По смртта

Дискусија во 'Религија' започната од RainBow, 4 февруари 2010.

1. gita223

gita223 Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    8
    Јас мислам дека ние повторно се раѓаме, како нови луѓе, со нов животен пат, нови чувства и нови работи кои ќе не опкружуваат. Мислам дека не постои никаков задгробен живот или рај/пекол. Сепак, тоа е мое мислење :)

На MissAlena и tessie им се допаѓа ова.
  2. My.Cloud

My.Cloud Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2011
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    62
    Ме зазема истото мислење на gita223 :^) И јас мислам дека повторно се раѓаме.Не знам дали да верувам.Иначе рај,пекол..Па не знам сега дали е вистина и не можам да речам НЕ :x

3. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.913
    Допаѓања:
    4.675
    Дека после овој живот има рај и пекол Христос најдобро говори во параболата за богатиот и сиромашниот Лазар. Убаво е секој да ја прочита.

Свето Евангелие според Лука
    Глава 16

19 Еден човек беше богат и се облекуваше во порфир и свила, и секој ден живееше раскошно и се веселеше.
    20 Имаше, исто така, и еден сиримав, по име Лазар, кој спруполив лежеше пред вратата негова;
    21 и сакаше да се нахрани од трошките што паѓаа од трпезата на богатиот; и кучињата доаѓаа и ги лижеа раните негови.
    22 Умре сиромавиот и ангелите го однесоа во крилото Аврамово; умре и богатиот и го погребаа.
    23 И во пеколот, кога беше во маки, ги подигна очите свои и го виде оддалеку Авраама и Лазара во крилото негово.
    24 и, откако извика, рече: ‘Оче Аврааме, смилуј се на мене и прати го Лазара да го накваси својот прст во вода и да ми го разлади јазикот, оти многу страдам во овој пламен!’
    25 Но Авраам рече: ‘Синко, сети се, дека ти си го добил своето добро уште додека беше жив, а Лазар злото; сега, пак, тој се утешува, а ти страдаш.
    26 Освен тоа, меѓу вас и нас постои голема провалија така што оние, кои би сакале да дојдат при вас, не можат; а исто така и оние оттаму - при нас.’
    27 А тој рече: ‘Тогаш, те молам, оче, прати го во татковата ми куќа,
    28 зашто имам петмина браќа, та да им посведочи, за да не дојдат и тие во ова место на маките!’
    29 Авраам му рече: ‘Тие го имаат Мојсеја и Пророците; нив нека ги слушаат!’
    30 А тој рече: ‘Не, оче Аврааме, туку, ако некој од мртвите отиде при нив, тогаш ќе се покајат.”
    31 Авраам му рече: ‘Штом Мојсеја и Пророците не ги слушаа, тогаш и да воскресне некој од мртвите, тие нема да му поверуваат.’”

На Witchman, hermosa, angelce1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. barbyyy

barbyyy Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    297
    и јас мислам дека повторно се раѓаме ама не се сеќаваме на претходниот,дури и мислам дека предходно сме живееле ама сега не се сеќаваме и се така

5. owl-ribbon

owl-ribbon Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    678
    Не верувам јас , знам дека ќе си починеш поштено и ќе гниеш 2 метри под земја.Досега никој жив не станал :whew:

6. Micheleljubov

Micheleljubov Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    2.940
    Верувам во реинкарнација. Но што и да има се надевам во мир ќе бидам :)
    Доколку има реинкарнација, се надевам дека ќе се сеќавам. Сепак овој живот и секој останат е доволно вреден за да го запаметам .

7. The.Pink.Angel

The.Pink.Angel Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2012
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    132
    Јас мисалам дека после смртта се раѓаме одново или се претвраме во животни :$ :D

8. heart.stealer

heart.stealer Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.016
    Допаѓања:
    278
    и јас верував дека повторно ќе се родиме кога ќе умреме ама незнам баш откако почина свекрва ми ми укажубаше некои работи дека има задгробен живот :^) пред да умре ми се претскажа нешто кога ќе умре дата време све дека ќе останам бремена ќе имам машко све ми се претскажа и како што си идеше времето све се исполни баш како што беше на сонот страшно нешто :sweat: и сега кога и да ја сонувам во сонот полека полека откривам некои работи во врска со задгробниот живот а неколку пати на сон прашував неколку умрени како е таму што има или ќе ми се прекине сонот или ќе го снема од сонот чудно нешто :^) може им е забрането да зборат све ова е некоја мистерија не се знае само се останува на нас дали да веруваме или не

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Miss.Ricci

Miss.Ricci Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    5.744
    Реинкарнацијата за мене е жива глупост-искрено. Воопшто не верувам во реинкарнација, но во задгробен живот верувам.

На Gordana10 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lusi17

lusi17 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    143

Грешиш во ова дека че гниеме да нашето тело че гние ама нашата душа не ;) Нашата душа че е горе кај Господ/Бог

После што че биде таму :?: :?:

Јас мислам дека постои Рај/Пекол...

