Студентска група на Правен факултет “Јустинијан Први”. Напиши вака на фејсбук. Не можам да најдам линк да ти пратам.
Предмет како предмет во прв семестар немаш со услов. Иначе семестрите се поврзани парен со парен и непарен со непарен. Значи положено минимум 50% од прв семестар како услов за упис на трет семестар. Иначе мислам паѓаш приватна квота, не знам точно. Како и да е ти гледај да си положиш со време. Условни предмети што влечат други предмети доаѓаат покасно.
Од друг факултет сум и го земав Право на друштва како изборен. Како да знам кај кој проф треба да слушам, дали има некој распоред објавено или треба да чекам додека не ми внесат во Iknow?
Здраво, четврта година средно сум, планирам да се запишам на правен, имам неколку прашања, ако некој може да ми одговори. Прво ме интересира дали кога ќе се положат сите испити од првиот циклус на студии се дипломира па се оди на втор и кога ќе заврши се магистрира или не. И нешто околу семестрите, прочитав дека студентската година почнува на 1 октомври и зимски семестар трае до 15 јануари а летен од 15 јануари до 30 јуни а исто пишуваше дека студентската година почнува на 1 октомври а завршува на 30 септември следната, не ми е јасно ова. Благодарам.
Има распоред на веб страната. Оди во распореди. После три години се дипломира, па ако сакаш да магистрираш одиш уште плус две години. Значи вкупно 5 години. Зимски семестар трае од 1ви октомври и трае до 31 декември, предавањата се овој период. Полагањето е после празниците во јануари и трае до почеток на февруари. Летен семестар почнува од средина на февруари и трае до крај на мај. Цел јуни се полагања.
Vi blagodaram, a koja grupa sme dali ke bide objaveno na iknow vo licni podatoci ili i toa bi trebalo na stranata?
За тоа не знам. Ако си сега прва година почекај. Јас кога бев прва ни пратија баш на првиот академски час. Проверувај мејл или страната.
Дечки, ми останаа 2 предмети од зимски семестар и на студентски викаат дека мора да се презапишат сега со тоа што треба еден (ваљда) предмет од овој зимски да оставам за нареден зимски поради надминување на кредити. Е сеа, дали тој предмет што ќе се остави за нареден зимски мора да биде задолжителен или може изборен?
Koi predmeti se najteski vo prv semestar? I ako moze sovet sto e poubavo i polesno informatika ili rimsko pravo
Лично најтежок ми беше “Вовед во право”. За информатика или римско зависи кој професор ти е, ама ете би рекла информатика е полесно.
so ogled na toa sto imame po dva profesori za nekoi predmeti dali ispit se polaga kaj dvata profesori, ni odreduva upravata ili birame kaj kogo sakame da polagame?
a zosto treba da biras megu tie dva predmeta? kolku sto znam gi nemame vo prv semestar ili treba da imame i izborni predmeti?