Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правата на хомосексуалците

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Pirana, 22 април 2014.

1. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Абеја, јас мислам дека удел во тоа што не ги прифаќате ваквите заедници, се луѓето кои ги спомна - оние кои секојдневно ги гледаме на телевизија. Па кога и да се спомене зборот хомосексуалец, во глава ви излегува слика од Боки 13. Цело време споменувате мажи, а никаде не прочитав некој збор за жените.
    Настрана од фаците што ги гледате на телевизија, во реалниот живот постојат луѓе кои не даваат никаква индикација за нивната сексуална ориентација. Баш напротив, водат многу повлечен живот. Не пречат никому.

И уште нешто - јас со години бев активист во Црвен Крст и имам сретнато многу напатени деца со тешка животна судбина. Ако не си видела како тие деца живеат, не можеш на памет да зборуваш. Веројатно тоа е една од причините зошто немам предрасуди кон хомосексуалните бракови и нивното посвојување деца. Затоа што фала му на Бога јас сум израсната во прекрасно семејство. И ако знам дека тоа дете од дом ќе добие чисти и здрави алишта, топол оброк, љубов и внимание - не е важно дали ќе има две мајки или двајца татковци.

Патем, темава е Правата на хомосексуалците, во кои спаѓа и прашањето за склучување брак. Затоа го пишав последното мислење. А успешниот брак е всушност еден од условите за хармонично семејство.

На MajklMK, tessie, De-lovely и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.593
    Може ли само на ова да одговориш - детето кое би им го дале на посвојување на двајца педери, дали е способно да ја даде својата согласност дека сака да живее со педери, дали е способно самото да размислува и да одлучува за себе, дали е полнолетно? Доволно ќе биде само еден, макар и краток одговор.

На Dvolicen и Mama25 им се допаѓа ова.
  3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.110
    Да, децата се мали, затоа општеството одлучува што е добро за нив и кои се општествените норми.
    Како на пример, педофилијата е лоша и се осудува, затоа што му носи штета на детето.
    Кај нас уште сме си со истите сфаќања, ама ќе се смени и тоа, ќе поминат години и години, ама ќе се смени. Зашто општеството ќе се освести дека е подобро за детето да живее во семејство. Во Америка во пола од државите е посвојувањето дозволено. Јас воопшто не оправдувам сè што излегло од таму, ама ова сосема го поддржувам. Секое дете заслужува да расте во позитивна средина, па ако тоа можат да му го пружат две мајки и двајца татковци нека биде така.
    Како божем сите што израснале со мајка и татко се нормални, не излегле од такви семејства убијци, педофили и што ти не.
    Толку од мене на темава, мислењето нема да се смени преку ноќ, а и ми нема поента да го вртам истиот муабет. Сепак, знаеме какво е мислењето кај нас за овие работи. :)

На MajklMK, tessie, De-lovely и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Bah

Bah Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.188
    Да секако дека можам да ти одговорам, со посвојувањето ти не го злоставуваат детето, т.е не го посвојуваат за да имаат сексуални односи со него туку за да се грижат за него. Очигледно си ги помешала работите што е секс, а што чување, посвојување и одгледување на дете. Ако тргнеме така со таа твоја логика ги прашал ли некој децата дали сакаат да бидат посвоини баш од тие луге иако се хетеро сексуалци, бидејки не значи дека по дифолт се добри луге, ги прашал ли некој дали сакаат да одат во школо, и да не набројуам.
    Незнам само дали е поентата да се има што повеке пстови, или навистина се нејасни некои основни работи?

На MajklMK, De-lovely, bittersweet и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.593
    Па еве нека ја преместат темава во кафе муабети-за да не се бројат мислењата, ако ви смета тоа.
    А знаев дека ќе добијам ваков одговор и дека одма ќе го поврзеш со тоа дали го прашува некој детето сака ли да биде посвоено од маж и жена.
    Но, овде не станува збор за сакањето, емоциите, тие самите ги тргате на страна кога станува збор за споредбата со другите сексуални перверзни однесувања (педофилија, зоофилија, некрофилија...) а токму тоа и прашував, за да ги ставиме во исти кош сите овие первезњаци, а не да ги оградувате останатите, детето не може да размислува само и кај едните и кај другите.
    А општеството ептен ќе размислува во нивно име кога ќе ги даде на педери да ги посвојат, е дури тогаш ќе почне да се губи смислата на животот и репродукцијата.
    И јас не би се задржувала веќе во темава, освен ако не излезе нешто ново и актуелно, за да не множиме мислења, да не се нервираат луѓето.

