
    Исто како и претходната членка ќе се надоврзам на ова, во право е, не би требало да размислуваме многу за тоа, секако дека некогаш ќе се прашаме, ќе размислиме за тоа.Јас имам размислувано, малку така да профилозофирам, но и не и премногу, можеби има, а можеби и нема, никој не знае, најважно е како човек го живее животот, а после тоа и не е толку битно, зошто да се направи нешто колку што може и додека може, после веќе е доцна.Секако дека е многу чудно, интересно е што човекот пред да се роди, го немало, не постоел, па исто некако доаѓа и со смртта.

5. antilla

antilla Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    381
    Не верувам во живот после смртта, било тоа задгробен свет, било реинкарнација. Eнергијата е таа која заминува, не она што е наречено душа. Чувствата, мислите и способностите на човекот умираат заедно со неговиот организам.

На Gordana10 и LennaF им се допаѓа ова.
  6. daddys.princess

daddys.princess Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2011
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    319
    ја верувам дека после смртта ете има некое место каде што одат душите на лугето
    зашто верувам у бог и верувам дека после смртта постои задгробен зивот,
    али не размислувам мн мн за тоа,на секој е суден денот и коа ке одјде тој ден онда ке види што посе смртта :)

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bubu1

bubu1 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2012
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    12
    Верувам во живот после смртта и во претходен живот :)

8. LennaF

LennaF Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    После смртта сме дел од универзумот исто како сега.... ;) Според мене само енергијата е вечна... Живејте денес, а за потоа на форумот feminaafterdeath.mk ке коментираме 8)

9. Shortie

Shortie Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2011
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    71
    А лена ти веруваш во бог?

10. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Еве интересен линк кон онлајн книгата „Секој умира самиот за себе - живеење и умирање за да се живее понатака„ која дава одговор на прашањата што навистина се случува после смртта како на пример зошто помислата за смрт многумина ја потиснуваат; за структурата на финоматеријалната душа; процесот на умирање и одвојување на душата од телото; опасност од тнр. контактирање со мртвите; сонот малиот брат на смртта; жртвите на насилство ги бараат виновниците за да им се одмаздат; запоседнатоста; вистинската задача на душата додека е во тело и тн и тн.

Секое поглавие може да се кликне и отвора нова страна каде истото може да се чита.

http://www.universelles-leben.org/c...e/gabrielina-pisma/gabrielino-pismo-br-5.html

11. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    а од кај знаес дека ке дојдеме на 70 години??? мозе утре ке умреме задутре,после 5 мин. не се знае

12. Gunshine

Gunshine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2010
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    667
    Подобро тој ден да го поминеш трагајќи по задоволство и уживајќи во него, отколку да зборуваш напразно по форуми.
    :)

13. MissElly

MissElly Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    102
    И мене идеата со пеколов ми се коси со христијанството :^) Зашто господ е претставен како многу добар и дека ги чува сите од зло... :angel: :angel: Ама пак од друга страна каде ќе одат оние што краделе,се дрогирале,убивале?

14. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    Подобро тој ден да го поминеш трагајќи по задоволство и уживајќи во него, отколку да зборуваш напразно по форуми.
    :)[/quote]

да секако узивам во тразенје на задоволство али во тоа сто мие халал а не во тоа сто ми е харам да го правам за кое ке платам на тој свет,а сите сто бараат узиванје на не дозволен нацин ке си го видат местото на тој свет кај им е .

15. Gunshine

Gunshine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2010
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    667
    да секако узивам во тразенје на задоволство али во тоа сто мие халал а не во тоа сто ми е харам да го правам за кое ке платам на тој свет,а сите сто бараат узиванје на не дозволен нацин ке си го видат местото на тој свет кај им е .[/quote]

Не е уживање доколку е во рамките на некоја догма. :)

На Nymeria му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    Не е уживање доколку е во рамките на некоја догма. :)[/quote]
    јас узивам во све сто Bог ми дозволил а тоа сто ми го забранил сто мозе да узива секој во забранетото,јас не узивам во такво несто. секој за себе

17. blosson

blosson Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    263
    Пекол или Рај,незнам што може друго да не очекува, никој незнае ,наше е само да уживаме и да сме благодарни на сето она што ни го дал Господ :)

18. Lily-Love

Lily-Love Активен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    Даа постои задгробен живот,секој ќе си одговара за своите грешки,лошиот ќе си ја отслужи казната со пекол а добриот ќе ужива во рајот.....И одкога ќе ја отслужи секој својата казна,господ ќе го награди со рај но не да заборавиме од кога ќе ја отслужи казната но и таму во рајот господ ќе направи да не му биде удобно...Но заслугата со која од кога ќе ја отслужиме казната ќе отидеме во рајот е заслуга на Мухамед а.с кој за нас ке бара опрост за сите нас од Алах џ.ш.
    :D

На blosson му/ѝ се допаѓа ова.
  19. awee

awee Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2011
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    117
    И јас некако не можам да верувам во рај и пекол...не знам,сеуште не знам на што да верувам.Преокупирана сум од различни мислења. :?:

20. mk.girl

mk.girl Активен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    4
    Според библијата човекот после смртта оди во земја и станува земја ништо не се случува ништо не се менува спие и ништо не знае за себе се до судниот ден кога Бог ќе се симне и ќе ни суди...