Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правата на хомосексуалците

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Pirana, 22 април 2014.

1. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    ОК, претставува хомосексуален однос, но не те прави да бидеш хомосексуалец, не се фаќај за семантика сега.

Тебе може да те силува некоја жена, што значи ќе имаш хомосексуален однос. Ќе те направи тоа хомосексуалец или не?

Еве, да се земам и ја за пример - и ја може да имам геј-секс, па дури и по своја волја. Ама тоа нема да ме направи хомосексуалец, затоа што не се чувствувам така и не ме привлекуваат машки.

Значи. хомосексуалноста е вродена, а хомосексуален (истополов) однос може да има и некој кој е хетеросексуалец.

Забегавме од темата за правата на хомосексуалците малце.

На Lolo5, MajklMK, anamarija65 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.066
    Допаѓања:
    268.820
    Секс со партнер од различен пол е хетеросексуален сексуален чин, па тоа не значи дека дотичната личност е хетеросексуална.
    Позната приказна во македонското поднебје :)

Врз дете не се влијае дирекно, ама уште во градинка го прашуваат кое ДЕВОЈЧЕ (ако е машко) му е симпатија :) Што е океј, затоа што генерално популацијата е хетеросексуална.

Ама, ако веќе тоа момче потпорасне и ЗНАЕ што сака, срамно и ужасно е да се третира, како што тука најчесто се третираат.

На Lolo5, MajklMK, Sanjichka007 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Па ни јас не спомнав никаква осуда, едноставно не ми е природно две жени или двајца мажи да чуваат дете.....а тие нека си посвојуваат, секако ништо не зависи од мене и нема врска што сум против тоа.
    1000 пати поприродно е самохран родител да одгледува дете отколку родители од ист пол (според мене).
    И пак ќе нагласм дека реков не ми е природно тоа, а луѓето што сакаат нека прават....модерни времиња...

На oblace1 и okcenzi им се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.786
    Допаѓања:
    169.685
    Хомосексуалец кој „излегува“ како таков на 30 години и имал хетеросексуални односи со неговиот/нејзиниот хетеросексуален партнер за време на бракот, дали тоа го прави хетеросексуалец? Или е само збунет? :)

На Lolo5 и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  5. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192

Posleden pat, vo mojata replika stanuvashe zbor za toa deka, sprotivno na vashite tvrdenja, vrz izborot na dete da se vpushta vo homoseksualni odnosi mozhe da se vlijae duri i deteto da ne se rodilo so predispozicii da bide homoseksualec (vprochem kako shto mozhe da se vlijae i da se vpushta vo iskluchivo heteroseksualni odnosi) zatoa shto na mnogu lugje koi se zatvoreni po prashanjeto za gay pravata tokmu vlijanieto vrz mladata populacija im bode ochi (mene ne, samo se obiduvam da gledam malku i od nivna perspektiva) i toa e toa. Nema potreba ponatamu da se sozdava meshanica od temata ili da se "zabeguva malce", kako shto se izrazi ti.
    Mozhebi ednokraten homoseksualen odnos nema da te natera da stapish vo homoseksualen brak, no kje te involvira vo homoseksualen chin. Rabotite ne sekogash mozhat da se definiraat i ako odbirash da se vodish po taa deka od ednash ne se stanuva ili neshto slichno, ok.

6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.066
    Допаѓања:
    268.820
    Џоли, тебе не ти е природно.
    Да разграничиме.

Не е природно ни ин витрото, па сепак се прави.
    И нема тука ништо лошо.

Природни родители родиле и одгледале хомосексуалци :)

Во едно семејство е најважна љубовта, почитта и толеранцијата, сексуалниот живот е занемарлив :)

На Lolo5, MajklMK, tessie и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    ОК де, еве, се слагам. Можеби, ама можеби, дете на хомосексуални родители ќе се реши некогаш у животот да проба хомосексуален секс, за да види што е толку убаво у тоа што го прават мама и мама или тато и тато. И? Јас у ова не гледам проблем.

Пак ќе речам, ако не е хомосексуалец, ни од воспитување, ни од убедување, ни од пробување нема да стане.

На Lolo5, MajklMK, anamarija65 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.066
    Допаѓања:
    268.820
    Абе исто колку овие од хетеросексуални семејства ако ги интересира бре ист пол, ги интересира, макар мајката и таткото сексуално општеле пред очи на детето :)

На MajklMK, tessie, Sanjichka007 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Emili12321

Emili12321 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2014
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    288
    не сфаќам како воопшто можете да помислите дека ако некое дете има две мајки или две татковци дека и тоа ке биде хомо ... ако беше така немаше да постојат хомосексуалците оти сите се направени од мајка и татко и значи треба да бидат такви ама како што гледате не е секоаш така па затоа е ист случај и кај хомо семејствата...не сите деца се хомо.

На Lolo5, MajklMK, tessie и 2 други им се допаѓа ова.
  10. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Ama ochigledno povtorno ne sum razbrana. Ne se raboti tuka za roditelite/staratelite/posvoitelite na decata (roditelot e ogranichen vo sredinata u koja zhivee, samiot e inkorporiran vo nea i probuva i svoite deca da gi inkorporira vo istata shto e mozhno pouspeshno), tuka imame opshtestvo (znachi sredina) koe se menuva i pochnuva postepeno da nalaga poinakvi pravila od dosegashnite. I normalno e da naiduvash na lugje koi vo toa gledaat problem, sekogash koga nastapuvaat pokrupni opshtestveni promeni se javuva reakcionerstvo.

Ne ja poednostavuvaj tolku homoseksualnosta kako pojava, ne e sekogash taka - se ragjash i gotovo. Ushte vo antichkoto minato postoele nekakvi ubeduvanja oti zhenite treba da se koristat samo za oploduvanje, a vozvishena ljubov mozhela da se javi samo pomegju dvajca mazhi. I nekoi zaednici si egzistirale ureduvani na toj nachin.

11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.066
    Допаѓања:
    268.820
    Само не го гледам проблемот сеуште.
    Што ќе се деси?
    Ќе престанат деца да се раѓаат?

На tessie, Sanjichka007 и Papillon.Papi им се допаѓа ова.
  12. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Некој некого овде не разбира, тоа е очигледно. Ќе повторам, хомосексуалноста е нешто со што човек се раѓа. Хомосексуалноста исто така ја има и во животинскиот свет. Зарем и на животните некакво општество, трендови кои се менуваат или современи размислувања им налагаат хомосексуалност или хетеросексуалност?

Од друга страна, се сложувам дека човековата сексуалност е сложена и не е „или-или“. Некој може да биде и со жени, и со мажи, и во тројки, и да биде свингер, итн., што прави да биде малце потешко да можеме да му залепите етикета „хомо“ или „хетеро“. Постојат и бисексуалци. И трансексуалци. И така натаму-сексуалци.

Сето ова не го менува фактот дека хомосексуалноста, како општа појава во животинскиот свет (во кој спаѓаме и ние) е нешто што се добива со раѓањето, а не нешто што се учи или може да се промени.

На Lolo5, MajklMK, tessie и 4 други им се допаѓа ова.
  13. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Shtom si prizna ubavo, chitaj sega vnimatelno i povtoruvaj kolku i da ti treba, samo ne me vrti oko Kragujevca 456784 pati so istoto tupenje.

Nekoi lugje se ragjaat takvi shto ednostavno ne gi privlekuva drugiot pol. I kaj go sporev jas toa? AMA kaj nekoi sredinata mozhe da vlijae da projavat sklonosti kon svojot pol, kako shto se sluchuvalo vo antichkoto minato, kako shto i denes se sluchuva vo nekoi pleminja kade site mazhi se involvirani vo istopolovi odnosi... shto ne ti e jasno? Chovechkite emocii, kako i postapki mozhat da bidat lesno manipulirani i modifikuvani od bilo koj faktor. Od toa vlijanie na sredinata stravuvaat onie koi se zatvoreni za pravata na homoseksualcite. Jas ne stravuvam od nishto, ama gi razbiram i niv, svetot im se menuva.

