Абе нека не се занесува, на сите му вика така, го мрзе да мрдне со прстот. Не се нервирај, и не се замарај. Оди коа ке биде поправниот колоквиум и да му речиш на драги да те внесе у системот, за да полагаш. Ако не си одела речи како ме имаше у предходните списоци. Не поуштај, значи мораш ти тогаш да полагаш и не си должна аради него да го пропуштиш тоа.
Едно глупо прашање, дали со пријавата за земање оценка сеуште треба да се доставува и адм. такса од 50 ден?
Од кај да почнам, кога немаат заеднички точки. Која година си на факултет или уште не си запишана? Предмет на изучување на административното право се принципите на организација, работа и делокруг на административните органи, основните дејности што ја сочинуваат управната функција, актите на административните органи и односот помеѓу граѓаните и администрацијата. Има админ. материјално и процесно( процесно всушност се изчува како трет дел од граѓанско проценсно-извршно право) Деловно или како во многу светски универзитет Business Law ги проучува сите аспекти од деловното работење на команиите, стечајот и стечајната постапка и во него го опфаќа и корпоративнитото управување. Ова е на некој начин економско право т.е сите правни правила и прописи во троговијата и троговските односи(од трговско право продолжеток) Во деловното право во поширока смисла се и правото на инетелекутална сопственост(иаку за тоа си има и посебен смер на постипломски има допирна точка со деловно), меѓународна трговска арбитража, работни односи( иаку и за тоа си има посебен подсмер на деловно) и многу други. Најпросто кажано сите правни аспекти од еден бизнис, од отварање на едно трговско друштво па се до негова ликвидација или стечај, и се разбира неговото управување. Обемно право е, не колку граѓанско но сепак доста обемно( зашто за голем дел од договорите нема посебени закони туку сместени се во облигации, а ако си студент на правен мора да знаеш што преставуваат облигациите и колква материја се.)
Дечки работат на студентски уште или не? Имам нешто работа на факулте, ми треба една потврда од факултет, па да прашам случајно дали знае некој дали работат или се на одмор?
Може ли некој да ми каже како иде постапката на запишување 2 година односно 3 семестар, по полагање во сепремвриска сесија? Полагаме половина месец, а почнуваме на 16... И уште нешто: дали ако некој предмет ми остане за презапишување морам да го презапишам веднаш сега оваа година или можам да го оставам за понатака? Фала многу
запишувањето е после испитите односно во почетокот на семестарот . а за презапишување немаш потреба доколку сеуште имаш право во тие 3 пати да го полагаш испитот значи ако си ги искористила тие три пати за полагање мораш да го презапишеш а ако си го полагала само еднаш на пример на испит имаш право да го полагаш уште 2 пати на испит
ајде сега да ве прашам како одат ипитите Вовед во правото на ЕУ и мегународн јавно право кај фрчковски и двата предмети се полагаат писмено така??? тешко е ???? како се поминува ??? ајде искуства ме фаќа паникааааа фала многуу
како прво сакам да пишам одредени информации кои можат да му се најдат на секој студент. Читајќи по форумот видов дека има некој на кои не им се јасни некои работи па мислам дека нема да биди на одмет да споделам информации. 1, Доколку не ви се отвара досието-почекајте,од кога ќе заврши сесијата,надлежните (ектс) ќе ги внесат. 2.Доколку не можите да пријавите некое полагање преку досите-нема никаков проблем,можи да одите да полагате. 3,Доколку ве нема на список-можите да полагате (нормално доколку сте фатиле услов од предходниот семеар 14 кредит мин треба за да се запише нов семестар,28 за запишување на нова година) 4,Кога ве нема на список или ви пријавува грешка за пријавување-без паника одете на факс,кажете му на Драги од ектс ќе ве запиши и ќе полагате во последниот термин.(ова се однесува и кога ви пишува дека не сте посетувале настава) 6,Околу преззапишување на предмет- немате потреба да го презапишувате истиот предмет доколку не сте ги искористиле можите да го полагате без разлика дали истиот ќе го полагате годината кога го слушате или наредната година. 7,Потврда за редовоен студент се добива од студенски прашања,се плаќа мислам дека беше 100 денари на сметка на факс и со уплатницата и со индексот можите да земите. 8,За земање отценка со уплатница (за таксена марка мислам дека е 65-70 денари) и со лист од копирница за отценка и дирек кај проф 9, За есеј имаат воведено (ова за тие што се како мене по стара ектс програма со есеј)- можи да се полага само учебната година кога се слушал предметот,по исклучок можи и др година во договор со професрот ) Се надевам нема да ми замерите за долгиот текст,но сакав да им појаснам на некои што не им беше јасно. Многу успех на секоја една ви посакувам и со лес да си завршиме
^ Да те поправам за презапишувањето...после три поминати последователни сесии мораш да го презапишеш предметот безразлика дали си полагал или не. Така е по новата програма. Спојлер ако на некого му требаат книги за прва година ептен зачувани ЛП
Imam edno prasanje,dali znae nekoj dali e vistina deka tie sto se socijalno zagrozeni i vlezeni vo drzavna kvota ne placaat nitu 200 evra odnosno deka za niv studiranjeto e besplatno
Сакам да прашам нешто. Прочитав дека универзитетот св Кирил и Методиј дели 240 стипендии , значи на секој факултет првите 10 рангирани, т.е првите 10 со највисоки бодови земаат стипендија. Јас сум 9та на список и сега незнам дали да уплатам 100 евра за прв семестар. Никаде не е спомнато тоа официјално или на вести само овде http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?I ... 2482FB631A Може ли некој да ми каже искуство од минатите години ?
Пред две години прво се уплаќаше, затоа што и нив не му беа јасни работите како се, а после се враќаа парите на трансакциска. Ама ова беше баш кога излезе ова дека нема да се плаќа за првите 10 рангирани. Лани можеби однапред знаеле, би требало да има соопштение за тоа.
А нели има казнена сесија во октомври или погрешна информација имам? Немам право тогаш да го полагам, па ако не положам да презапишам? Инаку оваа ми е 3 односно последна сесија...