Најкратко што може да се опише новиот систем... За секој предмет во колквиумска недела се полага ВЛЕЗЕН колквиум од 15 прашања од кои ти требааат 8 за да го положиш. Ако ги положиш двата влезни колквиум имаш право да одиш на завршниот дел,а тоа е усниот или писмениот испит за кој одговараш за целиот материјал, најчесто испитите ни се усни со влечење комбинација на испитни прашања каде раскажуваш цели лекции, или пак блиц прашања низ целиот материјал. Нема веќе есеи, ниту поени за активност, со исклучок на некои предмети каде што даваат, ама најчесто не ги вбројуваат во поените за оцена, туку ти се олеснителна околност за повисока оцена (ако така те процени професорот). Со искуството од претходниот семестар – ниту еден професор не ни ги погледна поените за активност, барем во мојата група така беше. И најважнотот ќе заборавев, за кое сега поднесуваме петиции и барања да се промени ама уште нема никаков одговор. Доколку само ЕДНАШ паднеш на испит го презапишуваш предметот со цена од по 8 евра по кредит, нема повеќе редовни сесии и не е како порано кога имаше можност 3 пати да се полага предметот без да се презапишува.
Можност за само еднаш да се полага испитот?! Поголемиот дел од предметите имаат по 7 кредити, и оп 56 евра од предмет. Машала!! Ќе се наполнат со пари. А сигурна сум дека предмети од типот на Економика, Граѓанско, Трудово и сл. студентите како крушки ќе паѓаат. ц ц ц Него, во ред е што ја вратија старата програма на студирање, да се разретчат малку правнициве, зошто не знам каде ќе не собере сите да се вработиме. Ама од друга страна, многу е нечесно да дадеш толку мали шанси, само за да пикнеш во џеб нешто. Сега мито ќе си фршти на сите страни. Не дека до сега немало, ама сега..... Значи, најврскаџиски и најкорумпиран факултет е правниот. Точка.
СО О П Ш Т Е Н И Е Им се соопштува на студентите запишани во прва година на прв циклус на студии во учебната 2011/12 година, на сите студиски програми (правни, политички и студии по новинарство), а во врска со член 7, точка (4) од Одлуката за измена и дополнување на Правилата за студирање – Анекс на студиските програми на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, донесена на седницата на Наставно-научниот совет одржана на 8.7.2011 година, и член 1 и член 2 од Одлуката за измена и дополнување на Правилата за студирање – Анекс на студиските програми на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, донесена на седницата на Наставно-научниот совет одржана на 24.2.2012 година следново: Студентот што нема да освои минимум 16 поени (2 комјутерски теста по минимум 8 поени - редовни студенти), односно не освоил минимум 16 поени од едниот комјутерски тест (вонредни студенти), има право да полага во поправниот термин во тековниот испитен рок. Студентот што нема да освои минимум 16 поени (2 комјутерски теста по минимум 8 поени - редовни студенти), односно не освоил минимум 16 поени од едниот комјутерски тест (вонредни студенти), ниту по поправното полагање, ја презапишува предметната програма. Студентот кој освоил минимум 16 поени (2 комјутерски теста по минимум 8 поени - редовни студенти), односно минимум 16 поени од едниот комјутерски тест (вонредни студенти), но не го положил вториот дел од испитот, има право да го полага вториот дел од испитот најмногу уште еднаш (во наредниот испитен рок), без да ја презапишува предметната програма. Студентот кој освоил минимум 16 поени (2 комјутерски теста по минимум 8 поени - редовни студенти), односно минимум 16 поени од едниот комјутерски тест (вонредни студенти), но не го положил вториот дел од испитот и по втор пат, ја презапишува предметната програма. Скопје, 15.05.2012 година Д Е К А Н, Проф.д-р Борче Давитковски Значи БРАВО
Значи алал да му е на системот и факултетот, од сите факултети ние сме црни овци, искрено ич не ми се прави мерак, одмилено ми е да идам и на факултет веќе. Се правам тоа што не сум, да се тепам за презентации да извадам барем некој поен, да трчам по кабинети за семинарски,да им се упикувам на професорите, да поставувам дополнителни прашања као демек ме интересира,да идам у читална за време на пауза.. Е НЕ МОЖАМ! прв семестар ништо не правев срам ми беше, па на крај морав се да ми зависи од испитот.. ужас. Те моткаат како сакаш, што е со колоквиумите? Полагања од петок, сабота, пон, вторник и среда? АБЕ АЈДЕ! шо сум јас?? Уфф значи немам коментар повеќе да знаев дека е вака... Да знаев дека дошло време на среќа да одговараш и да се молиш колку да поминеш само и само да не го влечкаш предметот.. искрено би размислила дали би се запишала.
