Феминки ќе може ли некоја да ми напише дефиниција за легат ? Знам дека имаше во книгата наследно за додипломски ама неможам да ја најдам, па ако некоја знае дефиниција нека ја пише, бидејќи во испитот што ќе го полагаме можно е да имам прашање:Што е легат и што претставува? Едит: најдов во закон, ако на некој му треба тоа е член 103 од Закон за наследување.
Малку касно одговорот... Ја има во книжарницата на правен, со розова корица е целата ја имам видено. А за цена назнам но, сигурно не е под 400/500 денари.
Здраво Феминки,ќе може ли некоја да ми каже што полагала во минативе сесии,што треба да се пишува за есеј казнено процесно право и есеј вовед во право на еу што теми даваат?
Здраво Феминки, дали може некој да ми каже какви есејски прашања дава на испит проф.Гроздановски?.. Многу ми е страв за овој предмет, мислам дека ќе паднам. xD Доколку знае некој нека каже, би ви била благодарна
може ли да ми кажете за меѓународно јавно,по новиов систем сум...полагам писмено завршен испит.па да ми кажете од лани какви прашања дава,кај петрушевска сум....многу ли бара,заебани ли се прашањата. фала однапред
Луѓе ВЕ МОЛАМ помагајте.Два саати барам по интернетов ОБРАЗЕЦ ЗА КЛАУЗУЛА, за тоа како треба да изгледа, а хитно ми е, Ненад на испит нема да ме пушти
Zdravo deckii ) mnogu sum Zainteresirana Za pravniov fakultet-pravni studii.. sega sum 4ta godina Zavrsuvam i sakam na nego da se Zapisam ... ako moZe da mi kaZete neshto poveke vo vrska so nego kakov e fakultetot dali e teshko,ima li mnogu ucenje,golemi li se knigite,kako se pominuva na kolokvium.ispit,kakvi se profesorite... i ushte edna rabota letovo imam moZnost da se vrabotam i iskreno ne veruvam deka ke stignuvam na site predavanja ke ima li nekoj problem ako ne odam i dali seushte davaat poeni Za prisustvo?
golemi se knigite,si bara sednuvanje i citanje,koncentracija i ucneje..Ne e tesko ako si redovna i redovno si ja fatis rabotata. Iskreno jas ne so sfativ ozbilo pa zavrsi,no sega ima nov sistem se polaga eden kol i toj moras da go polozis za da ides na ispit. E sega za kolokviumot, se polaga elektronski na kompjuter. Na postaveno prasanje dobivas 5 ponudeni odgovori. Posle za ispit e razlcino kaj sekoj profesor. Kaj nekoj e usno, no kaj poveketo e pismeno. Knigite iako se golemi ne se strasni. Ako sakas da studiras pravo jas ne gledam zosto bi razmisluvala dali da se zapisis
1. (2 поени) Секои правно правило содржи две состојки - - 2. (4 поени) Сложената држава може да се појави во два основни облика. Кои се тие? 3.(4 поени) Како се делат правните правила според степенот на обврзуваќка сила на правилото за однесување 4. (6 поени) Најпознати облици на децентрализирана држава се: 5. (6 поени) Неодговорноста како карактеристика на шефот на државата во монархијата означува 6. (6 поени) Објаснете накратко што претставува деловна способност 7. (8 поени) Указот претставвува 8. (8 поени) Ханс Келсен: Правото во основа е цел сама за себе т.е. нормативна појава која е еден затворен систем.Коментирај! 9. (8 поени)Коментирај ги општите правни начела како еден вид извор на праовто! 10.(10 поени) Направете споредба меѓу монархијата во минатото и во современи услови! Ова се прашања од модел тест што го оставила професорката на сајтот на Правен.Може да ми кажеш кој ден полагаш вовед во право кај Тасковска и од колку часот?Вонреден студент сум па нема друг начин да дознаам.
Феминки, ќе може ли некој да ми каже нешто повеќе за Томислав Гроздановски (економика) и И.Додовска (Современа европска македонска историја)
Гроздановски е многу строг. Доколку одиш на предавања и си активен (во случајов повеќе е ако те запамти он) тогаш сигурно ќе имаш повисока оценка. За испит дава по 4 прашања, ако имаш 3 одговорено имаш положено. Кај него скоро сите имаат 6ки и 7ци, ретко некој со повисока оценка. Но, и со 6ка да поминеш кај него треба да си задоволен затоа што многу ги бутка на испит. А Додовска ми беше асистентка и ептен е добра, секогаш се труди да помогне и многу го зима во предвид одењето на консултации кај неа во формирањето на оценка.