Извинете да ве прашам нешто како можам од економски втора година УГД- Штип да се префрлам на Правен на УКИМ и дали ако сум на УГД државна квота и на уким можам да продолжам на државна фала однапред
Во право си - секакви ситуации имало .... Единственото правило кога си на факултет е дека нема правила
Тоа најдобро да прашаш на студентски прашања. Јас мислам дека со оглед на тоа што си на економски најдобро би ти било директно од прва да се запишеш на правен на уким, ама колку знам квотите за правен се пополнети уште во прв уписен рок.
Dali znaete koi clenovi od Zakonot za Sopstvenost treba da se ucat za ispitot po Stvarno pravo I od Katastar? I sto mislite,podobro e kaj Rodna ili kaj Tina da se polaga ispit?
Од закон за сопственост мислам дека се учеше само делот за стекнување на правото на сопственост и заштита на сопственоста, од катастар се учи целиот дел (од либро ако го имаш земено знаат тие). Јас и граѓанско и стварно полагав кај Тина и супер поминав. Колеги се жалат од Тина и ја фалат Родна, индивидуално си е... Како и да е со среќа
Колешки, дали може да ми го кажете вашето искуство со следнава група професори: - МЈП - Фрчкоски и асис. Елена Михајлова; - Вовед во право на ЕУ - Сашо Георгиевски, Петрушевска и Ценевска; - Право на друштва - Климовски.
на страната на правен пишува дека од 12ти (денес) почнува настава за прва година ?? Бил некој или од 15ти се почнува?
Колешки, ваше мислење и искуство за следниве професори: - МЈП - Фрчкоски и асис. Елена Михајлова; - Вовед во право на ЕУ - Сашо Георгиевски, Петрушевска и Ценевска; - Право на друштва - Климовски
@Victorian За финансово право - Весна обично доаѓаше на првите часови, а после нејзе Јован држеше вежби. Весна ми беше океј како професор, не е нешто многу строга, а и испитот колку што се сеќавам не беше многу тежок. Не знам колку ќе ти лежи предметов, зашто на некои им беше многу досаден, а поради тоа и тапа за учење, ама јас без проблем го поминав. Од Узунов имав уплав, а на крај ми беше во комисија за одбрана на магистерската Инаку за предавање е супер, Билјана исто, ама се сеќавам дека есејот кај него тешко го поминавме. Имаше некои стварно без врска прашања и првиот пат кога го правевме, сите имавме шкуљави поени. Јас економијата и онака не ја сакам баш, па и за испит ми беше тешко за полагање. Облигации се супер тим, и Јадранка и Неда и Ненад супер предаваат, мене и самиот предмет ми беше многу интересен. Биди редовна на предавања, зашто многу се учи од таму, особено што преку примерите што ги кажуваат, полесно ќе ја запамтиш материјата. Јас на двата есеи имав по 10 поени, активност имав 9, така што за полагање на испитот воопшто немав проблем. Тасковска е интересна женичка, макар што различни луѓе различно ја доживуваат Мене ми беше океј, убаво предава, јас кај нејзе бев редовна. Башка предметот ми се допаѓаше, имавме интересни дискусии на предавањата за различни теми. Асистентка ми беше Рунчева, и од нејзе бев задоволна. А овој Спасов не го можам Ми беше асистент во прва, кај Балајџиев, многу арогантно створење. Се имам расправано со него за есејот, не сакаше ни увид да ми даде, не па да го прашам врз основа на што ми дал толку малку поени, кога сè му напишав. Глава давам дека не го ни прочитал. @Macuf4e и @CharmedGirl Мене професор ми беше Топурковски, ама он дојде само 2-3 пати, целата работа ја водеше Елена. Исто е и кај Фрчковски. Елена е супер, јас не испуштив предавање кај нејзе, многу добро објаснува. И ви препорачувам да одите на предавања, зашто тоа што ќе го слушате, многу ќе ви помогне да го совладате материјалот. Меѓународно обично на сите им е малку потежок материјал, ама интересно е и многу се учи од самите предавања. Сашо и Татјана го имаа поделено семестарот, првите недели доаѓаше Сашо, после доаѓаше Татјана. Нешто особено симпатични не ми беа ни двајцата, па често се случуваше и да не одам на првите предавања. И кај двајцата вежбите ги држеше Илина. Илина добро предава, кај нејзе ќе имате можност да добивате поени за активност, така што само учете и кревајте рака Мене за предметов ми требаше малку повеќе учење, ама не е ништо страшно. Климовски не го сакав ич, па ни предметот негов. Кај нас он ги држеше вежбите, Беличанец ни беше професор. Мене ми беше тапа предмет, тапа предавања, така што не знам што да ви кажам тука...
Вовед во право на ЕУ Д-р С. Георгиевски и Д-р Т. Петрушевска Право на друштва Д-р Д. Гелев може ли мислења за професорите и предметите?Какво искуство имате вие со истите и какви се колоквиумите?
Elena Mihajlova e docent, ne e asistentka. Mnogu dobra profesorka, mnogu znaenje ima vo nea, alergicna e na seljaci i loso odnesuvanje, mnogu e fer so studenti sto ucat i sto odat na predavanje. Se najdobro mislam za nea. Frckovski e dobar ama drzi predavanja ekskatedra i nema mnogu da bide prisuten. Petrusevska e super, ma da kaj nas ne se pojavi bas mnogu, ednas dvapati. Sasho e odlicen predavac, i e strog, ama fer. Cenevska e srcka. Za Klimovski nemam dobro mislenje, ma da proodnosta po toj predmet e golema i kaj Klimovski i kaj Gelev. Lesno se polozuva.
старата ти е кога ќе влезиш во факултетот, десно по скалите помеѓу амфитеатрите 3 и 4..а новата ти е од левата страна кога ќе влезиш во деканат
Луѓе добив домашна по предмедот трговско право ама кога ја отворив да ја разгледам сфатив колку само не знам што треба да правам а мислам дека и самиот факт што сум на економски кажува многу . Дали може некој да ми помогне зашто се работи за примена на адвокатски науки и стварно не сфаќам како треба
Дали на колоквиум се паѓаат прашањата од Либро по стварно, МЈП, право на ЕУ, право на друштва и политички систем?