Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правен факултет-Јустинијан Први

Дискусија во 'Образование' започната од MyMar, 4 јуни 2010.

1. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Коевски терсене а арбитража се полага полесно во некој паралелен универзум.
    Стегни си се убаво за арбитража,така сите мислеа, скриптиче,мало морген пола е на српски, јас лично а и пола група си имавме прболем со тие лекции а се паѓаа прашања и од тие делови кои беа на српски.
    Милка е многу многу многу зафркната, Зоровска ми е тотално непродуктивна, едно кај Арсен добри се предавањата, барем објаснува како што треба.

Стечај не знам некој што падна или што имаше пониска од 8ца(ма да најголем број беа 9ки и 10ки), а арбитража уште има колеги што го немаат положено, па види ти сега кој е полесен а кој е потежок.
    Стечај нема семинарска, нит активност нит ништо, само 10тина прашања и случај, кој веќе го вежбавме на часовите.
    Арбиража имаш 3 парашања и 2 како случаи кои нит ни ги објасни нит ни олесна, плус 20 од семинарска и 10 од активност. Од семинарската не дава на никој 20 поени, мене без објаснување ми даде 19, иаку 3 пати ја преправав и имав 6 различни извора.
    Интелектуална ко што ја нема Неда оваа година, со Ненад со среќа нека ви е, потесрене и поситничар на сум сретнала во животот. Начитан и богат со знаење според мене и повеќе од Јадранка, ама она иаку е професор е многу порелаксирана и попопуслива од него.
    Тежок е материјалот, ма да мене лично ми беше 10 пати полесно и поедноставно него арбитража, барем си знаеш си има 200 прашања на крајот на книгата, ги учиш убаво и положуваш.

Јас имам прашање едно битно, посебно оние кои магистрирале веќе уште пофино ќе биде ако можат да ми кажат од искуство. Кога се бранат магистерските?
    Јас бев сто посот сигурна дека се бранат после во октомври, а сега ми викаат не, од Јуни до Август.
    Конкретно нема да бидам тука ни во септември, дури таму крај на октомври би требало да се вратам, па сега ме испаничија со магистерскава, ако не ми дадат да ја бранам у октомври па треба да чекам не знам до кого.

И уште нешто, дали би ми дале со септември потврда за радовен студент, само со магистерската оставено за бранење, дека уште сум студент,али па нема да имам рата а уплаќање тогаш? :?:
    Некој?

2. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.354
    Допаѓања:
    4.627
    ^^^ магистерските се бранат кога сакаш мислам не кога сакаш ама нема рок како што ти кажале јуни-август..а кога ќе браниш зависи од тебе,од професорите,од факултетот од што не...првин земаш тема,ја пријавуваш т.е. пишиш пријава,уплаќаш 500 евра и тогаш запишуваш 10ти семестар..и од тогаш имаш рок 1 година за бранење...тој месец кога ја пријавуваш потребно е темата да ти помине на совет..вкупно 3 пати треба да ти помине магистерската на совет...потоа ти си ја пишуваш магистерската,ја даваш на преглед па професорот/ката формира комисија..зависи од проф дали ќе те гњави,бара мани и слично..од кога ќе формира комисија треба комисијата да ти помине на совет т.е. советот да ја одобри..тоа е вториот пат...потоа ти доставуваш 3 копии до членовите од комисијата на преглед и чекаш нивни забелешки..ако нема,на следниот советили тој после него зависи од проф, ти поминува извештајот од магистерската и потоа се закажува бранење...ако во некој период нема да си тука,ќе си кажиш на менторот нема да ја дава магистерската на совет,ќе чека да се вратиш...

напишав еден реферат се надевам ме сфати :D

а за потврда нзн искрено,имав една колешка со останат еден предмет и магистерска бараше сега во октомври потврда,не и даваа, и бараа 9ти семестар повторно да го запише или нешто така

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Горе доле и јас истото го знаев, дека треба 3 пати да помине на совет, и дека тоа е процес кој трае месеци, па секако што ќе дремем летово дома, си испланирав попаметна работа :D
    Не е проблем и ноември нека е, само да не е покасно од декември, зашто не планирам сто години да се влечекам и да дремам,наместо да стажирам и стажот да ми се брои нели година дена откако ќе магистираш за правосуден и други испити.

Е ова за потврдава знаев дека нема да сакаат да ми дадат, ќе прашам уште еднаш по некоја грешка да не се излажат да ми дадат.
    Фала во секој случај.

4. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.354
    Допаѓања:
    4.627
    ^^^ да ти кажам и јас така велев покасно од декември не,ово оно и на крај испадна дека ништо не зависи од мене...затоа ти советувам да си ја напишеш што побрзо зошто после идат маките..т.е. зависи од проф ама ако бара мани на се,ќе се извлечкаш уште неколку месеци плус...јас ја предадов во септември и планирав сега декември да завршам ама ништо,највероватно ќе биде после нг

5. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Кај кој професор ќе ја браниш ако не е тајна?
    Јас секако планирам до мај да ја предадам, после и нема да бидам тука 4 месеци здравје боже.

6. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.354
    Допаѓања:
    4.627
    и уште еден совет :D нзн на што мастер си ама ако имаш некоја тема што сакаш да ја земиш,да одиш што побрзо..уште не завршени испитите ти оди земи си,договори се со менторот тоа е секако неофицијално земање па така нема потреба да имаш завршено со полагање...пошо темите многу брзо ги снемува или претходно се дадени или претходно многу пати обработени..јас бев да земам тема една недела откако завршија испитите и се што сакав беше дадено

7. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    На деловно сум, кај Коевски во план сум да земам, т.е сигурно ќе земам кај него, имам веќе дури и 3 теми кои ми се во план, ама да убав совет морам да идам порано да средам со магистескава уште од сега.
    Ама пустата јас со работава никако не можам порано да излезам нит да се наканам да одам на предавања па тек за магистерска.
    Се тешам со тоа дека кај Коевски многу малку земаат теми, па може нема да ми ги земат, ама да не плачам на крај, да идам неделава морам.
    Фала на советите, корисни ќе ми бидат сто посто.
    Со среќа на бранење, ќе помине се како што треба, верувам :)

8. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.354
    Допаѓања:
    4.627
    ^^^ фала фала,ќе биде сигурно само дури да дојде бранењето се нервозите :D а за проф,пиши му маил прашај го дали ќе биде тука во термин кога ти одговара и некако ќе се погодите :)

9. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.297
    Допаѓања:
    2.404
    Hipster во однос на потврдата. Јас се карав со Донка на студентски за потврдата, немав закажан датум за бранење на магистерската, а ми требаше потврда за редовен студент. Прво ми рече да уплатам 1000 денари да ми упишела некој си семестар Е2 нешто така, арно ама јас и свикав малце, :) нема логика да не ми даде потврда кога мене 10-ти семетар ми е уште отворен, односно не ми е заверен, сеуште сум студент на правен со незаверен 10-ти семестар. Плус тој Е2 (или како и да се викаше) семестар е за оние што пишале квадрат, а ако немаш датум за бранење не значи дека си пишала квдрат...Така што по мене мислам дека мора да ти даде потврда. Јас на крај и однесов уплатница од 100 денари, не ми упиша нов семестар и ми даде потврда. :)

10. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    4.363
    Планирам да се запишам на правен факултет, иако ми е рано да размислувам, ме влече тоа.
    Сакам да ве прашам дали има усно полагање? ( слаба точка ми е :D )

11. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Вие што студирате на Правен, знаете ли каде можам да ја најдам книгата „Феминистички теории за политиката“ на Д-р Каролина Ристова-Астеруд и по која цена? Ја има во книжарата/фотокопир од факултетот?

12. Leona88

Leona88 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2013
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    51

Да, има. А ако ти е усното слаба точка, дали си сигурна дека сакаш на правен да одиш...? Треба да знаеш дека правниците мораат да бидат и оратори, така да нема срамење :)

13. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    834
    Девојки, ќе ве замолам тие што сте биле на мастер Граѓанско, да ми кажете како поминавте на испитите од 7ми семестар. Не знам што да очекувам, со оглед на тоа дека материјалот е обемен. Фала. :)

14. Bubamaricka

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.297
    Допаѓања:
    2.404
    Ништо страшно :) Наследно мешан е тестот има и прашања на заокружувње во главно од компаративно право, има да распределиш оставина, 1-2 кратки прашања и еден есеј. Договорно имавме 40 прашања на заокружување (не баш лесни :) ), еден договор да составиш и анализа на првостепена и второстепена пресуда. Парнично јас кога полагав имавме едно прашање од начела на парнична постапка, и имаше конкретна сиутација дадена па како ќе постапи судот ( истите ги имавме на предавања како практични вежби), а вонпарнично и извршно имаше да составиш поднесок од вонпарнична постапка (јас имав за одземање на деловна способност), а извршно конкретен пример како ќе постапи извршителот и неколу кратки прашања. Помогнав? :)

15. jesssie.j

jesssie.j Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Мастер казнено право? Како е на испити 7ми семестар? Совети? :) И дали на Казнено посебен на испит може да се носи КЗ? :)

16. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.354
    Допаѓања:
    4.627
    ^ да секако,без закон никаде :D а за предметите искрено не се сеќавам ни кој беа :$ ,ај кажи ми кој беа па ќе ти кажам што како :)

17. avongirl

avongirl Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2012
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    14
    Договорно треба да се состави договор ????
    И што треба да се пишува во таа анализата знае ли некој ?

18. Bubamaricka

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.297
    Допаѓања:
    2.404
    Да, јас кога полагав имавме едно прашање да се состави договор. Е сега дел од одредбите беа дадени, како се договориле договорните страни, а останатото како што е регулирано со ЗОО. А за анализите треба да напишеш нешто како зошто судијата одлучил така како што одлучил и плус имаш 2-3 кратки прашања поврзани со пресудата. Јас имав нешто за долг и во тужбата се бараше камата на камата, па имав прашања за тогаш затезна сега казнена камата, од кога почнува да се засметува камата и уште нешто само не можам да се сетам.

На Angel.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    834
    Фала ти многу :))

20. Edie.S

Edie.S Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2012
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    395
    Може некој што е втора година, на мастер - Право на интелектуална сопственост, да ми пише ЛП.. :wasntme: