Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правен факултет-Јустинијан Први

Дискусија во 'Образование' започната од MyMar, 4 јуни 2010.

1. Macuf4e

Macuf4e Активен член

Се зачлени на:
    23 септември 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    6
    Дечки ќе може ли да ми кажете каков е испитот по Право на ЕУ? Слушнав од некои колеги од претходните години дека прашањата биле само од првата книга, па ако некој знае нешто во врска со ова да ми кажа дали навистина е така или треба сепак и втората книга да се учи ☺

На AngelaAngela1996 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Мене ми го кажаа истото - главно прашањата биле од првата книга. Ама подетално нека кажат феминките што веќе го полагале испитот.

На AngelaAngela1996 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. single.girl

single.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    7
    Знае ли некој кога почнува втор семестар?

4. CharmedGirl

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Или на 30ти (понеделник) или на 1ви (среда). Ќе објават соопштение на страната кај и да е :)

На single.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CharmedGirl

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Update: на сајтот се објавени распоредите за предавања и се почнува на 30ти, понеделник.

На single.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Здраво, дали можеби некој има семинарски по предметите Меѓународно приватно право и Меѓународни јавно право?Многу е итно. Thanks in advance

7. CharmedGirl

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Any thoughts за следниве професори и доценти:

- Административно право: Давитковски, Павловска Данева, Шумановска Спасовска;
    - Кривично право: Каневчев, Груевска Дракулевски;
    - Трудово право: Каламатиев, Јовевски, Ристовски;
    - Семејно и наследно право: Мицковиќ, Ристов, Игновска ?

8. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.750
    Допаѓања:
    21.438
    Во план ми е да одам на правен , али сакам да прашам дали отсекот новинарство се важи само тука или и во странство? :)

9. single.girl

single.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    7
    А дали некој знае датум за полагање историја, не можам да видам има некој проблем со страната?

10. the12345

the12345 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2013
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    20
    Administrativno e mnogu tesko na pismen ispit predmetot e obemen a materijalot ne e mnogu tezok, gledaj aktivnost da soberes poeni.
    Kazneno ne mi predavaa tie profesori
    Trudovo odi na site predavanja i gledaj Lazar da te zapamti i nemas gajle na ispit.
    Semejno i nasledno okej e lesno e ispitot e polaga na dva dela pismeni po 30 poeni plus 20 od kolokvium i 20 od aktivnost. Interesn e predmetot.
    Izvinete za kirilicata od mobilen pisuvam.

На CharmedGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    А јас да прашам за Уставно - М.Ристовска, Римско - Е.Кранли, Англиски - М.Лазаревска, Информатика - Д.Рашковски и Граѓанско Тина и добропознатата Родна:D

12. Dragana96

Dragana96 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    23
    Уставно Марика е фина,малку е досадна на часови
    Римско Кранли фер жена,не е строга,за колокв. прашања од Либро се падаат
    Англиски часовите повеќе ке ги држи асистентот Бојан,на испит е опуштено,ретко кој нема положено англиски,дури и најголемите антиталенти за англиски
    Рашковски ти е посебна прича,оние без фатена книга положуваат колоквиум,а тие шо се утепуваат од учење падаат,само моли се на бога.
    И граѓанско колоквиумот е претежок,бара многу учење а и професорките се строги

На Macedonianbro, CharmedGirl и Monna.Monna им се допаѓа ова.
  13. Mihaela91

Mihaela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Ima nekoj sto neodamna polagal GPP kaj prof Tatjana Zoroska,da spodeli kako se pominuva na kolokviumot i ispitot,na sto da posvetam vnimanie?

На the12345 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. CharmedGirl

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Римско си има двајца професори и ако имате можност, полагајте кај нив, полесно е отколку кај Кранли. Предавањата и се интересни ама на испит бара многу повеќе отколку проф. Усно се полагаше лани, иако знам дека другата група полагаа писмено кој сакаше. До кол се учат две теми, кои после не ги бараат за испит. За испитот посебно посвети внимание на различните видови договори и видови деликти.
    Англиски не е нешто посебно на предавања. Проф ретко доаѓа, а асистентот само чита од книга. Единствено граматиката знае убаво да ја објасни. Кај нив е најубаво да земеш тема за предавање за да добиеш поени за активност и да ги пополниш и работната и книгата. Овие поени ќе ги додадат на испитот и може да ти ја покачат оценката. Испитот не е тежок ама многу луѓе се зезнаа зашто си викаа - знам англиски, нема да учам. Ама разговорниот англиски што сите го знаеме е различен од legal english, затоа внимателно.
    После ќе допишам и за другите :)

На Monna.Monna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Macuf4e

Macuf4e Активен член

Се зачлени на:
    23 септември 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    6
    Ми требаат книги по семејно и наследно право, дали продава некој?

16. CharmedGirl

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Втор дел хаха:D

Информатика си е приказна за себе. Предметот е многу интересен, а книгата ужасна, ништо не се разбира од неа. Испитот е писмен, оценувањето е зависно од среќа, а не од тоа колку си напишала. Највисока оценка е 9ка и тоа, многу ретко ја има. Обично ги покачува оценките ако останатите предмети ти се положени со високи оценки, па да не го расипува просекот.
    За Тина и Родна, и покрај положен испит граѓанско и испит стварно право, до ден денес не можам да се одлучам. Кај Родна се поинтересни предавањата, иако знае да и биде лош денот па вика без причина. Кај Тина е подосадно, ама земај кај неа обавезно теми за предавање. Со 11 поени од активност, можеш да полагаш пред сесија. Сите професори се попопустливи пред сесија. Испитот е исклучиво усен и редовно се одржува кај Тина. Ако сакаш кај Родна да полагаш, треба да договориш посебен термин лично со неа. Не можам да кажам кај кого е полесно да се положи, и двете си имаат своја специфичност.
    Со среќа :*

На Monna.Monna и Victorian им се допаѓа ова.
  17. cinderella7

cinderella7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2014
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    1.603
    Дали може да студирам вонредно на овој факултет и дали има многу материјал за учење бидејќи работам?

18. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    6.029
    Не е проблем да студираш вонредно, материјал има ама не е толку страшно ни толку многу како што велат дека е ;)
    Ако веќе решиш да се запишаш вонредно ти препорачувам (ако можеш) барем еднаш оди на предавање на политички систем кај Кртолица, нема да зажалиш ;)

На AngelaAngela1996, CharmedGirl и cinderella7 им се допаѓа ова.
  19. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    @CharmedGirl фала ти, уште да те прашам дали англиски мора да се оригинал книгите (за другите ко што разбрав не мора) и дали има некој на форумов што ги продава?
    И да си се пожалам јас дојдов, кај Астеруд сите испопаѓавме 10 души само пушти, 7-8 бевме меѓу 5 и 6 и демек да не допраша не бутна сите намерно не викна и само ни се испонаша:@Како да се положи кај оваа нема логика во нејзиното оценување.:devil:

На CharmedGirl и Victorian им се допаѓа ова.
  20. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    6.029
    Книгите англиски мора да се оргинал, јас би ти ги дала ама потпишани ми се :/ А за Астеруд воопшто не сум изненадена ја имав таа "среќа" да ми предава. И кај нас у прва сесија само 10-15 од 150 луѓе пушти don't stress about it, ќе положиш у наредната сесија ;)

На CharmedGirl и Monna.Monna им се допаѓа ова.