Здраво на сите! Јас сум сега 4 година со гимназиско образование. Би сакала да знам како е тоа да се студира правен факултет. Дали е навистина толку тешко? Колку траат студиите? Колку се плаќа? Што би ми препорачале како веќе искусни студенти на нас помладите? На што да обрнеме внимание? Дали е потребна постојана присутност? Како оди тоа со роковите и испитите? Какви се професорите? Дали можам кога ќе излезам од таа институција да се чувствувам дека навистина нешто научив? Дали имаме можност за во сртанство? Колку често е барана присутноста на наставата?Би ви била благодарна ако одбоите мал дел од вашето драгоцено време за да ми дообјасните.Ви благодарам❤
3 години се додипломските плус 2 години постдипломските. Трите години се плаќаат 200/400 евра од година (зависи дали си државна или приватна квота, скоро сите влегуваат во државна), а плус двете години постдипломски се 1000 евра од година. Не дека е тешко, ама има обемни предмети и си бара учење секако. Имаш три редовни сесии и одма после нив казнени. Присустност на предавања повеќето професори не бараат, но сепак зависи од професорот, а и полесно ќе ти е тебе ако слушаш предавања и си активна. Отприлика тоа е, ако имаш уште некои прашања слободно пиши ми.
некој од политички ако има сугестии за изборни и опциони предмети кај кои професори е најпаметно да се земат? Во однос на достапност, малтретирање околу испитот и сл...
ПС. за изборен историја на дипломатија кај Мелина Гризо дали некој знае како е полагањето, се презентира трудот?
Decki dali nekoj se sekjava na prasanjata so bea sea po socioloja na ispit prva godina ako gi znae nekoj neka gi pise itno mi trebaat ve molammm
Mozes da zapises vtor semestar a za da zapises tret treba da imas polozeno dva od prv i dva od vtor semestar za da zapises tret
Ne ne, vtora Ne znam sega dali treba da se plati pak semestar ili ne? I dali treba predmetite sto ne mi se polozeni od vtor da gi zapisam?
Zdravo imam edno prasanje 2ra godina sum na pravniot fakultet, do sega site ispiti mi se polozeni osven voved vo pravo(go prezapisav) i ovaa godina Prosekot mi e okolu 8,50 Na drzavna kvota sum, pred malku procitav deka eden predmet dokolku go zapisete 3pati pagjate vo privatna kvota dali e tocno? Zatoa sto voved go zapisav ednas neli vo prva godina , pa ovaa godina prezapisav i ako ne go polozam dali slednata ke treba da padnam vo privatna kvota spored ova