Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правен факултет-Јустинијан Први

Дискусија во 'Образование' започната од MyMar, 4 јуни 2010.

1. Iva-Sliva

Iva-Sliva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    46
    Јас го положив тој со многу многу среќа (што обично не ми се случува), пред една година, а прашања немав. Ги потцртував најбитните работи во книгата (два дена пред испит) плус прескокнав скоро 200 страни и за среќа поголем дел прашања беа од тој материјал кој го поминав. Сконцентрирај се. И крши нога![/quote]

Фала :( проблемот е во тоа што немам баш многу време за да научам... на работа сум поголемиот дел од денот... ќе пробам да најдам прашања или пак ќе одам на среќа :( фала во секој случај

2. Marie.m

Marie.m Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    764
    Искрено ве замолувам да ми помогнете, зошто друг начин да се информирам немам :(
    Излезе соопштение, она за пријавување поправни http://www.pf.ukim.edu.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=1161&mid=621&tabId=1&tabindex=0
    е сега ништо, ни јас, ни моите колеги не сфаќаме... Прво во електронското досие со стискање пријавување испит ли се пријавува поправен, зошто друго копче нема?
    Паднав и на двата колквиума по историја значи дека треба да се пријавам дури на 18? (пошто друг немам)
    Трето на распоредот пишуваше дека ќе полагаме од 20 , 21, 23 итн.. А овде пишува дека списоци ќе објават на 21, а јас баш тој ден требаше да полагам... Дали ова значи дека ќе бидат поместени поправните?

Ве молам ако некоја од вас знае да ми каже, зошто знаете колку се „информирани„ во студентски , а во ЕКТС ништо не ни кажуваат... а допрва ние и испити ќе полагаме , овие се само влезни колквиуми :worried:
    Благодарам однапред.

3. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Цитирам:
    Студентите кои ќе ги полагаат и двата колоквиуми (прв и втор заедно, истите ќе МОРА да ги пријават од 18 до 20 јануари преку своите електронски досиеа Пријавувањето е задолжително На 21 јануари ќе бидат објавени списоци на студентите кои пријавиле
    Значи пријавуваш на 18ти, на 21 ќе се видиш на список,ако случајно те нема,одма одиш на студентски прашања и се пријавуваш, тогаш и ќе дадат распоред кој ден што се полага.

А од каде таа информација дека 20-21-23,,,,итн се полага

4. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Преку електронско досие се пријавуваат поправните, кај да е ќе се овозможи опцијата и кликаш таму кој колоквиум или испит и готово.
    Доколку те нема на список ништо страшно, со книжен испит кај драги непосредно пред полагање ќе те внесе и си полагаш.

5. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Е ако не се лажам, за да поминеш во втор семестра мораш 2 предмета да имаш положено.
    А ако немаш два, незнам дали натаму имаш пак шанса за полагање, дали се плаќа нешто за да продолжиш....тоа незнам како е?

6. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Имаше објавено распоред на страната кои денови ќе се полагаат поправните ...значи пишуваше дека 20,21
    24 и 25 од правните ќе се полага ...а сега во соопштениево пишува дека на 21 ќе објават списоци. И мене навистина ништо не ми е јасно?? :^)

7. Marie.m

Marie.m Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    764
    Фала ви многу на сите, инаку да до предмлаку имаше распоред и за поправните, ама очигледно сето тоа паѓа во вода.

8. mlover

mlover Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    7
  9. SABAH

SABAH Активен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    26
    Snow, ако го имаш прирачникот за студирање - таму пишува, според толку освоени кредити, можеш или не можеш да полагаш. Мислам дека беа 3 предмети (положени) но зависи и од збирот на кредитите.
    поздрав

п.с. јас го немам прирачникот, иначе ќе проверев

10. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    ^ А ако нема доволно кредити, нема право да ги полага предметите од следниот семестар, се додека не положи барем два од претходниот.

11. SABAH

SABAH Активен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    26
    Да, да, да, така некако беше. Знам дека од моја група имаше неколку студенти кои изгубија цела година т.е. не можеа да полагаат ништо од наредниот семестар. Можеа да присуствуваат на предавањата, ама полагање - никако. На крај со наредната генерација се вклопија.

12. WomanInRed

WomanInRed Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2011
    Пораки:
    1.605
    Допаѓања:
    1.607
    Не е само кај мене проблемов, све е исправно и послем ми се појавува ерор некој, не можам да пријавам поправни... И сега?

13. SABAH

SABAH Активен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    26
    Обично се ‘‘оправа‘‘ ден - два пред полагање, ама кој да ги знае.

14. najubava2010

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    За пријавување не му ја мислете ќе се среди, и да не профункционира вие учете си, ќе ве пуштат да си полагате.

За заверување на семестар потребни се минимум 14 кредити т.е. два положени предмети. Нели секој предмет носи кредити оние што се на колоквиум по 8, а оние на испит по 6.
    Ако немаш положено два неможеш да ги полагаш предметите од наредниот семестар, можеш само да ги слушаш.

Има можност да полагаш и во казнена, негде во Февруари-Март, оваа е највеќе за тие што немаат услов фатено, добиваат уште една шанса пред првите колоквиуми од летниот семестар. Со тоа што полагањето во казнена се плаќа 1000 по предмет.

15. WomanInRed

WomanInRed Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2011
    Пораки:
    1.605
    Допаѓања:
    1.607

Викаат дека требало 16 кредити?!! Ништо не ми е јасно, и јас прочитав во прирачникот дека со 14 ама сега викаат дека со 16...

16. najubava2010

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Не, не 14 се.
    До сега сите 4 семестри запишав срамота е да незнам.

Но не ме држи за збор, јас сум си по она глупоно ЕКТС на заокружување, генерација 2009/2010 и за нас така беше т.e. така е. Еве сега треба 6 семестар да запишам и така е, минимум 2 предмети положени се условот.

17. WomanInRed

WomanInRed Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2011
    Пораки:
    1.605
    Допаѓања:
    1.607
    Леле ако е така :) а и за политички науки и за новинарство е исто? Извини малце замарам ама ете ти знаеш повише :)

18. najubava2010

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Јас сум политички и е така за политички 100%, а верувам и за другиве т.е. за новинарство и правни.

А и логично некако ми е 14, да треба да положиш два предмети, од кои едниот задолжително да биде од 8 кредити а другиот да може и од овие полесниве од по 6. Кога би биле 16 ќе мораш да ги бркаш овие колоквиумскиве само а овие од по 6 кредити така не би значеле многу, освен да го прават збирот од 180 кредити за дипломирање.

19. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    За фаќање услов потребни се 14 кредита, добро си кажа Најубава.
    Е сега, имаш и предмети што носат само по 4 кредита, како Граѓанско право и Стварно право. Овие се на правен смер предмети.
    Носат најмалку крдити, а ко за беља натешки се.

20. Marie.m

Marie.m Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    764
    На премер,сега во прв семестар положувам 2 предмета од по 7 кредита и имам услов за да полагам од втор семестар. Мене ме интересира што се случува со тиа предмети што сум паднала, до кога најкасно морам да ги положам, или можаат да чекаат ?