На Mama25 и vinozito1 им се допаѓа ова.
  6. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472

И, сакате да кажете дека ова се здрави личности? Сакате да кажете дека овие личности одлично би се грижеле за едно дете? Дека е во ред на вакви личности што се шетаат голи по улици да им се даде еден невин живот кој тек треба да се воспитува и основа во здрава личност? Ајде бидете искрени и реални.

За вакво однесување не постои оправдување, а ова сме го виделе сто пати низ светот, секаде каде што тие огранизираат паради се случува ова. И јас не можам да имам друго мислење од тоа дека тие не се достојни за родители. Кога самите гледаме што се случува, самите тие ни ги сервираат овие работи пред очи. И како јас да мислам сега дека еден ваков пар ќе бидат добри родители? Хомосексуаците што ги познаваме и што се во ред личности се само 10%, каде се другите 90% кои се вакви како на сликиве? И на такви луѓе вие би довериле невин живот? Јас не би, искрено.

Јас на овие слики не гледам зрели личности кои знаат што сакаат, не гледам грижливи потенцијални родители, гледам само еден куп луѓе на кои потребата за внимание и потребата за поголемо его им преовладува во разумот. Ништо повеќе.

И, не пишувајте сега дека не се сите такви, да, не се, ама ако се дадат права за посвојување, тој закон ќе важи за сите, и за овие погоре, така што некое дете ќе отиде да живее со вакви луѓе.

И тоа "подобро со нив отколку во дом", јас не го сметам за релевантен аргумент. Зошто да им се даде на нив кога може истото дете да се даде на нормален брачен пар? Барем во Македонија, а и секаде во светот има голем број на брачни парови кои чекаат со години за посвојување на детенце. Барателите не се во дефицит, па ајде сега колку да не седат децава во домови ќе ги дадеме на некој, било кој... Баратели за посвојување секогаш имало многу над нормалното, така што тие деца нема потреба да се дадат на геј пар, кога може да се дадат на нормален пар.

Што се однесува до мене, што сакаат нека прават, мене не ми смета ако некој е геј, не ме занима што тој прави дома и со кого, сум имала и во близина и не бегам од нив, нема да ми смета ни да им дадат право за склучување на брак, АМА за посвојување на деца дефинитивно сум за едно големо НЕ и тоа мислење нема да го променам.

На PaLaVa, Mama25, sweet-star и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Kacjushka

Kacjushka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    170
    ^ На серија видоа дека е ОК геј брак и посвојување деца во истиот и сега ОК е.

99% од поборнициве ниту дошле во контакт со хомосексуалец, ниту запознале некој од нив доволно добро. Онака само, си градат слика за некои си грижливи родители и топол дом врз база на желби и илузии (можеби и ќе ги пренесат понатаму на некој подеднакво незапознаен со реалноста). Од каде делумно потекнуваат тие илузии мислам дека ми е јасно, дечкиве само на турски евтин прашок се алергични, инаку со амерички во ред е, работи пералната.
    Eте некои од нервоза почнаа и да пишуваат чудни, несврзани мислења, без допир со реалноста. Правилен беше мојот заклучок, бадијала е пишување на оваа тема.

8. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.110
    Не сме запознале, дека нема кај нас воопшто. :rofl: Немаме ние тука хомосексуалци, сите се нормални зашто се израснати во нормални семејства со мајка и татко. ;)

На tessie, Edie.S и Hipster им се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.263
    Допаѓања:
    157.655
    Кога сме на тема - она што е природно, природата и луѓето и нивниот збес, па дури и со хомосексуалноста. Околу тема природа:
    https://www.youtube.com/watch?v=aiT2OSAbogw

Таа не е избор, туку е исто така природа.

