Здраво на сите! Заинтересирана сум за смеровите Односи со јавност и новинарство на Правен. Паа ако има некој/а од ланските генерации што студира на тие смерови би сакала да сподели искуство! <3 Однапред благодарам! Ии секако ако има тука некој/а што планира да се запише на некој од тие смерови нека ми пише Поздрав, убав ден! <3
Здраво девојки, Завршив средно оваа година и сега планирам да се запишам на Правниот факултет. Ме интересира колку поени се потребни за да се влезе на државна, а колку на приватна квота. Јас имам 85 и стравувам дали воопшто ќе бидам примена. Ви благодарам однапред. )
I jas stravuvam za na pravniot, jas imam 83.46 poeni so soodvetni predmeti, a kako sto vidov vo drugata otvorena tema i tebe ti se soodvetni. Ako ima nekoj so poveke poeni od nas a so nesoodvetni predmeti nie imame prednost pred nego. Inaku lani posledniot sto vleze vo drzavna kvota bese so 81 bod. A ako ne se lazam lani vo drzavna kvota redovni studenti vlegoja 250 studenti? A ovaa godina na konkursot pisuva deka 400 redovni vo drzavna kvota treba da ima, a 50 vo privatna, i 50 vonredni. Eve izguglav i vidov deka vo ucebnata 2012/2013 bile samo 300 redovni vo drzavna kvota, lani vo ucebnata 2014/2015 bile 250 studenti vo drzavna kvota redovni. ZNACI GODINAVA IMA NAJMNOGU STUDENTI STO TREBA DA SE PRIMAT NA PRAVEN VO DRZAVNA KVOTA REDOVNI STUDENTI.
На новинарство, односи со јавност и политички студии имате голема можност да влезете во државна квота бидејќи нема многу конкуренција. А на правни дури и со 88 просек се случило да не влезат во државна квота.
Луѓенца ми треба ваша помош. Сакам да студирам паралелно на два факултети и на правен би се запишала како вонреден студент. Има ли некој што бил/ е вонреден студент да сподели искуства, да подучи и најважното: дали се стигнува? Ако има - молам да чкртне два-три реда. Многу ќе ми значи.
Здраво сакам да прашам има ли можност за промена на смер на правен факултет?Завршив прва година правни студии сеа 2 година сакам да се префрлам на смерот односи со јавност и ме интересира ке може ли да се префрлам и да продолжам 2 година односи со јавност или ке мора пак да почнам сопрва година?
Ај вие што сте на правни студии или што сте завршиле кажете нешто за професорите, какви се, што да очекуваме отприлика
Ама убаво била активна порано темава, сега ништо Ај бее бидете хумани ахаххаа гледам некои имаат изборни предмети, на правни студии има да бираме нешто? Да кажете кој е по терсене, кај кој се поминува полесно
Ќе објават на страната од Правен. А и да, може да прашате и на студентски. @kim.k зависи која група ќе те стаат и како ќе ти се паднат професорите. Еве лично мене во мојата група демек олош професори, ама не. Баш супер си беа. Економика ми беше Кандикјан - срце од чуек е, само нејќе ич да му збориш на част, џвакаш мастики зошто брка, иначе за испити супер си е Вовед во право Астеруд - на самите нејзини часови можеш да си научиш, многу убаво објаснува, ама за испит е терсен чуек. Историја на правото Мишо - добар е многу, на часови бара многу активност, може и онака да му текне баш тебе да те праша, ама најчесто ако зборуваш на час, може да те фати на око. За испит бара од а до ш, треба све да му знаеш. Римско право - Гоце е срцка чуек, ретко на часови идеше, секогаш асистенката Есин беше на предавања, она е предобра. За испит не му ја мисли, лесно е Епа ова е доволно, сега за сега прв семестар За втор има време Доколку ти треба нешто, слободно пиши п.с и да, нема избори предмети на смерот правни студии
@IronLady уште не знаеме во кои групи сме, некако ич не е организиран факултетов.. барем до сега таков впечаток имам добиено на страната пишале само за првиот час на новинарство и односи со јавнот. Немаат абер за нас да пишат, а и џабе вртам не се јавуваат. Иначе фала ти, ќе видиме каде ќе се паднам па ако треба нешто да прашам ќе ти пишам фала ти
@kim.k Списоци со групи ќе ви стават ден пред предавањата односно вечерта. А, мислам дека и тогаш го ставаат распоредот, не памтам точно Така да уживај. Системот на правен секако е катастрофа.
Top profesori ti se padnale. I mene Kandikjan i Miso mi predavaa epten sum zadovolna posebno od Miso takov profesor neman sretnato.
дечки прва год сум сега на правен ми се паднаа Бачовска по социологија на право,Тасковска по вовед во право,Историја на правото ми превава Д-р Б. Поповска и Д-рИ. Додовска,а Економика Д-р Т. Гроздановски какви се тие?
Колеги тоа 14.09 дека почнуваат предавањата за новозапишани студенти значи дека само за прва година се однесува или за сите важи? Бидејќи некои велат дека втора и трета година почнуваат од 15-ти.