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Katerinceee

Katerinceee Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    1.230
    На оваа тема сум размислувала безброј пати,но сеуште не ми се јасни некои работи...Некој од нас мислат дека пдиме во рај или пекол,па некои мислат дека повторно се раѓаме...Ова останува засекогаш мистерија...Според мене милам дека одиме во рај или пекол...

12. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
  13. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.192
    Во врска со темава, има еден куп претпоставки, секако дека и не ни можат да се потврдат, ми текна едно прашање кое е поврзано со сосем друга тема, а тоа е паранормалното, можеби некои веруваат во тоа, други не.Јас лично верувам, бидејки ми се случиле.Дали паранормалните активности се објаснување за она што се и дали се случува нешто по смртта? Секако не очекувам прецизен одговор, но барем размислување од таа гледна точка.Иако нели и секаде се пишува, истражува за паранормалните работи, кои сосема поинаков аспект даваат во однос на духовноста, а и смртта.А и не е паранормалното нешто што се случува само на одредена личност, на пример, туку општо на луѓето им се случува.Незнам што се замислив, ми текна :wasntme:

На yeah му/ѝ се допаѓа ова.
  14. yeah

yeah Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    64
    Jас лично иам мислење дека има живот после смртта а нели имаше и на вести дека постои живот после смртта дека мозокот летел низ вселената а и предтоа имам слушано дека на една жена и го извадиле срцето во една операција и потоа пак и го ставиле иако не била во живот слушала се а најчудно од сето тоа е тоа што видела се низ светот и како авион што полетува се погоре и погоре одела и одеднаш станала и на се се сеќавала. Kолку чудно нели но на оваа тема јас многу често размислувам!

15. francais

francais Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.283
    Ова е моја гледна точка. Осудувајте, критикувајте, не ми е гајле.
    Искрено мислам дека душата престојува во телото. Смртта е само умирање на организмот, незнам што е тоа нешто што ме тера да верувам дека душата оди некаде.. Рај и пекол дефинитивно не.
    Некако, верувам дека некаде таму сеуште ќе постоиме, и после смртта..
    Сте чуле за теоријата на оние двајца физичари за заминувањето на душата после смртта? Ако сте чуле знаете за што станува збор. Скептици сте? Верувате? м? :?:

На tessie и Gordana10 им се допаѓа ова.
  16. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.192
    Исто и јас мислам така, душата само престојува во телото,телото е она кое умира, душата, тешко е да се опише истата, како воздух некако најблиска асоцијација за истата, не е само она што велат, наши мисли, чувства, тоа дополнително, а каде оди после смртта, некако не ми е баш релевантно рај или пекол.Во темава беше спомената и реинкарнацијата, како надоврзување за ова, некако нерелевантна ми е реинкарнацијата, како и тоа дека може да се дознае преку хипноза, која исто така ми е нерелевантна. Инаку теоријата на тие физичари не сум ја слушнала, а може и да сум ја слушнала ама во моментов не ми текнува, незнам дали се работи за истите, имаше едни кои констатираа дека душата после смртта заминува, а со себе носи дел од сето она што човекот како карактер го имал.

17. Stefani999

Stefani999 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2012
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    601
    Верувам дека постоат :devil: :angel: ама незнам јас за кај сум

18. Whitecloud95

Whitecloud95 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2013
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    381
    Верувам дека може да постои нешто, дали рај или пекол, нешто што можеби не чека на другиот свет. Сепак да го проживееме ова што го имаме во моментот најдобро што можеме. Додека ние седиме во топла соба, покрај печка, пред компјутер, пушејќи цигара (зборувам индивидуално за цигарите) пиејќи Nescaffe, некои дечиња, па и повозрасни луѓе на овој студ бараат во контејнерите со надеж да најдат нешто за јадење, што им го стивнало гладот барем на кратко, се обидуваат да се стоплат седејќи стуткани во некое ќоше. Да ви признаам пишувам и плачам. Искрено да кажам дури и се срамам понекогаш. Имаме се, а всушност немаме ништо. Многу големи егоисти сме. Избегав од темава, ама зборовите сами ми надоаѓаа. Се извинувам. Како и да е, да се вратам на темата, сакав со ова да кажам дека тие сепак поише го ценат она што го имаат, и за мало парче леб би биле бескрајно благодарни. Не му ја мислат што има после смртта. Дали нов живот или не. Единствено сакаат да бидат барем малку среќни. Да ги имаат основните нешта за живот. Леб, вода и еден топол дом.

19. Kristina.R

Kristina.R Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    65
    се слагам со хипица никој не се вратил па да каже ќе видиме тогаш иначе мислам дека има рај и пекол ама тоа никој не може да докаже :x

20. 3m43

3m43 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2010
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    88
    Јас верувам во реинкарнација.Така да после смрта пак се раѓам. :!:
    Инаку смрт за мене претставува нешто како искористување на телото за да се вкопиме негде.Тоа може да се распадне ама духот засекогаш постои.(Физички закон-енергијата не се губи само преминува од еден во друг вид)

На MejkApGirl му/ѝ се допаѓа ова.