Здраво, Јас сум бруцош оваа година, ама од оправдсни причини пропуштив некои од предавања, па би сакал да ги усогласам инфорамциите кои ги добив. За Историја на право знам дека ќе се полага на делови , ама не знам како ќе биде за влезните колоквиуми за другите предмети и што и кога ќе се полага. Воедно, доколку некој може да сподели искуство и совети од помината прва година на Правен , би му бил многу благодарен. Колку испити минумум треба да се положат за услов за втора и до кога?
Po sekoj predmet ima 2 kolokviuma i se ode na ispit. Eden semetar imas 30 kredite,treba da imas polozeno 7-8predmeta mislam za uslov.
Повеќето предмети се оди директно на испит. Ние само социологија имавме влезен колоквиум за да имаш право да полагаш испит. Имаше 10 прашања од кои 6 треба да ти се точни за да го положиш влезниот колоквиум. Историја претпоставувам си кај Мелина штом имате полагање на делови. Во главно есејски се прашањата. Оди на претходната страна имам објаснувано за професорите и предметите. Уписот оди по семестар, односно прв со трет, втор со четврти итн. Тоа значи треба да имаш положено 50% од прв семестар за да запишиш трет семестар, втора година (во случајов ти требаат само 2 предмети). Сепак полагај си редовно, бидејќи ако ти се насоберат ќе ти биде многу потешко.
Девојки јас презапишав општ дел на граѓанско право во јануари но не следев настава и немам активности од предавање, дали ќе ми дозволат да полагам?
Мора да имаш услов за да полагаш, но пиши и на демонстраторката, мислам може таа да ти даде тема за презентација, па да презентираш нахнадно.
За поени за активност знам дека треба, но знам некои колеги кои имаа презапишано а полагаа без поени од активност и Тина не им правеше проблеми. Инаку таа проектна задача пред демонстраторката се презентира или пред професорката?
Искрено не знам, знам лани така им даваше презентации. Да им пишеш маил или на демонстраторката или на професорката најубаво.
Zdravo na site! Ve zamoluvam tie sto imate iskustvo od polaganje ispit kaj profesorite: Melina Grizo, Jasna Bachovska - Nedikj, Karolina Ristova - Asterud i Vladimir Kandikjan, da go spodelite so mene.
Оди на 104 страна од темава, имам објаснето. Стегни на заборавена лозинка, па ќе го напишиш емаилот и таму ќе ти стигни за промена. Само има некој проблем со ајноу системот, се жалеа колеги, па не знам дали го средија или не. Во секој случај пробај.
Јасна е многу добра, нема да имаш проблеми кај неа. Астеруд - коректна е , но си бара преемногу учење ( она што Ви кажала тоа и го бара, ништо надвор од материјалот). Кај неа ретко кој добиваше 9 и 10. Али како и да е, треба да вложиш многу труд за тој предмет. Кандикјан - коректен бара многу знаење, во врска со оцените јас колку што се сеќавам многу повисоки беа пред сесија. Со лесно
Мислење за Елена Михајлова Стратилати ? Што бара за Меѓународно Право за Правата на Човекот и Мирно Решавање на Спорови?
Kako izgleda otprilika pismen ispit kaj Kandikjan? Slusnav imalo 4 prasanja - 2 od mikro, 2 od makroekonomika, (a na sekoe prasanje moze da se bira za sto sakame da odgovarame). Primer: Fiskalna/Monetarna politika. Determinanti na ponuda/pobaruvacka. Drzi voda ova ili e spekulacija?
Баш така беше кога полагав во Септември. Само да знаеш професорот си бара обилни одговори дури и за 6ка.