Последна измена: 10 октомври 2015
  14. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.786
    Допаѓања:
    169.685
    @sjdgo сакам да прашам јас нешто, ако можи секако, навикната сум додуша да не ми се одговара на прашањата, така да слободно занемари го.
    Ако некој има истополов секс еднаш, два- пати, своеволно, од чиста заинтересираност, дали тој е геј?
    Ако некој има истополов секс присилно повеќе пати, дали тој е геј?
    Ако некој има хетеросексуален секс, но за време на сексот радо би мислел како партнерот е од ист пол, дали тој е хетеросексуалец?
    Дали сексот дефинира што човекот е?
    Ви благодарам доколу би одговориле.
    Peace :$

На Lolo5, kjukli, MajklMK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Se izvinuvam, ama vo odnos na boldiranoto, ne znam zoshto vo nekolku navrati meshate siluvanja u ovaa tema i so koj pamet?
    Sega, pred da odgovoram (ako voopshto ima potreba za toa) mene me interesira dali ostanatite captain obvious prashanja se retorichki, ili navistina ne gi znaesh odgovorite, a najgolema enigma mi e zoshto se upateni na moja adresa :?:
    Zhelba za odnos so lice od ist pol ukazhuva na homoseksualna sklonost, logichno. Ako ja nema zhelbata, a nekoj si probuva od chista ljubopitnost, mnogu verojatno toa e eden od primerite za vlijanieto na sredinata. Toj shto reshava da ja napushti soprugata zatoa shto ne saka zheni e homoseksualec koj uchestvuval vo heteroseksualni aktivnosti. Poslednoto prashanje, zavisi, ako nekoj na primer ima fetish za toa siluvanje shto tolku go spomnuvate, seksot i toa kako definira shto e.

16. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    За какви права станува збор ???
    1.Јавно да се шетаат за рака ?
    -кој кому може или пак го забранил тоа до сега ???
    2. Да склучуваат брак ???
    - бракот како институција кај нас е веќе во криза, се распаѓаат бракови повеќе отколку што се склучуваат, деца страдаат ... пекол без крај и сега уште оваа истополова заедница ... не знам, верувам има навистина што се сакаат како и кај straight паровите ама не ми се допаѓа баш баш
    3. Нели е ова некако помодарски кај нас веќе и општо во светот затоа што се глуми жртва на системот кој ете ко бајаги не ги прифаќа па, геј се и оние што не се за да извлечат некој бенефит како обесправени де.
    Не знам ама мене сево ова ми изгледа на шарада за да се извлече внимание и повластувања.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.109
    Епа еве, да не биде од помодарство и модерно време да се вратиме назад и да пробуваме да ги излечиме со електрошокови и да ги праќаме во кампови каде што ќе ги преобратат. Мислам нели, да не биде дека сме модерни.

На Lolo5, MajklMK, tessie и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Полека модата не е болест, жал ми е ако така сте разбрале, хомосексуланоста од секогаш ја имало и ќе ја има ама многу некако се глуми дека се жртви, а не мислам дека е така. Не сум слушнала до сега некого од работа да го избркале затоа што е геј и сл. некако не ми е издржана таа борба за права и паради и сл.

На oblace1, jacqueline.s и okcenzi им се допаѓа ова.
  19. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.109
    Па да не била таа борба уште ќе се случуваше тоа што се случувало порано, така што не ми е јасно како можеш да имаш такво мислење.
    Да, од секогаш постои хомосексуалноста, ама среќа во модерново време се избориле да не бидат третирани како да се гнасни и одвратни суштества.

На Lolo5 и tessie им се допаѓа ова.
  20. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Види јас прво не ги третирам ниту сум третирала како гнасни суштества и не познавам луѓе што така ги гледаат, светот секогаш ќе има вакво или такво мислење или став кон одредени нешта не се први и единствени што се соочуваат со осуди од светот па, не прават сите паради.