Детето не можело да размислува... на децата им треба само позитивна и здрава атмосфера за растење. Има хетеросексуални бракови полни со насилство кои секако создаваат деца со проблеми, но тоа не е важно нели, важно е да се придржуваме на ригидноста на општеството така што би создавале тензии и би живееле напнато и лошо, инаку би ни било досадно. Децата и те како размислуваат и разбираат, разликуваат добро од лошо и од љубов и омраза.
    Геј родителите би требало да поминуваат низ истата ригорозна постапка за одобрување на старателство исто како хетеросексуалните парови и тоа треба да биде единствениот филтер.
    Технички, сите геј парови кои бараат старателства, до сега потекнуваат од хетеросексуални семејства односно парови, бидејќи е релативно нова работа, порано немало шанса за такво нешто,нејсе, растени во "нормални" семејства сепак се геј. Дали тоа ви значи нешто? :)
    На природата не и е непознат овој феномен, така што не се секирајте дека родот ќе ни угине, секогаш ќе има и хетеро и хомо, со тоа што ќе има повеќе среќни деца чии што хетеро родители се одлучиле да ги остават во дом или хетеро парови кои се одлучиле воопшто да немаат деца, а овие сакаат и ги добиваат со сурогат (ма да со сурогат имам мааалку друг став, чисто од друга причина и тема која не е за тука и беше предмет на панел дискусија на една конференција,всушност важи и за хетеросексуалните бракови, колку и да е алтруистичка и убава идејата, потегнува други проблеми потоа, кои навистина не се лесни и се долготрајни, последиците ќе се видат за 50 години буквално). Деца со повеќе шанси за живот и тоа среќен, наместо растење во сиропиталиште.
    Ако е среќа, зошто да не е?

Мене единствено не ми се допаѓаат поединците од геј заедниците кои повеќе работат во друга насока. Односно создавање на ефект на малцинство со цел да се предизвика изнудување на повеќе права, а не по реален и праведен пат на нешата за што и огромен дел од да речам обичните хомосексуалци не се согласуваат и срамат. Една од тие работи се геј парадите полни со експлицитност каде што сериозно и самите се запрашуваат што точно прават со голотијата, па оние кои што се борат нели за нормалните работи кои им следат добиваат минуси на сметка на тоа и не можат да се изборат за нештото токму заради овие. Па и самите се збунети дека можеби е масло на ригидните хетеросексуалци кои потплатиле вакви екстреми со цел да имаат потоа наводни аргументи дека хомосексуалноста е зло.
    Ама да бидеме реални и кај хетеросексуалците постојат изроди и чудаци, мислам чудак од тој калибар е и девојката која полугола оди во дискотека и секој ден има по нов уан најт стенд, такви со дупки во ушите и ишарано цело тело заради немање друг концепт како да се издвојат од масата итн итн итн.
    Ако ги гледате исто, ќе видите дека е исто.
    Како што хетеро не се исти, така и хомо не се сите исти и таму има нешто што е нормално и нешто што е ненормално.

Бракот е измислена општествена, социјална и правна категорија.
    Постојат многу бракови без никакво семејство, иако има мајка, татко и деца во него, затоа што за семејство треба многу, многу повеќе од потпишан лист хартија и како-така создадени и одгледани деца.
    Семејството е основна клетка на општеството, а како што гледам вие сте против семејството.

Сексуалната определба не е единица мерка за морал, ако обете категории се сфатат нормално и природно и се гледаат низ исти очила, ќе видите дека и на двете страни се случува буквално истото и се само обични луѓе...кои сакаат да бидат сакани и да припаѓаат. Што е толку тешко јас не разбирам?

На MajklMK, De-lovely, bittersweet и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Баш така на серии видовме, прв пат геј и лезбејки, не е Скопје и Македонија полно со нив.
    Зашто се лажете и замишувате при здрави очи не ми е јасно.