СРАМОТА! Сестра ми студира на овој факултет и се мачи и нервира секој ден жалосно бунете се барајте си ги свопите права! http://neutralec.blog.mk/2012/03/30/stu ... se-prazni/
Кој не слуша?? Кои сме ние. Луѓе вчера правев пресметки, за 8месеци имам полагано 35 пати вкупно.. ЈАС МИСЛАМ ДЕКА НИКОЈ ДО СЕГА ТОЛКУ НЕМА ПОЛАГАНО ЗА ТОЛКУ КРАТКО ВРЕМЕ А ВЕРУВАМ И ДЕКА НИКОЈ НЕМА ПОЛАГАНО И ЗА 3 ГОДИНИ! Wish me luck Полагам пон вторник и среда
Некој информиран од апсолвентите, дали може да ми помогне да ми каже кода се роковите за запишувања на мастер за правни студии? Ми кажаа дека имало во Септември, Октомври и во Февруари? Битно ми е многу, дали има во Октомври па и во Фебруари, малку чудно ми беше за у Февруари, ама се е можно за пари. Ви благодарам.
Hipster најчесто првиот уписен рок е во почетокот на септември и при крај на месецот ги објавуваат резултатите,а вториот уписен рок е во октомври.Минатава година имаше шанса за упис во февруари само за тие што сакаа да аплицираат за смерот што е за интелектуална сопственост.Со настава најчесто се почнува крај на октомври/почеток на ноември
Сите не пушти 60 души шо полагавме, али не се знаеше кој што прави..оваа асистенткава е полоша од Родна!! Хаос, ниту имавме време да си направиме концепт, ниту да размислиш, немаше прашања туку она по ред цела редица ги прашува.. ај ти колешке,добро, ај ти колешке..од пушка да одговараш.. сите со 9,10, кога дојде на мене редот.. се збунив бе!! ме прашува јас ќутам и тек после 10 секунди одговорвив.. 7 добив.. нема врска колку е бино положив и пола факултет ми е завршен
^Цени родна усно, многу повеќе него писмено, и следен пат одговарај меѓу првите, полесни прашања се паѓаат и она снемува воља и расположение после 45 минути. Не е толку кне како што ја прават, ќе видите ќе си имате подобри оцени вака него писмено. Битно си положила, супер
Родна пуштила срце Честитки од мене деф исто ко пола факултет да ти е завршен штом имаш положено кај главната
Дали можам да се запишам на правен факултет ако прва година од средно сум ја утнала работата, а другите години би ми биле добри? На пример, со добар успех од прва година и одличен од другите години? Знам дека е рано да мислам на факултет, ама навистина ја утнав работата оваа година што измина, ако другите години се поправам дали ќе успеам да се запишам на правниот факултет без плаќање? А ако не успеам, колку се плаќа т.е ако може некој да ми ги објасни државните и приватните квоти.
Ќе ја примат, ама тешко дека ќе влезе во државна квота. Јас кога се запишував, имаше некои што со одличен успех беа во приватна квота. Просекот им бил едвај одличен, некоја 4ка или 3ка на матурата и толку е. EliasT, зависи какви ќе ти бидат оценките од следните години и какви резултати ќе извадиш на матурата. Ама рано ти е уште да размислуваш и да пресметуваш поени, ти само гледај да имаш добри оцени