Абе луѓе вие не сте свесни колку од вашите пријатели, роднинини и познаници може да се хомосексуалци.
    Зашто не се оние паднати од марс, си имаат пријатели роднини колеги, си живееат меѓу нас.
    Сега се супер нели зашто ги клаисифицирате за "нормални" ама ако ви кажат дека се хомосексуалци одма ќе ги направите неморални и никакви, во истиот секунд, а тие се исти како што биле и претходно.

Имате премногу предрасуди за тие луѓе.
    Лично знам не еден, преку 10 дечки што се геј и една девојка, спрема мене биле секога многу фини и никогаш не ги делам затоа што го посакуваат истиот пол. Нит се насилни, нит се зоофили, манијаци или не знам што се обидувате да ги прикажење, да ги видите на улица никој од вас нема да познае барем за пола од нив дека имаат дечковци а не девојки.
    Работливи се паметни со завршени факултети и добро воспитување домашно.
    Не знам зашто ви сметаат толку, во прочем не ги киднапираат вашите деца, туку посвојуваат деца без родители, мислам посвојуваат во други земји не кај нас. Кај нас до вчера беше срамота да се има вонбрачно дете, кога имаше некој посвоен во фамилија одма се креваше фама и оговараше цело маало,така да за ова па јасно е дека ќе бидеме фрапирани како којзеа што се случува.

Искрено замислите дека вашиот најдобар другар е геј и тоа го дознавате денес, дали би го класифицирале како зоофил, педофил и ненормален само заради фактот што е геј, оставајќи ги на страна фактите што го знаете вистински пола свој живот и каков всушност е он?

На MajklMK, tessie, Edie.S и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Kacjushka

Kacjushka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    170
    ^ За тебе се предрасуди, за мене се реални проценки на карактер. И затоа сум убедена дека немате блиски познаници хомосексуалци, од муабет само ги знаете, а своите ставови за нив ги влечете од серии. И не видов никој тука да рече дека хомосексуалците се зоофили за да вадите од контекст. Со сосема друга намера беа спомнати педофилијата и зоофилијата, не за да им стојат во опис на хомосексуалците, луд заклучок.

12. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Абе мислите што сакате, какви серии какви бакрачи, реални луѓе од месо и крв, не измислени фиктивни ликови, со име и презиме и матичен број.

Имате и вие сите по некој таков ама не сакате да признаете.
    Нема муабети рекла казала, лично и персонално познавање и дружење.
    И не само од Скопје, од другите градови па колку има, ама сироти се што се кријат од дома и од секаде за да не ги избркаат од дома.

Реалноста е таа, вие можете да зборите што сакате и да се вадите дека премногу гледаме филмови и серии (што не викам дека не е точно :D ама побогу ако вие не знаете да расудите ралност од фикција, некој пример знае) ама тие постојот и се меѓу вас.

Моја најдобра другарка конкретно живееше со хомосексуалец под кирија една година,и можам да кажам дека повреден, почист, попедантен човек јас немам сретнатно.
    Што си правеше тој во соба никого не го интересираше, ниту пак дозволи некој да го види тоа или да се експонира.
    Вие имате предрасуди само зашто гледате серии и филмови од Америка и мислите далеку е тоа, гнаси, нема кај нас такви, ама реалноста драги мои е друга.
    Башка луѓе се и тие, луѓе како не ви е жал а нив искрено не знам посебно да ги правите како да се под нас или нешто монструозно, кога реално не се.

Колку хетеросексуалци силуваат млади девојки и е девојчиња и тоа угледни луѓе, со имиџ и дипломи, никој и ништо не рече за нив, сите се нафрлија на хомосексуалците.

Утре вашето дете да ви дојде дома да ви рече јас сум геј/лезбејка исто ќе мислите дека е монсторум кој треба да го палите на клада или?

На MajklMK, De-lovely, bittersweet и 2 други им се допаѓа ова.
  13. missfortuna

missfortuna Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    171
  14. Kacjushka

Kacjushka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    170
    ^^ Па ти не разбираш воопшто што сакам да кажам. Јас не би имала оформен став за нив и не би го коментирала нивниот ментален склоп ако не ги познавам во доволен број. А бидејќи ги знам, знам и дека вашата оцена по ова прашање врзано со нив не е воопшто реална.
    И другите ги обвинувате за предрасуди, а не сте компетентни да зборувате кога и самите вие имате предрасуди кон оние што не го делат вашето мислење, што се забележува од вашите постови. Одма се знаете и кој како би постапил во одредена ситуација, знаете и кој како размислува без да се потрудите да му го разберете ставот дури и кога дополнително ќе го образложи, се вие знаете.

15. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Ако за тебе не се предрасуди тоа што сите хомосексуалци се ставаат во ист кош и се нарекуваат ненормални, педофили и што се, тогаш не знам што се предрасуди искрено.

Не се обидуваме да ви го смениме мислењето, бидете колку сакате против посвојување на деца, ама реално не сте во право да ги окарактеризирате со секакви имиња и придавки само зашто не сте како нив.

А во Македонија има, и те како има, не како последица на западот или Америка, кога ќе ми каже некој отидоа на запад и се попедерчија ми се повраќа.
    Одсекогаш ги имало и ќе ги има, само работата е кога ќе се соочиме ние со реалните факти и вистината не знам, можеби никогаш.
    Постојат и ќе постојат без разлика ние дали ги подржуваме и сфаќаме, тука се и живеат и ќе живеат.

На MajklMK, tessie и makedonkamak им се допаѓа ова.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.263
    Допаѓања:
    157.655
    Качјушка, можеби е до твојот поглед на гледање, а не на останатите. Со негативниот поглед не ме чуди и да привлекуваш кон себе си и хетеросексуални и хомосексуални луѓе кои можеби не се добри како луѓе,што нема врска со нивната сексуална определба.
    Јас познавам хомосексуалци кои се одвратни како луѓе, како што познавам и такви хетеросексуалци, но тоа нема врска со нивната сексуална определба, но па и ги држам на дистанца, освен ако не мора да сработиме некој заеднички интерес.

Како што може некој да ти рече за некој хетеросексуалец дека е ужасна личност,а ти можеби ја гледаш како најпрекрасната на свет. Тоа ти едно та исто.

Не мора некои карактерни негативности или атрибути да ги препишувате на сексуалната ориентација, туку едноставно на карактерот на личноста, во тоа е штосот.

Тинк абаут ит.

И како ние тебе треба да ти веруваме дека познаваш такви и знаеш какви се и заради тоа така мислиш, а ти не веруваш на тие што викаат дека познаваат такви и знаат дека се сосема ок?!
    По кој критериум ќе одредиме дека твоето е поисправно мислење од мислењето на другите? И пореално де...

17. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.593
    Сигурно и зачнувањето деца е измислена категорија, исто и половите органи и процесот на репродукција.

Баш се "слатки"

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. missfortuna

missfortuna Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    171
    Луѓе друго е на зборови ама сликиве :puke:

19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.263
    Допаѓања:
    157.655
    Да, бракот може, но и не мора да постои за да постои семејство, како не ти е јасно тоа? Општествена и социјална творевина е за да се олесни начинот на живеење, само некако не го сфаќаш тоа, тоа не значи дека го негирам бракот ако викам дека е алатка за бранење на одредени права. Копчај малце.
    А во тоа ти вметна дека сум рекла дека зачнувањето деца,половите органи и репродукцијата се ИЗМИСЛЕНИ. КАДЕ ГО КАЖАВ ТОА?
    Секако дека не се измислена категорија, како што и хомосексуалноста е не е и е позната и кај други видови на живот на земјава. Има и еден куп научни студии, повели па едуцирај се, барем интернетот ти го овозможува тоа денес.

И пак е субјективно ти како гледаш на оваа слика, а не фактичко. Што да ти кажам друго? Може на некого да му е одвратно, на некого убаво и не треба да ви биде гајле за тоа, аутпутот е дека така се чувствуваат и се среќни, се спротивно би ги водело во фрустрација и несреќа кои би носеле друго лошо во општеството. Од фрустрации до војни и насилства и тоа е подобро нели?

На MajklMK, makedonkamak, Edie.S и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.593
    Да беше тоа кажано од тебе, ќе беше вметнато во твојот цитат. "Копчај" малце.
    Само редактирано било мислењето, па не си го видела, беше потенцирано.